Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Trenowanie piłki nożnej przy nadciśnieniu i wiotkich płatkach zastawki trójdzielnej

Kordi

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 19 lat stwierdzono u mnie nadciśnienie srednio 140/75, trenuję piłkę nożną ale przestałem w związku z tym nadciśnieniem. Miałem sporo badań EKG wykazało lekkie zaburzenie rytmu serca, echo serca wykazało że mam wiotkie płatki zastawki trójdzielnej co skutkuje zaburzeniem rytmu serca przy większym wysiłku bądź stresie i czasami czuje kłócie. Moje pytanie jest następujące czy moge dalej tak intensywnie trenować czy należy odpuścić? Czy ta wiotkość tych płatków zastawki trójdzielnej będzie zawsze czy mogą te płatki sie wzmocnić i nie bede miał tego problemu czy wrecz przeciwnie sytuacja moze sie jedynie pogarszac? Prosze o odpowiedź to dla mnie bardzo ważne.

Nie jestem lekarzem, ale wydaje mi sie ze nie powinienes tak intensywnie trenowac, oczywiscie wazna jest aktywnosc fizyczna ale uwazam ze na pewno nie tak intensywna, wysilek fizyczny podnosi cisnienie krwi. I z tego, co czytalam to 140/75 nie jest jeszcze az takim nadcisnieniem. Faktycznie gorne jest troche za wysokie ale dolne jest w normie.

Gość Ewa29ToF

Wiotkosc to cecha stała, nie sądze, by sie zmniejszyła, czy zniknęła. na pewno powinieneś być pod stałą opeiką kardiologa. No i warto zmniejszyć wysiłek fizyczny, bo zaburzenie rytmu serca moga być groźne dla życia. Robili Ci już holtera (całodobowe ekg)?

No właśnie kardiolog powiedział podobnie, że wyczynowo trenować raczej nie... Jeśli mi zależy to mogę ale musze sie kontrolowac i jeśli czuje kucie w sercu nalezy zrobic odpoczynek czyli w zasadzie nie moge trenowac juz, ćwiczeń siłowych statycznych też nie moge wykonywać czyli takie jak na siłowni itp. A o holtera to zapytam sie lekarza. Dziekuje za pomoc :)