Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dwupłatkowa zastawka aortlana a sport

Gość PP

Rekomendowane odpowiedzi

Umojego przyszłego małzonka odkryto ostatnio zuoełnie przypadkowo,podczas badań usg-dwupłatkową zastawke aortalną i niedomykalność.Badanie ekg i dalsza budowa serca jest ok, w normie.Moje pytanie jest takie:, narzeczony jest osobą bardzo sprawną fizycznie,uprawia cały czas wyczynowo sport. Czy wiedząc o tej wadzie która jest wada wrodzoną (ma 28lat) ma wszystkiego zaniechać. Jeden lekarz uważa,że tak, a drugi ze jestto osoba wydolna fizycznie,ma ćwiczyć sport,moze jeździć w góry,wspinać się (zaznaczam tutaj róznice ciśnień),tylko troszke zmniejszyć obroty. CZekam na opinie.Dziekuje
Witaj Niedawno wykryto u minie wrodzaona wadę zastawki aortalnej (dwupłatkowość i niedomykalnośc) mam 33 lata i na przełomie grudnia i stycznia wybieram sie na operacje wstawienia sztucznej zastawki. Co do sportu to po konsdultacji z bardzo dobrym specjalistą nie jest on wskazany ponieważ podczas wysiłku serce musi pompować wiecej krwi dwupłatkowość powoduje utrudnienia w przepływie krwi a niedomykalność powoduje cofanie sie krwi do lewej komory. Sytuacja ta na dłuższa mete powoduje powiekszenie sie lewej komory a w ostateczności niewydolność serca. Niech mąz pilnuje ciśnienia krwi unika duzych wysiłków i sytuacji stresujacych to oddali od siebie termin operacji. Niech skonsultuje sie zkardiochirurgiem poniewaz gdy wada nie jest jeszcze zbyt duża to mozna ja usunąc przez balonikowanie, unikając w późniejszym okresie otwierania. Pozdrawiam Robert
Witam! Post już dość stary, ale może jeszcze ktoś to czyta. Mam 20 lat i ponad pół roku temu wykryto u mnie wrodzoną wadę serca - dwupłatkowość. Zupełnie przez przypadek podczas badania Echo serca. Jedyne co mi zalecono to żeby raz na 2 bądź 3 lata wykonywać Echo serca i przed zabiegami chirurgicznymi wspominać o tej wadzie, by nie doszło do IZW. Nie było mowy o żadnych stałych wizytach u kardiologa, czy kogokolwiek. Nie było także żadnych przeciwwskazań [chociażby co do sportu]. A najpierw robiłam EKG z powodu, że bardzo szybko męczyłam się właśnie podczas uprawiania sportu [biegów czy jazdy na rowerze], i bardzo szybko biło mi wtedy serce. Na EKG nic nie wyszło - stąd echo. A to zmęczenie uznano za astmę wysiłkową i skierowano mnie do pulmonologa [wizyta jeszcze przede mną]. Czytając Wasze posty [i na innych stronach też] wnioskuję, że może powinnam również jakoś ograniczyć sport [zwłaszcza intensywną jazdę na rowerze], bo być może to zmęczenie jest związane z moją wadą? Albo czy mógłby mi ktoś doradzić z kim powinnam to skonsultować? Czy zwykły internista może coś poradzić? Bo jak już wspomniałam pod opieką żadnego kardiologa nie jestem. Pozdrawiam serdecznie, Aneta:)
Gość Ewa 29 z Zespołem Fa
Aneto, polecam jednak doświadczonego w wadach wrodzoonych serca kardiologa. Zapraszam tez na forum Fundacji Serce Dziecka, gdzie można poznać innych dorosłych z różnymi wadami serca: www.forum.sercedziecka.org.pl

Ja sam mam wade serca zastawke aortalną dwupłatkową . Kontrolować zo roku usg serducha , nie zawsze taka wada się pogłębia . Mi już 6 lat bez zmian ciągle niedomykalność na ++ frakcja wyrzutowa 69 % , aorta 38 mm , lewa komora 56 mm . Serce bije mocno mocno i jeszcze raz mocno , biegam po 5 km , odpowiednio oddycham odpowiednio przygotowuje się do wysiłku , czynnie uprawiam sport. Pozdrawiam

Ja poszedlem do kardiologa bo planowalem maraton na jesien i chcialem sprawdzic czy wszystko ok. Jednak nie bylo ok , na echo stwierdzono BAV do tego nadcisnienie . Biegalem juz 5 lat a tu nagle taki zonk... Nigdy zle sie nie czulem ani nic mi nie dolegalo. A wrecz przeciwnie po bieganiu czulem sie wysmienicie . Zalecenia od kardiologa to zero siłowni i bieganie jedynie 10 km ... Dla mnie szok jak wczesniej biegalem nawet do 30 km a teraz tylko 10 km... i zero siłowni ... bez sensu zupelnie... Ale chyba jednak warto zrezygnować z takich obciążeń bo powikłania są dramatyczne. Zreszta doktor i tak powiedziała ze pewnie kiedys ta zastawka bedzie do wymiany , ale nie musi... Najbardziej wkurza mnie fakt, że dopiero po 31 latach znaleziono u mnie wrodzona wade serca ... i to na moje wlasne życzenie ... A teraz zycie w niepewności czy zastawka wytrzyma...

Nasz 8,5 letni syn jak się okazało też ma tę dwupłatkową zastawkę aortalną. Nigdy nie miał żadnych oznak problemów z serduchem, właściwie to został wysłany na ekg bo młodszy brat urodził się z problemami i pediatra uznała, że jak coś jest u młodszego to warto przebadać starszego nawet jak nie ma objawów. Na ekg wyszły jakieś dziwne subtelne sprawy, więc wysłano nas jeszcze na echo. I okazało się, że ma tę zastawkę (młodszy urodził się z dziurką i ma tę strunę co 40% populacji ale zastawkę ma normalną). Doktor powiedziała, że co roku będzie musiał się kontrolować ale słowem nie wspomniała o uprawianiu sportu. Syn jest bardzo duży (97 centyl wzrostu i 90 wagi) i prawdę mówiąc przy jego apetycie bez uprawiania sportu to wpadnie w otyłość. Nie jest fanatykiem sportu, ale chodzi na basen, taniec, sks i gimnastykę korekcyjną. Bardzo lubi jeździć na rowerze. Oczywiście w tym wieku to sportu zawodowo nie uprawia. Czy orientujecie się czy są jakieś dyscypliny szczególnie nie zalecane przy tej wadzie serca? Lub wskazane?

Gość flaneuse

Temat już trochę sobie liczy, ale pozwolę sobie go pociągnąć dalej. :) Ja też mam zastawkę dwupłatkową i niedomykalność. Jeśli chodzi o sporty, kardiolog polecił mi taniec, pływanie i jazdę na rowerze - oczywiście nie wyczynowo. :) Wysiłek umiarkowany nie powinien zaszkodzić. Do tego oczywiście bardzo wskazane spacery, spacery, spacery...