Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tętniak przegrody między przedsionkowej i niedomykalność zastawki trójdzielnej

Rekomendowane odpowiedzi

Hej! Moja koleżanka, lekarz, na forum Fundacji Serce Dziecka, napisała innej kobiecie z tym problemem:* Tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej, to nie jest malformacja naczyniowa. Jest to uwypuklenie cienkiej sciany przedsionka. W tym przypadku nie ma co pęknąć. Jeśli niedomykalność zastawki jest duża, trzeciego lub czwartego stopnia, a pacjent czuje się coraz gorzej, to pewnie lekarz zleci jej wymianę na biologiczną lub mechaniczną. Wiele osób przeszłó tkaie operacje i czują się dużo lepiej. W jakim ośrodku się leczysz?

Przyznam, że z ciekawością zajrzałam na polecaną stronę i ... nieźle się uśmiałam. Niestety były w tym śmiechu i gorzkie nuty. Przytoczona strona to miejsce, gdzie reklamuje się poradnie, a powyższy tekst stanowi zlepek skąś tam spisanych informacji, których autor do jednego worka wrzucił wszystko co znalazł pod hasłem aneurysm. Ech... Chcę uspokoić autora postu - tętniaki przegrody międzyprzedsionkowej raczej nie pękają :-). W przedsionkach panuje ciśnienie rzędu 1-15mmHg, tzn. bardzo niskie. Cały drugi akapit tekstu z powyżej linkowanej strony dotyczy tętniaków lewej komory serca, nie przegrody międzyprzedsionkowej. Zgadzam się z Ewa29ToF i cenię tę osobę za zaangażowanie i wiedzę. Ania05 - bez wykształcenia medycznego, na podstawie strony napisanej pseudo-jakimś żargonem medyczym, nie powinno oceniać się ani kompetencji lekarza, ani wiedzy osoby, która ma dość spore doświadczenie, jeżeli chodzi o choroby serca.

Wyobraż sobie że akurat mam wykształcenie medyczne ale to nieistotne ,najważniejsze by autorka postu ani nie bagatelizowała swoich dolegliwości i stanu ani tez nie popadła w czarną rozpacz .Każdy tętniak to *wybrzuszenie *ściany naczynia krwionośnego czy to w głowie czy w sercu czy na aorcie i zawsz będzie niebezpieczeństwo pęknięcia ,co nie znaczy ze pęknie a nawet jeśli już to delikwent zaraz zejdzie z tego świata .

Jest to tzw. tętniak przegrody międzyprzedsionkowej. Jeśli towarzyszy mu przeciek, zaburzenia rytmu serca lub objawy niewydolności serca, stan taki wymaga interwencji kardiochirurgicznej. Często jednak wystarczy obserwacja. A to fragment z forum ..............kardiolo .A najlepiej niech Sylwik uda się do kardiologa światowej sławy i wypyta o wszystko bo tu jej jeszcze odpisze jakiś hydraulik (przeciek )i dopiero będzie .Pozdrawiam wszystkich medycznych i mniej medycznych znawców .

