Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zakrzep przy niedomykalności zastawki trójdzielnej i wypadaniu płatków

bombelka

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka dni temu miałam robione echo serca i stwierdzono, że mam niewielką niedomykalność zastawki trójdzielnej i wypadanie płatków. Wyczytałam na pewnej stronie, że mogą robić się zakrzepy przy moich wadach serca dlatego przed zabiegami trzeba podać jakiś antybiotyk, np przed wyrwaniem zęba. Martwię się trochę, ponieważ miałam kilka miesiecy temu wyrwanego zeba a nie dostałam żadnego antybiotyku. Czy powinnam się martwić?

Pomyśl do czego służą antybiotyki ?Działają przeciwzakrzepowo?Chyba nie .No więc jaki zakrzep gdzie i chyba cos żle przeczytałaś .Antybiotyki podaje sie żeby zapobiec infekcji a nie żeby nie doszło do zakrzepu .Doktor Google znowu sie nie spisał .

Twoja wiedza ania05 jest na ten temat naprawde znikoma.To ze antybiotyki nie dzialaja przeciwzakrzepowo to jasne,ale wrocmy do zrodla ktore w danym przypadku powoduje osadzanie sie skrzepliny np.na chorej zastawce(tworzy sie skrzep) spowodowany dostaniem sie bakterii przez zab(lub jego usuniecie) do krwioobiegu.-Wlasnie po to aby zapobiec skutkom dostania sie bakterii do krwioobiegu stosuje sie jednorazowo, zapobiegawczo antybiotyk np.Amoksycyline w dawce potrojnie zwiekszonej od normalnej jedna godzine przez zabiegiem dentystycznym. W skrocie ta dawka antybiotyku wprowadzona do krwioobiegu ma za zadanie zaraz na wejsciu bakterii do *krwi* od razu ja zneutralizowac

Antybiotykoterapia w takim przypadku to głównie zapobieganie zapaleniu wsierdzia(przed procedurami medycznymi takimi jak wyrwanie zeba czy gastroskopia) ,zakrzep bakteryjny to jak wygrana 6 stki w lotto .Cieszę się natomiast że twoja wiedza na ten temat jest obszerna ,szkoda tylko ze tamat już raczej nieaktualny .Pozdrawiam .