Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skutki przedawkowania leków na nadciśnienie i wysokie ciśnienie po lekach

Gość Tomek1988

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Tomek1988

Witam. 1) Jestem tu na forum po raz pierwszy i chciałem zapytać z ciekawości bo nigdzie nie ma tego opisanego - jakie są skutki przedawkowania leków na nadciśnienie? 2) Lekarz przypisał mi na nadciśnienie 3 różne leki - rano (TRITACE) , połódnie (NEBINAD) i na noc (AMLOZEK).No lecz po tych 3 tabletkach (każda 10 mg) ciśnienie nadal pozostaje *w spokoju* na poziomie 140/90 (mam 22 lata),a przy jakimkolwiek wysiłku wzrasta do 160/120 zdarza się,że nawet 170/130. Czy to normalne,że biorąc tyle leków dziennie przy wysiłku moje ciśnienie nadal skacze do góry?

Radzę ci przeczytac w internecie:,,przyczyny nadciśnienia** oraz,,niefarmakologiczne sposoby leczenia nadciśnienia**.Przyczyna tego moze być banalna,np. ćwiczenia siłowe na siłowni i picie coli i napojów energetycznych,stres....Może też być inna przyczyna ,którą należy znależć i w nią uderzyć ,a nie w ... skutek.Są też zioła na obniżenie ciśnienia,działaja wspomagająco.Zrób sobie mieszankę kupując składniki w sklepie zielarskim:-ziele jemioły100g, -ziele serdecznika 50g, -liść ruty 50g, -kwiatostan głogu50g, -koszyczek rumianku50g. Zioła wymieszać,zaparzać łyżeczkę w szklance wrzątku przez pół godziny,przecedzić i pić 3 x dziennie po jedzeniu.Oprócz tego stosowac wszystkie niefarmakologiczne sposoby obniżannia ciśnienia.Wydaje mi się ,że ten lekarz trochę przesadził z tymi lekami.Zapoznaj się z tymi tekstami ,o których na początku piszę i odpowiednio sie odżywiaj,codziennie ruszaj się....itd....Może sam temu dasz radę.Czy ten lekarz zlecił ci jakieś badania,czy od razu walnął leki i do domu....Czy badał np. jak pracują nerki-bad. krwi...USG i inne bad.,które pomog ą znaleć przyczynę.Chyba,że to tylko nerwy,to wtedy na uspokojenie tabl. ziołowe stale bierz.Sam musisz dojść do tego, skąd to sie wzięło,przeanalizuj swój styl zycia i wszystko,co mogło na to wpłynąć.

A może jesteś przewrażliwiony i zbyt często to cisnienie mierzysz.To jest normalne,że przy wysiłku ciśnienie na chwilę wzrasta,a jak parę minut odpoczniesz,to spada. Nigdy ciśnienie nie jest 24h na dobę jednakowe.Ciągle się zmienia: wejdziesz po schodach,zdenerwujesz się ,przestraszysz...itp.Po paru minutach wraca do normy.

Gość Tomek1988

Lekarz przypisał te leki nie po jednej wizycie u kardiologa tylko po tygodniowym pobycie w szpitalu na kardiologii,a więc wszystkie badania miałem robione i co o dziwo praktycznie wszystkie wyszły dobre.Co do siłowni odkąd pojawiło się nadciśnienie przestałem chodzić (lekarz zakazał) oraz napisałeś jeszcze o napojach energetycznych to nie piłem i nie piję tego świństwa gdyż wiem co to jest ;) Jedynie napoje nawadniające (powerade - jedyny normalny napój z tych wszystkich wynalazków).Już naprawdę sam nie wiem skąd to ciśnienie.Co do ziółek mam 0 przekonania gdyż nie raz coś tam brałem,że jak tego nie reklamowali,a co do czego to jedna wielka ściema i 0 rezultatu. I zadałem jeszcze pytanie jakie mogą być skutki przedawkowania takich leków w moim wieku?Bo 3 tableki po 10 mg dziennie to wg mnie trochę za dużo zwłaszcza,że one i tak przy wysiłku ciśnienia nie zbijają i nie wiem czy nie brać może trochę większej dawki sprawdzić czy to coś da.

Tomek1988-witam mam takie pytanka-jakim aparatem mierzysz to ciśnienie;jak długo bierzesz te leki? jakie ciśnienie miałeś trafiając do szpitala?-na unormowanie ciśnienia potrzeba trochę czasu,póżniej redukuje się lekarstwa-nie znam Twojej historii choroby,możliwe że -masz jeszcze inne dolegliwości-typu wieńcowego....pozdrawiam-jesteś pod kontrolą kardiologa?

