Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Drętwienie rąk po wymianie zastawki aortalnej w sercu

lejdi

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś tu chyba ma niedobrze w głowie ........Do lejdi -drętwienie rąk to prawdopodobnie zmiany w kręgosłupie szyjnym ,czy miał robione rtg kręgosłupa ?Jeśli kardiolog i neurolog nic nie powiedzieli to chyba sie nic nie dzieje od strony kardiologicznej .Jeśli coś byłoby nie tak to myślę że kardiolog zleciłby jakieś badania .I proszę nie brac sobie do serca wypowiedzi mojego poprzednika .

Poprzedni mój post był napisany przed operacją, teraz mam inną perspektywę! Historia jest taka: operację wszczepienia zastawki aortalnej miałam 14 marca. Po tej operacji wystąpił blok p-k i 24 marca po 10 dniach nieudanych prób uruchomienia mojego serca farmakologicznie wszczepiono mi rozrusznik. Od tego momentu zaczęła mi drętwieć prawa (! rozrusznik mam z lewej strony, więc mimo że wydarzenia wystąpiły razem w czasie nie łączę ich relacją przyczynowo-skutkową) dłoń. Po kilku dniach drętwiało mi już całe przedramię. Od tamtej pory minęły trochę ponad 3 tygodnie. Byłam już u neurologa, który zlecił tomografię komputerową głowy, USG nadgarstka, USG tętnic zewnątrzczaszkowych. Wszystkie te badania wyszły prawidłowo. Byłam też u chirurga naczyniowego, który stwierdził, że nie wygląda to na zakrzep, bo nie ma oznak niedokrwienia. Zlecił USG tętnic przedramienia, jeszcze go nie zrobiłam. Dodam, że przez ten czas stan jest chyba coraz gorszy, rano czuję jakbym pół nocy spała na tej ręce, teraz odczuwam mniej drętwienie a bardziej ból w mięśniach dłoni i w okolicach nadgrastka. Chcę też zrobić EMG rąk, bo kilku lekarzy już sugerowało, że to badanie sporo by wyjaśniło, ale na nie są długie kolejki, więc czekam... Może ktoś ma pomysł na skuteczne zdiagnozowanie problemu, bo mi się juz skończyły :(