Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Oznaczanie poziomu mag. z krwi nie ma sensu, bo odklada sie w tkankach. Zacznij jesc magnez z wit. B6 w wysocej dawce i potas. Do tego zadbaj o diete wysokoweglow., czyli zacznij jesc makarony, kasze, sos pomidorowy i na jakis czas (az skurcze nie mina) nie zaluj soli (byle jodowanej, najlepiej kup morska). W nocy, jak zlapia, staraj sie odginac noge w strone przeciwna do skurczu i masuj lydki. Mialam to 3 lata temu i po zazywaniu pierwiastkow minelo. Pamietaj, ze magnez wyplukuje sie w stresie, nie sluza duze ilosci kawy i herbaty, niektore leki.

Poczytaj o niedoborach magnezu,wapnia i potasu.Jedz to,co zawiera dużo tych pierwiastków : pij kakao,codziennie kawałek czekolady,fasolkę po bretońsku,groch,płatki owsiane,makrelę wędzoną,dorsza,kaszę gryczaną.Pij muszynianke lub inną wodę ,która zawiera najwięcej wapnia i magnezu.Nie jeśc żywności przetworzonej-np. konserw,szynki konserwowej itp.Jeśli się okaże,że to jakas choroba mięśni,to trzeba do neurologa.Dobrze byłoby,abyś mając wyniki bad. krwi na poziom elektrolitów poszła z nimi do neurologa spytać co to moze być.

Jeszcze zapomniałam ci napisać: jak pójdziesz na to bad. krwi,to jeszcze dopłać kilka złotych,niech ci zrobia badanie: CK kinaza kreatyny.Zrób je nawet jak lekarz nie da ci skierowania na to.Jest to bad., które wskazuje czy uszkodzone sa mięsnie.Jeśli wynik będzie podwyższony,to musisz wtedy pokazać to neurologowi.Piszę to na wszelki wypadek,bo może to rzeczywiście z tylko zachwianie równowagi elektrolitów.

Dlatego Kamillko musisz jeszcze koniecznie zażywać potas.Sam magnez nic nie da. Ja sama zmagałam się z bardzo mocnymi kurczami nóg,zarówno w nocy jak i w dzień.W nocy musiałam wstawać nawet po 10 razy.Dopiero gdy zaczęłam stosować magnez z potasem w dużej dawce, wszystko się unormowało.Możliwe,iż Twoje łydki są już tak bardzo umęczone ciągłymi kurczami,że bolą cały czas i stąd wrażenie,że masz kilkudniowe skurcze.Tak było u mnie... Nawet jeśli leki pomogą i tak wybierz się obowiązkowo do lekarza. Powodzenia :)

Ludzie co Wy piszecie? Jaki MAGNEZ na SKURCZE!!!! Kto Wam takich BZDUR nagadał? MAGNEZ jest na prawidłowe funkcjonowanie mózgu i jego prawidłowy rozwój, dlatego podaje się go szczególnie małym dzieciom:) N a pewno mamy Wasze podawały Wam do picia KAKAO :) A za SKURCZE mięśni jest tylko i wyłącznie odpowiedzialny POTAS, POTAS!!!! Jeżeli masz nocne skurcze łydek występujące do kilku dni oznacza to iż Twój organizm nadmiernie go wypłukuje z siebie!!! I w takim wypadku jedz pomidory i pij ok.2 soków pomidorowych dziennie szczególnie jeden na noc :) Aa i bardzo ważne po ustąpieniu skurczów nie odstawiaj jedzenia pomidorków czy picia soków na bok,ponieważ skurcze nawrócą. Od takich skurczów można dostać zawału serca, ponieważ to w bardzo szybko promieniuje od łydki do mięśnia sercowego.. Wiem to wszystko z mojego własnego doświadczenia, bo sama miałam identyczny przypadek co Ty i nie wiedziałam co mam zrobić. Teraz już wiem, gdyż na studiach miałam szczegółowo o pierwiastkach i każdy Technolog Żywności Ci powie,że na skurcze nie jest MAGNEZ,a POTAS!!!!

Gość emerytka

Zawsze miałam skurcze myślę,że poprostu za mało piję wody !zażywam na okrągło Aspargin mimo to ostatni czasy drętwieją mi łydki i wogóle ciało !najgorzej jak bym sie chciała powyciągać po śnie w łóżku ,jeden ruch i koniec mam problemy z kregosłupem jak dyski powypadają jest większy ból jak nastawione zostaje cierpnięcie kończyn i leki niedowład ,dopiero jak pochodzę jest OK

Aż się dziwię,że tylu ludzi powtarza głupoty o sposobie na skurcze łydek polegające na zażywaniu potasu, magnezu i wapnia. Od tych porad możecie się nabawić co najwyżej niewydolności nerek. Najczęściej przyczyną skurczy mięśni łydek, pośladków jest codzienny siedzący tryb życia. Trzeba tylko te partie mięśni odpowiednio porozciągać odpowiednim zestawem ćwiczeń i po problemie. Przykładowy zestaw: http://zdrowo-siostro.blogspot.com/2013/04/pobiegane-moze-by-tak-jeszcze.html

Mam bole lydek i skurcze czasem sciaga cala noge, w nocy nad ranem czy w ciagu dnia poziom elektrlolitow na max-a jestem starsza osoba i mam cukrzyce, czesto sie poce i mam biegunki z czasem to moze sie odwadniam nie wiem,lekarze nie umieja pomoc. jem K, Mg Cr wszystkie sposoby jak masaz czy cieplo to leczenie skutkow, trzeba znalezc przyczyne