Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Drutowanie mostka po operacji

Gość Zawodnik19

Rekomendowane odpowiedzi

Zawodnik19 jeżeli masz mieć operwowaną zastawkę mitralną (dwudzielną) to może opcją dla ciebie byłaby operacja małoinwazyjna - z niewielkiego cięcia z prawej strony klatki piersiowej. Nie trzeba rozcinać mostka. Po takiej operacji pacjent szybciej wraca do w miarę normalnego zycia i nie musi się martwić o mostek (ale bierze leki takie same jak przy operacji z rozcinanym mostkiem :-) ) Więcej informacji o tego typu operacji, łącznie ze zdjęciami możesz znależć na www.jaimojeserce.eu.

To co mogę Ci powiedzieć to to, abyś się nie przejmował z kilku powdów!!! Tym powodem jest fakt, że Twoja niedomykalność to niedomykalność I stopnia. Co za tym idzie. Możesz uprawiać sport, pod warunkiem, że będziesz okresowo robił echo serca ze wszystkimi parametrami( wymiary serca i dużych naczyń). Po drugie nie zdziwił bym się, gdyby Twoja wada w ogóle się nie powiększyła po latach treningów, a gdy nawet się powiększy, będzie to tak późno, że zabiegi mało inwazyjne będą na porządku dziennym i zrobią Ci właśnie operację tym sposobem. Wiem to z pewnego źródła od jednego z najlepszych kardiochirurgów w kraju. To co On mi powiedział to tylko jedno zdanie: ,,Czas gra na twoją korzyść**. Tak więc, albo mnie zrozumiesz i przestaniesz panikować oraz zaczniesz obijać szczęki na treningu i zawodach, albo nikt Ci już nie pomoże. Tym bardziej, że wada jaką posiadasz jest nieistotna hemodynamicznie, nie powoduje zmian w ciśnieniu krwii. Nawet moja dziewczyna ma tę wadę i ciśnie przysiady i pompki, a jak krzyczę jeszcze pięć, a Ona nie ma już siły. Taka prawda, albo znikniesz z forum i zaczniesz żyć i do czegoś dążyć, albo nic nie osiągniesz!!!! Tyle ode mnie, mam nadzieję , że chociaż przeczytasz!!! Wszystkiego dobrego

Dzięki. Nie miałem zamiaru namówienia Ciebie do znikania na całe życie. Po prostu chcę, abyś zrozumiał, że nie ma powodu do jakiejkolwiek paniki i zamartwiania się. Chciałbym jednak prosić Cię o przysługę. Może nie teraz, może nawet za rok albo za 2. Jak już będę zdrowy, to chciałbym się z Tobą może spotkać, teraz nie trenuję, ale chętnie nauczę się od Ciebie tego czego Ty nauczysz się przez te lata i co teraz potrafisz. Będzie Mi to potrzebne do zdobycia Mistrzostwa Polski Amatorskiego Mma!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dlatego musisz cisnąć, dla siebie i dla Mnie!!!! Pozdro

Mam kilka pytań co do mostka: - czy rok po operacji będe mogła wziąć na plecy plecak ok.10-12 kg i nosić go przez kilka godzin jeśli będzie potrzeba? - czy drutowanie jest wykrywalne przez wykrywacz metalu? (pytanie może dziwne, ale sporo latam i zastanawiam się czy po operacji na każdym lotnisku będę musiała tłumaczyć że mam druty w mostku i choćby mnie rozebrali to i tak nic nie znajdą ;) - czy są przeciwskazania do uprawiania jazdy konnej, jazdy na nartach lub snowboardzie (mam tu na myśli potencjalny kontakt z ziemią)? Dziękuję i pozdrawiam!

Gość nieobecny

Witam, jestem rok po wymianie zastawki aortalnej na mechaniczną. Ja już 3 miesiące po operacji jeździłem na rowerze szybkim tempem po 30km miesiąc-dwa potem nawet po 50-60. Miesiąc temu byłem w górach na nartach. Spakowany plecak 70l - waga około 25-30 kg, bez żadnych problemów jak gdyby nigdy nic. Ogólnie dzisiaj poza niewielką blizną nie czuje że mam druty w mostu czy że był on cięty. Z tego co czytałem na licznych forach zastawka ani druty nie powodują wzbudzania alarmów w bramkach lotniskowych. Na koniec ciekawostka, na forach amerykańskich znalazłem człowieka który ze sztuczną zastawką ukończył triatlon Ironman - mało który zdrowy człowiek jest w stanie tego dokonać:) Głowa do góry! Wszystko będzie dobrze - zobaczysz!

Iron man to masakra w ogóle jest. Typek ode mnie z klubu to wygrał gdzieś w Australii to teraz popyla Audi a8 :) Ale fakt trzeba mieć mega kondycję a tacy ludzie jak pan z chorą zastawką udowadniają, że im człowiek ma ciężej w życiu tym ma lepszą motywację. Chociaż patrząc obiektywnie przy tym co się dzieję na świecie taka wada to pikuś.