Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Duszności i uczucie zatkanego gardła na tle nerwowym

Natus

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć ! Mam 18 lat. Czytając Wasze wątki uświadomiłam sobie, że od 2 lat cierpię na nerwicę. Wszystko zaczęło się od nudności. Zmuszałam się do wymiotów każdego dnia. Rano. Potem zwolnione bicia serca. Jakby miało na chwilę przestać bić, a po chwili funkcjonować normalnie. Potem doszła uciążliwa klucha w gardle. Wybrałam się wtedy do lekarza rodzinnego. Moja pani doktor od razu bez badania powiedziała mi, że to na tle nerwowym. Żeby mnie uspokoić dała mi skierowanie do laryngologa. Strasznie denerwowałam się tą wizytą. Siedząc na fotelu przez Paniami Laryngolog strasznie drżały mi dłonie. Stwierdziła objawy nerwicy. Poleciła : Nie denerwować się i herbatkę ziołową ( miętową). Przez jakiś czas miałam spokój.... Zdarza się, że nie mogę przełknąć śliny. Jakby duszę się na kilka sekund i dopiero potem mogę przełknąć. Uciążliwy jest też dla mnie strach przed tym, że coś może mi się stać. Wymyślam sobie różne choroby, poprzez wymacywanie na ciele różnych rzeczy. Wtedy boję się, że umrę. Będąc w gościach nic nie jem, bo boję się, że pokarm stanie mi w gardle. Nieraz jedząc coś, jakby kawałek czegoś stawał mi w gardle. Chociaż mam tą świadomość, że nic mi nie stanęło. Jestem w takiej sytuacji właśnie teraz. Siedzę głodna, bo boję się zjeść cokolwiek. Od 3 dni coś staje mi w gardle. Nawet teraz pisząc to łzy cisną mi się do oczu i czuję ścisk w gardle. chciałabym z tym jakoś walczyć, nie panikować, że umrę. To strasznie męczące. Chciałabym z kimś o tym porozmawiać, nie być z tym sama, bo chyba sobie nie radzę.

Pewnie hydroxyzinum brałaś i dlatego spałaś. Weż jakieś ziołowe tabletki złożone z kilku ziół uspokajających- labofarm,persen,albo do picia nervosol czy neospasminę.Nie przymulają jak hydroxyzinum.Tylko musisz używac systematycznie,a do psychologa swoją drogą.

Gość Bezradna99

Witam.Z nerwica zmagam sie juz prawie dwa lata.U psychiatry bylam dopiero 2 miesiace temu bo balam sie ze stwierdzi u mnie schizofremie albo inna chorobe psychiczna.Dolega mi nn przepisal mi tabletki z tym ze boje sie ich brac.Wiem ze jak nie podejme leczenia nigdy mi to nie minie ale ja tak bardzo sie boje jest tak ciezko mi z tym.Teraz np przydusza mnie w gardle czuje ze moja glowa wazy z tone i nie moge przelykac sliny ja naprawde mam juz dosyc.Moje zycie zmienilo sie o 360 ja juz nie daje rasy.To nie wiele z moich objawow.Dlatego czytajac Wasze posty czuje sie lepiej bo wiem ze da sie to wyleczuc.Pozdrawiam.