Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi mi o Asertin i Afobam. Dzisiaj na *ulotce* Afobamy przeczytałam : *przy jednoczesnym stosowaniu z fluoksetyną, propoksyfenem, doustnymi środkami antykoncepcyjnymi, sertraliną, diltiazemem lub antybiotykami makrolidowymi, takimi jak erytromycyna czy klarytromycyna, zaleca się zachowanie szczególnej ostrożności* - SERATLINA , którą jest Asertin. Przepisała mi to lekarka, ale cały dzień dzisiaj wariowało mi serce. Jak to jest ?

Hexe, wiem, ze serce wariowało mi i wariowac będzie, ale takich uczuć jak teraz nie miałam. Nie chodzi o to, że kluje czy bije za szybko czy za wolno. Czuję jakby ciężej pracowało, non stop czuję tam gorąco, tak jakby serce miało , nie wiem jak to nazwać.. Jakby coś tam zalegało w nim, jakby miało chrype jakąś, jak sie czuje w plucach, to ja czuje to w sercu. Nie mówię, że lekarka się nie zna, ze nie wie jak to reaguje jedno z drugim, ale może trzeba coś brać dodatkowo? No nie wiem.. takie sercowe uczucie mam odkąd biore te leki. To nie jest nerwowe, bo zaczyna się to dziać jakies 30 min od polknięcia tabletek i trwa non stop, nawet gdy o tym nie myśle, gdy jestem spokojna. Dodatkowo juz 3 razy miałam takie coś, że czułam jakby coś gęstego chciało mi przejść przez serce, jakby zostało *Przepchnięte* przez żyły..Serce normalnie zaczęło kopać, i to uczucie ciepła, sprawdziłam cisnienie - 150 na 98, puls w normie był bo 87. Ja już nie wiem co myśleć :(

Nic nie trzeba brac, schiza. Nic sie nie dzieje. W chwilach, kiedy sie na tym nie skupiasz, nie myslisz - serce pracuje tak samo, a Ty nie zwracasz uwagi. To jest kwestia wsluchiwania sie w siebie, naprawde. Mialam to samo w depresji, pierwsze 4 miesiace i to mimo brania lekow, w tym i uspokajacza. Dopiero terapia i wytrwanie w braniu antydepresantu to wyciszylo. Nie masz chorego serca, nie masz zadnych *chrypek*. Uczucie goraca to dzialanie adrenaliny, ktora sie wytwarza w stresie.

Jezeli Cie to uspokoi - idz i zrob EKG spoczynkowe i echo serca (czyli usg serca z kontrola przeplywu krwi). I sie przekonasz, ze wszystko jest w glowie :) Ja robilam w depresji proby holterowskie, chyba z 6, bo kardiolog sie uparl i mnie prowadzil cala depresje i potem. I bez sensu to bylo, bo antydepresanty zalatwiaja to, co daje betabloker. Holer pokazywal, ze po wstaniu z lozka puls mi pikowal, miewalam dodatkowe skucze lub dluzsze przerwy, wszystko i tak w granicach fizjologii. Mozna to bylo skomentowac jednym zdaniem - bylam obrazona na zycie :) U Ciebie jest podobnie.

Hexe poki co nie mam gdzie zrobic tych badań, bo prywatnie nie wiem czy oplaca mi sie isc zrobic, a w szpitalu na mnie patrzą jak na głupią. Miałam robione EKG jakies 3 dni temu, wyszło wszystko w porządku a echo robione miałam w listopadzie i koleś mi powiedział, ze mam nawet nie brać betablokerów, bo mam serce jak dzwon. To uspokoilo mnie wtedzy na jakiś czas ale potem znow wrocilo. Nie wzięłam dzisiaj asertinu, nie wytrzymałam. Czuję sie po nim strasznie i te akcje z sercem były po nim. Wzięłam sam Afobam ale dawke ranną tylko. Nie wiem czy to nie był błąd bo całą noc budził mnie lęk, choć sama mówiłam sobie że serce jest zdrowe to nie o to się bałam, tak naprawdę łapał mnie lęk taki bez przyczyny, budził mnie i odrazu stawiał mnie na nogi. Wiadomo, że serce wtedy wariowało, cały czas. Nie wiem jak będzie dzisiaj w nocy. Chciałabym pozbyć się tych lęków. To one nie dają mi spokoju a nie serce bo serce wariuje od nich ;(

I w szpitalu maja racje, bo kolejke blokujesz :))) Nie wierze, ze antydepresant tak dziala, wg mnie to psychika. Antydepresant z natury wycisza leki i jazdy i nie moze wprowadzac serca w lomot. Jezeli bedziesz przerywac - bez sensu go brac. Ew. przy kolejnej wizycie popros lekarza o inny, zawsze mozna zmienic lek.