Trudno było rozpoznać wykształcenie medyczne na podstawie słów - Albo ten lekarz jest coś nie teges albo Ewa cosik nawymyślała - oraz przytoczonej strony jako *źródła* wiarygodnej wiedzy. Wracając do pytania autora tekstu Tętniak przegrody międzyprzedsionkowej jest wrodzonym, workowatym zniekształceniem przegrody, zlokalizowanym najczęściej na poziomie dołu owalnego. Częstość jego występowania wynosi 0,9-1,7% u dzieci starszych i 4,9% u niemowląt. W oparciu o echokardiografię przezprzełykową u ludzi dorosłych częstość występowania anomalii została określona na 2-10%. Tętniak przegrody może występować jako anomalia izolowana, choć mogą jej również towarzyszyć inne, wrodzone lub nabyte, zaburzenia układ sercowo-naczyniowego. Wada ta jest uważana za czynnik ryzyka powikłań zakrzepowo-zatorowych w układzie krążenia systemowego, w tym krążenia mózgowego. Prze Pediatr 2005; 35(3):171-173 Tętniak przegrody międzyprzedsionkowej Może towarzyszyć ubytkowi przegrody międzyprzedsionkowej,często współistnieje ze zwyrodnieniem śluzakowatym zastawek i wypadaniem płatków zastawki mitralnej. Zaburzenia hemodynamiczne. Zależą od obecności i istotności współistniejącego przecieku lewo-prawego. Rozpoznanie. Wykrywany na podstawie badania echokardiograficznego. W razie współistniejących zaburzeń rytmu konieczna jest całodobowa ocena metodą Holtera. Leczenie. Istotny przeciek wymaga leczenia zabiegowego. Wiotka tkanka tętniaka może uniemożliwiać zamknięcie przezskórne. Nie ma wskazań do chirurgicznego wycięcia tętniaka i zamknięcia współistniejącego ubytku z towarzyszącym małym przeciekiem, o ile wcześniej nie wystąpiła zatorowość do CUN. Pacjenci bezobjawowi mogą przyjmować leki przeciwpłytkowe, choć związek tętniaka z zatorowością obwodową nie został jednoznacznie potwierdzony. Foila Cardiol.2001,B6 W skrócie: jeżeli jest tylko tętniak przegrody międzyprzedsionkowej bez towarzyszącego ubytku to obserwacja, ewentualnie leki przeciwpłytkowe. Jeżeli istnieje ubytek w przegrodzie międzyprzedsionkowej + tętniak przegrody to najprawdopodobniej leczenie operacyjne. Jeżeli jest wada zastawki trójdzielnej + tętniak przegrody międzyprzedsionkowej to trzeba istotność wady zastawkowej (być może to ona jest odpowiedzialna za objawy, nie tętniak). Wskazane byłoby wykonanie echa przezprzełykowego celem dokładnej oceny czy oprócz tętniaka nie ma ubytku przegrody lub PFO.

Sylwik 25061985 piszesz - Mam tetniaka przegrody miedzyprzedsionkowej o wielkosci2.02cm i szerokosci 3.24cm orz glebokosci0.43cm Jako głębokość rozumiem, że chodzi o wychylenie przegrody miedzyprzedsionkowej od linii, w której powinna prawidłowo przebiegać. Otóż tętniaka przegrody najczęściej definiuje się jako wychylenie powyżej 10mm, a niektóry uznają nawet powyżej 15mm. Niewielkie wpuklanie się przegrody do jednego z przedsionków nie jest równoznaczne z tętniakiem.

Różnie komentowane są tu posty i nie wysilam się słowotwórczo aby poznać można było mój kierunek wykształcenia czy też IQ bo nie o to tu chodzi .Do dzis zresztą wspominam post o rozciąganiu uszu przy którym łzy leciały mi ze śmiechu ,nie wspomnę już o bezdechach a komentujący nie przejmowali się poziomem wypowiedzi .Po 3 dniach dopiero wszyscy zrozumieli co autor miał na mysli ale mysle ze rozrywka dostarczona na forum pozwoliła wszystkim zapomniec o trapiących ich przypadłościach .A swoją drogą najmniej chyba zainteresowana tematem jest sama autorka .....A i dziwi mnie bardzo fakt (choć forum jest po to żeby zadawać pytania itd. itp.)że z tak postawioną diagnoza czy tez wynikiem w ręku nie konsultuje sie tego z lekarzem tylko pyta niekiedy laików .Ale to już historia na inną bajkę .

Taaaak, cóż. Mam nadzieję, że jeżeli nie autorce pytania, to innym zainteresowanym osobom informacje się przydadzą. Sama pamiętam wątek, w którym jeden z forumowiczów zalecał drugiemu stosowanie dodatkowo dużych dawek potasu przy leczeniu ACE-inhibitorami, bo te *wypłukują* potas z organizmu...

Zapewne biedaczkowi pomyliła się hipokaliemia z hiperkaliemią ...własnie dlatego trzeba porady udzielane na forum dzielić na dwa i iśc do lekarza z pytaniami jeśli ma się mnóstwo wątpliwości i pytań .Ja pamiętam pytanie położnej na kursie -czemu mężczyżni nie są objęci opieką połozniczą ..... przecież maja prostatę .......Nie muszę mówić żę to był koniec zajęć .Nikt nie był w stanie dalej prowadzić wykładu .