Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wieczorne napady kaszlu i podwyższona temperatura

Gość Janusz 23

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Janusz 23

Witam serdecznie. Mam 23 lat. Już 4 rok te same objawy... Nie wspomnę ile leków p drodze zjadłem-lecząc się sam i u lekarza rodzinnego. Mój problem to od jesieni do wiosny czuje się jak wrak ;( (objawy powtarzają się 4 rok) Mam podwyższoną temperaturę a wieczorem podchodzi często do 38- 39 stopni i praktycznie ZAWSZE ok godz 19 do 21 mam napady kaszlu. Takimi seriami ze dosłownie mi gardło zdziera. Później ogólnie całymi dniami jest oki-może z 2 razy zakaszle. W nocy kaszel nie występuję. Zauważyłem też że kaszel sie nasila kiedy podczas śmiania się wezmę głębokie oddechy. Zaznaczę może ,że w miarę możliwości uprawiam sport. Gram w piłkę-na hali na boisku-a jeszcze nie dawno jeździłem na rowerze dość wyczynowo (wyprawy rowerowe za nasze granice Kraju) Parę razy w miesiącu boli mnie głowa-wtedy kiedy mam największą temp. Moję PYTANIE ODWIECZNE- CO MI DOLEGA??? Poważnie mówię że zapłacę każde pieniądze za zdrowie-osobie która powie co mi dolega-mnie uleczy z tych męczarni... ;( (mój lekarz rodzinny mówi że to przewlekłe ZATOKI-i na tym się kończy bo wyleczyć mnie nie może-to co mam umrzeć w wieku za chwilę 24 lat?) Robiłem w tym roku: MORFOLOGIA RENTGEN GARDŁA BADANIE NA HIV-AIDS LARENGOLOG W najbliższym czasie idę do alergologa i znajomi mówią że mam zrobić testy na BORELIOZE PROSZĘ WAS O POMOC-BARDZO DZIĘKUJE ZA JAKĄKOLWIEK ODP. I serdecznie pozdrawiam wszystkich co cieszą się zdrowiem. Janusz-POZNAŃ

A może ty masz alergię? Jak w zimie zacznie się w domu grzać,to wtedy cie to łapie ,a jak latem okna pootwierane i świeże powietrze, to nic ci nie jest...Ja bym zrobiła testy uczuleniowe na roztocza kurzu domowego i na pleśnie. Musisz jak najszybciej porozmawiać szczegółowo i dokładnie z alergologiem,wszystko mu opowiedzieć,pokazać ksero tej karty od lekarza rodzinnego,aby dkładnie wiedział jak do tej pory tamten cię ,,leczył**.Piszę cudzysłów,bo nie jest to leczenie, jeśli przez cztery lata nie postawił diagnozy ,bo nie potrafi ,to POWINIEN cię skierowac do kogoś mądrzejszego od siebie.Dziwię się też tobie,że przez tyle lat sie tak męczysz.Czy z zatokami wyszło wszystko w porządku?A może 4 lata temu na przykład był u ciebie remont i jest w twoim mieszkaniu coś,co ci szkodzi np. farba ,przeparat na wilgoć czy cos innego.... A prześwietlenie płuc zrób koniecznie.Bad. krwi morfologia z rozmazem,OB,CRP.Badanie plwociny. Czy masz w zatokach jakąś wydzielinę,która sływa po tylnej ścianie gardła i powoduje kaszel? Co ci powiedział ten laryngolog.???A może ty do szpitala powinieneś iść ,porobiliby ci badania i wreszcie znależli przyczynę.Na przewlekłe zapalenie zatok najlepsze są naświetlania lampą soluX niebieski.Tylko po tym na dwór nie wolno przez godzinę wychodzić,a wychodząc - czapka na czoło i twarz szalikiem zasłonieta.Może też tak być,że od tego jeżdżenia rowerem sie tego nabawiłeś[ spocone czoło,pęd zimnego powietrza].Najlepiej by było jakby ci w szpitalu zrobili tomografię zatok i różne bad. krwi.Musisz dążyć do tego, by sie tam jak najszybciej znależć.

Gość Janusz 23

Ania 05 ->nie mam grzyba w domu. Więc to możemy już wykluczyć. 444 ->Tu dziękuję za dość sporą odp. Masz rację...powinienem udać się do szpitala-niestety te nie chcą przyjmować ewentualnie w sytuacji SOS (kiedy tak naprawdę umieramy-zasłabniemy) Więc puki się nie przewrócę to nie pomogą. Co dzień z rana coś wypluwam -ale podczas dnia jest ogólnie dobrze. Myślę że najpierw odwiedzę alergologa później zobaczymy dalej. Prześwietlenia płuc nie miałem mam nadzieję że alergolog mnie skieruje. Sam larengolog JAK WSZYSCY Ci specjaliści powiedział że mam skrzywioną przegrodę nosową co wynika zabiegu operacyjnego choć jak po chwili stwierdził nie jest to konieczne. I mądry.... ;( Czekam na może dalsze wskazówki. Pozdrawiam i dziękuje za odp.

Przy krzywej przegrodzie nosowej należy bardzo uważać ,żeby się nie przeziębiać, nie mieć kataru,bo przy katarze jest obrzęk w nosie i wąski przewód całkowcie sie ztyka,zatykając jednocześnie ujście zatok.Wtedy wszelkie wydzieliny gromadzą się w zatokach nie mogąc odpłynąć,ich długie zaleganie powoduje przewlekłe stany,smierdzącą wydzielinę,bóle głowy itp.Zrób sobie prywatnie przeswietlenie zatok [tylko tam ,gdzie mają nowy aparat RTG,a nie rzęcha,że na zdjęciu nic nie widać].Ze zdjęciem do dobrego laryngologa.Jeśli w zatokach szczękowych czy przynosowych coś zalega,to robią zabieg-pukcja czy jakoś tak się to nazywa.Wtedy sie wszystko odetka.Ale radzę ci tez po konsultacji z laryngologiem iść do poradni rehabilitacyjnej i wykupić te lampy solux- laryngolog ci powie czy to jest dla ciebie dobre.Miałm kiedyś problemy z zatokami i solux mnie wyleczył.Już po czwartym naświetlaniu lampą codziennie rano zaczęło mi się lać z zatok- taki pomarańczowy płyn.Po kilku dniach przestało i do dziś mam spokój.A wczesniej bolała mnie i głowa i oczy,a twarz jakby miała zaraz strzelić,taka napięta i uczucie głowy wielkiej jak globus.Jak wszystko spłynęło- wielka ulga. Oprócz zdjęcia rtg wez do laryngologa wyniki krwi: OB,morfologia z rozmazem i koniecznie CRP.Jest to ważne,gdyż mówi wiele lekarzowi o stanie organizmu,czy jest gdzieś stan zapalny itd.

Gość Janusz 23

Witam serdecznie-BARDZO DZIĘKUJE ZA POMOC ;) Mieszkam w domu jednorodzinnym-w tym okresie palimy w domu kominkiem. Myślę że w tygodniu dam znać co dalej... Puki nie powiem JESTEM ZDROWY...nie kończę mojego problemu związanego z chorobą ;( Pozdrawiam