Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Usunięcie martwego zęba przed operacją wymiany zastawki aortalnej

Gość wilhelm170

Rekomendowane odpowiedzi

Gość wilhelm170

Hmmm Napisali tylko o konsultacji stomatologicznej w celu wykluczenia ognisk infekcji.Kogo się zapytać?Ma mnie operować prof.Różański w Aninie. Jemu się chyba nie zawraca głowy takimi sprawami, zresztą nawet nie wiedziałabym jak się z nim skontaktować.

Mnie jak 4 wojskowy szpital we wrocławiu szykował do operacji to kazali mi wszystkie zęby po leczeniu kanałowym usunąć. W sumie operacje miałem na Ochojcu w Katowicach i tam Doc. Który mnie operował popatrzył na zdjęcie i powiedział że jest ok i kazał zęby zostawić. I tak chodzę z ząbkami do tej pory a jestem już pół roku po operacji wym. zastawi aortalnej na sztuczną.

Gość nieobecny

Ja również miałem zalecenie aby usunąć jednego martwego zęba pomimo że nie było ognisk zapalnych. Nie do końca to rozumiem, ale lekarze specjaliści chyba wiedzą lepiej i jak każą usunąć to myślę, że trzeba tak zrobić.

Operację wymiany zastawki mam za 3 tygodnie i właśnie walczę z zębami. Mam 5 trzonowych zębów leczonych kanałowo bardzo dawno temu. Tamto leczenie nie spełniało dzisiejszych standardów endodontycznych, tzn. kanały nie zostały wypełnione do samego końca i mimo że zęby przez ponad 12 lat nie bolały ani RTG nie wykazało zmian zapalnych, musiałam je wszystkie przeleczyć ponownie kanałowo. Operację będę miała w Ochojcu i najpierw usłyszałam, że oni zalecają usunięcie wszystkich martwych zębów, ale jak powiedziałam ile ich mam to sprawa stała się mniej oczywista, zwłaszcza że mam 27 lat. Usunięcie 5 zębów w takim wieku jest dość poważnym problemem. Poza tym, usunięcie to jedna sprawa, ale nie rozwiązuje problemu. Trzeba przecież te zęby potem uzupełnić implantami. I tu jest problem. Rozmawiałam z implantologiem i okazuje się, że ze sztuczną zastawką to może nie byc takie proste. Stanęło więc na reendo. Ważne natomiast przy reendo jest, aby kanały udrożnić i wypełnić materiałem DO SAMEGO KOŃCA. To zminimalizuje ryzyko, że coś w tych zębach się jeszcze będzie rozwijać, a w końcu to jest najważniejsze, a nie zaświadczenie że nie ma ognisk zapalnych. Martwy ząb z założenia jest potencjalnym ogniskiem zapalnym, więc trzeba się upewnić że jest zrobiony dobrze. Mam ostatnio sporo doświadczenia w tej kwestii, więc jakby co to służę pomocą. Pozdrawiam

PAD Powyżej wpisy są z 2011 roku , czy czekasz na operację zastawki , Leczę zęby prywatnie i nigdy źaden dentysta nie proponuje wyrywania zdrowych martwych zębów , wręcz przeciwne tak długo trzymać zęby własne jak tylko to możliwe ,. Jak szykowałam się do operacji wymiany zastawki to tylko musiałam dać zaświadczenie źe mam zdrowe zęby . Co do implantów to można wstawiac w miejsce wyrwanych swoich zębów , ale to źadna gwarancja źe się przyjmą i nie będzie komplikacji . Co do implantów

Tak widziałem, że posty są dość stare. Ale postanowiłem pociągnąć rozmowę dalej. Dziekuję na odpowiedz. Tak czekam na wymianę dwóch zastawek ;( Jestem przerażony. Dodatkowo zostałem zmuszony usunąć dwa zęby stałe dwie szóstki górne, które były leczone kanałowo i zdaniem dentysty ząb był za głęboko wyleczony kanałowo. Co po konsultacjach na chirurgi szczękowej było wielkim błędem wyrywanie tego zęba. Jak ufać naszym specjalistą, popełniają błedy za błedami. Pytam bo chciałem wstawićw przyszłości implanty tych zebów oraz aparat aby poprawić wygląd zabków oraz zmniejszyć niestetyczność.

Po operacji zastawek będziesz musiał brać leki przeciw krzepliwe , wyrywanie zębów przy tych lekach to ogromny problem , dentyści tego się nie podejmują , tylko specjalistyczne kliniki z chirurgią szczęki w warunkach szpitalnych , jeźeli teraz masz ubytki i planujesz wyrwanie zębów to tylko zaproponują Ci mosty i inne sztuczne zęby ale nie implanty , reszte jest do wykonania , tj: korekcja zgryzu , aparaty oryodontyczne i tak dalej .

Gość JeremyIron

W Niemczech, USA, i UK wiele jest holistycznych gabinetow stomatologicznych, ktore stoja w opozycji do wielu procedur tak zwanej standardowej stomatologii. Proponuje poczytac na temat zebow leczonych kanalowo: http://wolna-polska.pl/wiadomosci/szokujacy-zwiazek-kanaly-korzeni-zebowych-rak-2014-12