Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wielokrotne operacje serca i wymiana zastawki mitralnej na sztuczną

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 69 lat.* Mój romans* z kardiochirurgią trwa 49 lat, w tym czasie miałam 4 operacje serca. Dwie pierwsze comisurotomie były klasyczne, trzecia była na otwartym sercu i dopiero w 1994 r wymiana zstawki na sztuczną. Po każdej operacji czułam, się dość dobrze. Między pierwsza a drugą zaszłam w ciążę i urodziłam dziecko. Ze sztuczną zastawką czuję się dobrze.Przed każdą z operacji ufałam swoim lekarzom i nie zastanawiałam się ani trochę czy się operować czy nie. Jestem bardzo ciekawa czy jest na tym forum, ktoś z takim lub większym doświadczeniem z kardiochirurgią. Bardzo proszę o kontakt. Dziękuję.

Gość Ewa29ToF

Dobry wieczór! Na razie miałam tylko 3 operacje, wszystkie wykonane przed ukończeniem 18.roku życia. W tym roku skończę 30 lat. Dziecka jeszcze nie urodziłam, bo niestety nie mogę ze względów własnie kardiologicznych. Zaufanie do lekarzy do podstawa leczenia. Oni bez zgody nas, pacjentów, niczego nie moga zrobić. Czy Pani ma wadę wrodzoną, czy nabytą? Gdzie była Pani operowana? Jak się Pani teraz czuje?