Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nierównomierne bicie serca i tętno widoczne na ciele u nastolatka

Gość Mami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 17 lat i od pół roku zauważyłem że mam nierównomierne bicie serca. Występowały rzadko bóle serca ale dosłownie trwały one parę sekund. Zauważyłem że bicie serca czuje praktycznie na całym ciele. Stojąc przed lustrem zauważyłem jak pracuje moja tętnica szyjna. Było to widać gołym okiem. Mało to. siedząc kiedyś na lekcji widoczne było unoszenie się mojej bluzy. W rytmie serca. Tak się też dzieje pod wpływem wysiłku. Ostatnio jest mi bardzo ciężko wstać. 2 miesiące temu udałem się do lekarza gdzie mnie skierowano do kardiologa. osłuchał mi serce i zrobił EKG. Kardiolog powiedział że to nic strasznego. Przepisał mi magnez. było w opakowaniu 100 tabletek i mi się już skończyły. Mam zamiar się udać do niego jeszcze raz na kontrole. Byłem również u mojej nauczycielki od biologi. Ona stwierdziła że to może być spowodowane dojrzewaniem. Więc to jest mój opis mojego problemu. Moje pytanie brzmi. Czy ta arytmia jest groźna i prowadzi do przedwczesnej śmierci? Czy to poprostu da się wyleczyć? Bo ja już naprawdę jestem tak tym przejęty że dostaje świra. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.!

Nie slyszalam o takim przypadku. lekarze jedynie pytaja czy zdarzylo mi sie stracic przytomnosc. stgerujac tym pytaniem ze te utraty przytomosci moga byc grozne. powiem tak....ja dopiero teraz kojarze fakty z okresu szkolnego. arytmie trzeba leczyc jednak, specyfika tego schorzenia to to ze trudno ja wychwycic na ekg. wiec warto moim zdaniem jesli to niepokoi isc kolejny raz do kardiologa

Gość aniamroz24

Ja tez moze swoje zdanie napisze hi hi;) no kurcze z ta arytmia to jest ciezko jak cholera sami dobrze o tym wiemy!!! najpierw ciezko okreslic czy wogole to arytmia a moze dojrzewanie a moze (najczesciej) nerwica itd. potem jaka dokladnie (wpw czy migotanie itd.) i jeszcze leczenie tabletki czy ablacja... trzeba przez to przejsc zeby to sobie uswiadomic. no i wszysto co po... ja bym na twoim miejscu zrobila holtera i dla swietego spokoju jeszcze chodzila do kardiologa a co ci zalezy a bedzie dobrze napewno;) no wlasnie z tym naszym serduszkiem tak jest;)))))))))))

No tak. Mam zamiar pogadać z tatą na ten temat i udać się w piątek do kardiologa. Najgorsze są noce. Boję się usnąć bo nie mam pewności że się następnego dnia obudzę. A w dzień jakoś zleci. Szkoła i te sprawy. Ale chciałbym uzyskać odpowiedź czy to nie zagraża mojemu życiu? Bo jestem za młody na to. Życie jest piękne.

Gość teresa 1900

Na 90% to nie jest choroba serca, ale żeby to zdiagnozowac trzeba wykonac szereg badań m.in.badanie holterowskie ( całodobowe monitorowanie czynnosci serca) usg ( obrazowanie serca) i na pewno podstawowe badanie krwi typu morfologia, poziom potasu i magnezu. Nie wiem do jakiego ośrodka masz dostęp, ale niew trac czasu na chodzenie do niedoświadczonego kardiologa. Domagaj się skierowania na badania, a potem z kompletem wynik ow idż z rodzicami do kardiologa z najwyższej półki - w dobrym ośrodku kardiologicznym. Opinie o lekarzach w swoim regionie znajdziesz na portalu pn * znany lekarz* Pozdrawiam , trzymaj się - głowa do góry.