Gość Tomek1988

Ciśnienie mierzę aparatem Tensoval comfort kupiony w aptece za około 160 zł więc wydaje mi się,że mierzy dobrze.Trafiając do szpitala ciśnienie było równe 160/120 (pół godziny musiałem czekać w izbie przyjęć na krześle bez żadnych nerwów bo tam kogoś przywieźli i się nim zajmowali) i dopiero mi zmierzono ciśnienie.Tabletki przyjmuję już z pół roku regularnie i nic.Co do kardiologa tak jestem i mam wizyty co jakiś czas ale jak już powiedziałem tabletki nic nie dają przy wysiłku.Czasem potrafią nawet ręce drżeć od tego jak u jakiegoś alkoholika którego dopada delira.

Tomek1988,Kielce już napisał na temat aparatu;musisz to potwierdzić;takie drżenie rąk;ogólny niepokój spowodowane są nie tylko podwyższonym ciśnieniem(bo takie masz)ale także pulsem -nie wiem jaki masz.Ja w podobnym wieku zachorowałem,nerwy;stres;niepewność robią swoje;musisz poinformować swojego lekarza o wszystkim;ale najpierw wyklucz wszystkie nieprawidłowości(typu ciśnieniomierz;) masz tzw ciśnienie graniczne(mnie tak to określano);pozdrawiam

Gość karolcia1988

Dokładnie jaki masz puls?Ja od 8lat tez choruje na nadcisnienie tętnicze i biore Enarenal 5mgx2 dziennie i nie ma mowy po podniesieniu.Czesto nie mierz tego cisnienia bo mozna zwariowac.Te tabletki co po poludniu bierzesz moze nie skutkuja na ciebie.Zmien tabletki lub kardiologa

Gość cisnieniowiec77

O przedawkowanie nie martw się trudno przedawkowac zeby z nog opasc jedynie ataki zaćmienia bedziesz mial przy nagłym szybkim wstaniu i pochulaniu siu badz kucaku jesli byles w szpitalu to czy ok masz nerki i tarczyce dwa ile wazysz schudnij mniej soli zwlaszcza jej duzo nie podnosi sama z siebie cisnienia ale trudno potem zbic je i nornowac po lekach widze i twoim opisie ze masz wysokie i uporczywe te ciśnienie zacznijmy od pierwszego leku dla ciebie to captopril doraznie przy wysokim jedna odrazu pod jezyk po godzinie druga polknij lecz sie kilkoma lekami jeden przynosi marny skutek nastepny lek który ci polece musi byc to lek o długotrwałym uwolnieniu np moczopedny biez dwie tabletki dziennie równo co 12 godz i trzeci to jakis betabloker o słabym działaniu nigdy nie zaprzestawaj brania leków nawet jeśli masz dobre u unormowane cisnienie nie boj sie lekow one cie nie zabija nawet jesli przedakujesz o te trzy tabletki wracajac do cisnienia musisz brac systematycznie brac cos na nerwy np hydrozxynium ciało spokojne wyciszone pomaga w zbiciu cisnienia uporczywego rozluznia co powoduje ze nie napięte miesnie nie robią dodatkowego oporu wplywajac na nadcisnienie duzo regularnie spij wysiłek fizyczny to tylko rower szybki spacer zero ciezarow typu siłownia wylewu dostaniesz a nie miesni, jesli palisz np 20 papierosów to zejdz do 5 dziennie palisz nie przebywaj w tym pomieszczeniu gdzie nakopciles pal na dworze nie wypalaj całego papierosa codziennie 3 godz na dworze spedzaj czasu zeby dotleniac sie rob spacery staraj sie nie nerwicowac z byle glupoty naucz sie olewac pewne zeczy badaj cisnienie kilka razy dziennie zwłaszcza jak czujesz ze może juz cos nie tak ciśnienie zawsze daje jakieś objawy np trudnosci w zasnieciu piski w uszach bol z tylu glowy napiecie nerwowe i pobudzenie mdłości zawroty glowy i różnego typu zabuzenia nerwow nie traktuj lekarza jak wyrocznie nie zawsze i przeważnie jego dawki lekow beda zamale dam przyklad z siebie ja tez mam 3 leki i 3 tabletki dziennie a biore 7 dziennie.naucz sie slychac swojego ciala a sam bedziesz wiedział na co mozesz pozwolic sobie i ile lekow brac i kiedy i najważniejsze skonczylo sie to co bylo wcześniej tego juz nie będzie jestes inwalida teraz zeby żyć musisz kontrolowac sie niema już jestem niezniszczalny bic mi nie bedzie i to jest okropne nigdy nie uczynisz juz tyle jak wcześniej mogles taki bol nadcisnienia s kazde szaleństwo twoje wyskok bedzie otym przypominać ci nadcisnienie bo na nim zacznie odbijac sie