Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ucisk w klatce i prądy przechodzące od mostka do żołądka i serca

Gość SEIKO

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc, opowiem o swoim problemie, ktory mam juz od dluzszego czasu. Od kilku lat czulem lekki ucisk w mostku ale nie zwracalem na niego uwagi bo pilem duzo kawy (5-8) dziennie. We wrzesniu poczulem ucisk i pieczenie w klatce a serce zaczelo wariowac. Karetka, etc ... EKG ok i do domu. W grudniu sytuacja sie powtorzyla ... od grudnia jest tylko gorzej, obecnie 24h na dobe mam ucisk i czuje sie jakby prady przechodzily mi przez serce i podbrzusze, glownie po lewej stronie i srodkowej czesci mostka. Robilem EKG, Holter , tomografie i RTG. Wszystko w porzadku. Proba tezyczkowa ujemna, hiperwentylacyjna slabododatnia ... mialem problemy z zoladkiem ale juz wyleczone. Nie wiem co jeszcze moge zrobic. Przez te ostatnie kilka lat pilem duzo kawy, imprezkowalem ale jednoczesnie 3x w tygodniu biegalem po 6-10km, do tego bylem palaczem. Rzucilem albo ograniczylem uzywki od wrzesnia a problem narasta a nie odchodzi. Wazne jest, ze do tego dochodza skorelowane bole glowy czasem mocne, uciskowe , czasem czuje jes z bokow i to co jest charakterystyczne jakby na chrzastce nosowej. Nigdy w zyciu nie miewalem boli glowy... Mam 26 lat, mezczyzna. Czy mozliwe ze moje problemy spowodowane sa zwezeniem naczyn, tetnic? Czy powinienem robic badania przeplywowe? Moja objawy nie sa charakterystyczne ani proste w diagnozie. Wiem to ale podchodze do siebie krytycznie, jestem osoba aktywna i opanowana. Psycholog nie stwierdzil nerwicy!! Czestym schematem atakow jest nastepujacy: ucisk w klatce i prady przechodzace od mostka do zoladka i serca, wkrotce potem bol glowy otepiajacy. Do tego mam skurcze miesni, najczesciej twarzy , przynajmniej kilka dziennie i duzych grup miesni, czworoglowy uda i biceps. Sa one impulsowe tak jakby ktos te miejsca pradem dotknal. Wiem, ze czesc z tych objawow nie ma wartosci diagnostycznych. Staram sie opisac swoje subiektywne odczucia. Gdybym wiedzial, ze to nie science fiction to opisalbym ataki tak. 1. W mostku cos sie gromadzi, uciska kumuluje 2. Nastepuje zwolnienie maszyny losujacej, uwolnienie tego gowna 3. Przechodzi na serce, klucia, prady 4. Naplywa do glowy, otepienie Wiem, ze brzmi to jak rasowa nerwica ale uwoierzcie mi nia nia nie jest. Mialem proba tezyczkowa ujemna. Jesli macie jakies pomysly na badania bede wdzieczny bo rece mi opadaja. Chcialbym wrocic do woich zajec, sportu i zainteresowan.

Mialem 3 x robiony (jak trafialem na pogotowie): 16.12.2010 Na 142 K 4,12 8.01.2011 Na 138 K 4.0 Mg 1,96 Ca 2,6 i jedno ale daty nie mam gdzies w grudniu Mg 1,8 K 3,7 Na 144 po tym badaniu przez jakis czas bralem asparginian wiec poprawa we krwi byla ....

Mialem zapalenie zoladka i dwunastnicy ale w poniedzialek robilem kontrolna gastroskopie i juz wyleczone ... usg bylo x2, nic nie pokazalo. A co dokladnie masz? Dzisiaj za rada kardiologa poszedlem biegac i po 3 km serce zaczelo walic a potem jakby stanelo, pogotowie i lekarz powiedzial, ze to przez niski potas mialem dodatkowe skurcze ... i badz tu madry .... rece zalamac