Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Pobudzenia komorowe, tachykardie i bradykardie w zapisie holtera

lewyAG

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Proszę o pomoc w odczytaniu wyniku holtera. Byłem już na wizycie, lecz doktor niezbyt potrafił wyjaśnić co mi jest, sprawiał wrażenie jakby sam nie do końca wiedział o co chodzi, dlatego chciałbym się poradzić tutaj. Tak czy inaczej mówił, że owy wynik nie jest prawidłowy, zapisał potas i magnez i kazał powtórzyć badanie za kilka tygodni. Dodatkowo zabronił mi uprawiać sporty siłowe i ogólnie się nie przemęczać. Aktualnie jestem już po drugim badaniu i czekam na opis. Mam 19 lat, 181 cm i 71 kg Opis badania: -101906 Qrs*ów - średni rytm HR wyniósł 75 - max rytm HR 145 - min rytm HR 43 Ponadto wykryto: - ? pojedynczych nadkomorowych pobudzeń przedwczesnych (nie mam pojęcie skąd znak *?*) - 0 nadkomorowych częstoskurczy napadowych - 7 tachykardii - 6 bradykardii - 0 rytmów niemiarowych - 1 przerwa (2000msek) - 0 migotań przedsionków - 0 bloków Wenckebach*a 20 pobudzeń komorowych - 17 pojedynczych przedwczesnych pobudzeń komorowych - 0 częstoskurczy komorowych - 0czynnych rytmów komorowych - 0 liczba pobudzeń gromadnych - 0 bigeminii - 0 trigeminii oraz pobudzenia własne: - 0 pobudzeń wystymulowanych - 0 pobudzeń zsumowanych - 0 bloków - 0 pobudzeń własnych użytkownika typu 1 - 0 pobudzeń własnych użytkownika typu 2 - 0 pobudzeń własnych użytkownika typu3 Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Miło by było gdyby wypowiedział się w tej sprawie lekarz.

Zapomniałem dodać podsumowanie: w czasie badania zarejestrowano przeważający rytm zatokowy 43-125/ średnio 75/min. Bardzo liczne wstawki rytmu przedsionkowego 45-75/min. Samoistne się umiarawiające i przechodzące do szybszego rytmu zatokowego np: 60-65/min rytm przedsionkowy ---> 85-95/min rytm zatokowy i odwrotnie. W nocy nasilenie rytmów przedsionkowych. Zarejestrowano 1 epizod bloku AV 2:1 (zablokowane jedno pobudzenie w trakcie rytmu przedsionkowego). Bardzo sporadyczna pojedyncza ektopia komorowa łącznie 17/dobę, bez form złożonych i gromadnych. Zarejestrowano jedną pauzę 2000msek. w przebiegu zachamowania zatokowego. Nie rejestrowano innych dłuższych pauz, w tym powyżej 2 sek. Dodam, że wszystko zaczęło się od niewyjaśnionego omdlenia, lecz to raczej nie ma znaczenia, bo zapewniono mnie, że owy wynik nie nie powoduje omdleń.