Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zrastanie mostka po operacji wymiany zastawki mitralnej

Gość Zaw1

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kilka pytań do ludzi zajmujących się tego typu sprawami. Niedługo osobę mi bliską czeka operacji wymiany zastawki mitralnej co oczywiście oznacza operację poprzez otworzenie klatki piersiowej. Jak to jest z tym mostkiem po operacji? Czy on zrasta się tak samo jak ręka po złamaniu ? Czy rozcinany jest całkowicie ? Po co te druty ?? Co jeśli poprzez uderzenie mostek się rozpadnie i uszkodzi *coś* w środku. I jeszcze pytanie dotyczące operacji metodą Rossa o co w niej chodzi? Przecież to już pewna śmierć wtedy. Proszę o odpowiedzi

Gość Ewa29ToF

Mostek zrasta się kilka miesięcy. Drutuje się go po to, by się zrósł. Mnie mostek przecinali dwa razy i do tej pory nie miałam żadnego urazu. Kość nie jest taka mocna, jak wcześniej, ale nie sądze, by ktoś umarł z powodu uderzenia w rozcinaną kiedyś klatkę, jesli mostek się prawidłowo zrósł i rana się zagoiła. Bez paniki... Na czym polega operacja Rossa? *W 1967 r. D. Ross jako pierwszy na świecie wszczepił własną zastawkę płucną w miejsce zastawki aortalnej.Zastawka płucna zastępowana jest homograftem (ludzką zastawką płucną pobraną z serca zmarłego pacjenta). Znakomite odległe wyniki tej metody w ponad 30--letniej obserwacji, ograniczona liczba powikłań operacji, bardzo dobra funkcja wszczepionego autograftuoraz lewej komory (...). Strukturalne podobieństwo zastawki płucnej i aortalnej prowadzi do bardzo dobrych hemodynamicznych efektów operacji, nie tylko w spoczynku, ale także podczas ekstremalnych wysiłków. Brak konieczności stosowania leków przeciwzakrzepowychoraz wzrost autograftu wraz z pacjentem stanowią szczególne zalety operacji Rossa, zwłaszcza u dzieci. Wszyscy pacjenci po tej operacji prowadzą normalne, aktywne życie.* *Operacja Rossa* Urszula Ablewska, Klinika Wad Nabytych Serca Instytutu Kardiologii w Warszawie, Polski Przegląd Kardiologiczny 2003, 5, 2, 211-214

Gość Ewa29ToF

Dlaczego co? :-) Możesz wyrażac się precyzyjniej Na tym forum są głownie pacjenci, który nie mają wiedzy medycznej, więc nie odpowiedzą na takie pytania. Najlepiej o wszystko pytać swego lekarza: kardiologa lub kardiochirurga. Oni mają największą wiedzę i doświadczenie w dziedzinie stanu mostka po operacjach serca. Acha! Czy przeczytałaś/-eś, że po operacji Rossa nie trzeba brać leków przeciwzakrzepowych????

Gość Ewa29ToF

No, aloe wiadomo, że po przecięciu mostka trzeba na niego uważać szczegolnie przez pierwszych kilka miesięcy po operacji. Nie dźwigać na przykład, nie prowadzić auta, nie odkurzać itp. A że mostek spaja żebra, to wiadomo, że je tez trzeba chronić. Nie wiem, co się stanie, jeśi pęnie żebro i się wbije w ciało. Nie warto się nad tym zastanawiać... Napisz lepiej, kiedy i gdzie ma być operowana ta osoba? Czy ma wadę zastawki aorty wrodzoną, czy nabytą? Pytam z ciekawości :-) Sama od lat jestem pod opieką Instytutu Kardiologii w Warszawie-Anie. Zrobili mi tam drugąi trzecią operacje, ale to było dawno, w 1998 roku.

Jestem po dwoch takich operacjach Mostek jest rozcinany i goi sie kila miesiecy No coz nie funkcjonuje sie normalnie to fakt Ja nosilam gorset , ulatwial mi wykonanie prostych czynnosci Kaszel to jest problem . Operacja jest powazna i powort do zdrowia trwa dlugo Uczylam sie wszystkiego od podstaw łącznie z chodzeniem .Prosze dbac o bliska osobe bo bedzie potrzebowala wsparcia i pomocy kazdego dnia