Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ataki bólu w klatce piersiowej i problemy z oddychaniem przy wadzie serca

Gość Magda20

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o interpretacje wyników badania (echo serca). Mam 20 lat i wrodzoną wadę serca,która została wykryta w wieku 12 lat (i to przez przypadek). LVDD 4,39 cm; LVSD 2,30 cm; IVSD 1,2 cm; PWD 1,2 cm; RVDD 3,7 cm; LA 3,4 cm; Ao 2,9 cm; EF % 73; Opis lekarza: dyskretnie powiększona prawa komora, kurczliwość mięśnia serca w normie, spłaszczony ruch IVS, niedomykalność zastawki trójdzielnej +/++; przyspieszony przepływ w pniu płucnym V max przez zastawkę płucną do 2,5 m/s, niedomykalność płucna +, osierdzie prawidłowe,% SF - 42 bez cech przeciekowej wady serca. Podczas wizyt zawsze mówię kardiologowi, do którego chodzę od początku wykrycia wady, że mam ataki bólu podczas którego mam kłopoty z oddychaniem, są to silne bóle w klatce piersiowej. Zawsze lekarz odpowiada,że to normalne. Nigdy też nie przyjmowałam żadnych leków na serce, gdyż lekarz twierdzi,że leki nie pomogą. Proszę o pomoc.

Gość Ewa29ToF

Cześc, Magdo! A o jaką pomoc Ci chodzi? Co powiedział Ci kardiolog? Masz małe niedomykalności dwóch zastawek. Pewnie to trzeba obserwowac. Bóle w klatce niekonieczne muszą pochodzić od serca. Moż to nerwobóle lub efekt niedoboru magnezu? W jakim ośrodku się leczysz? Mam nadzieję, że trafiłas pod opiekę poradni dla dorosłych z wrodzonymi wadami serca (np.w Gdańsku, Zabrzu, Krakowie, Warszawie). Ja mam 30 lat, złożoną wadę serca i za sobą 3 operacje. Prezez 27 lat też nie brałam ządnych nasercowych leków na stałe. Leczę się w Instytucie Kardiologii w Warszawie -Aninie. Pozdrawiam

Dziękuję serdecznie za odpowiedź. Jestem na razie pod obserwacją mojej Pani doktor, która zajmuje się mną od początku wykrycia wady (jest ona kardiologiem pediatrą) w Siedlcach. Powiedziała,że mimo pełnoletności nie muszę zmieniać na razie lekarza. Jeździłam przez kilka lat do Centrum Zdrowia Dziecka w Międzylesiu i podczas pierwszej wizyty miałam przeprowadzony szereg badań, podczas których lekarze zastanawiali się nad operacją, ale ostatecznie stwierdzono,że mogę jeszcze poczekać. Natomiast podczas kolejnych wizyt w CZD mierzono mi tylko ciśnienie i nie wykonywano żadnych badań. Kiedyś w zwolnieniu z wf moja Pani kardiolog napisała mi,że mam zwężenie zastawki tętnicy płucnej.