Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wymiana zastawki aortalnej a leki na nadciśnienie

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was wszystkich miło Mam 34 lata, 7 miesięcy po udanej implementacji mechanicznej zastawki. Chciałbym zapytać czy wszyscy z Was po tej operacji bierzecie tabletki na spowolnienie akcji serca i obniżenie ciśnienia? Pytam dlatego, że biorąc 2,5 mg bisocardu mam ciśnienie 104 na 64 i tętno 64. Czyli dość niskie. Kardiolodzy chwalą że to dobrze, że tak mała ilość bisocardu zmniejsza tak cićnienia. Myśle sobie czy nie lepiej byłoby odstawić ten lek, i osiągnąć cisnienie i tętno trochę wyższe. Lepiej by to wpłynęło na moje somopoczucie i oczywiście o jedną tabletkę wtedy byłoby mniej. Czy ktoś z Was bierze tylko antykoagulanty i nic więcej po tej operacji? Dzięki

Ja jestem prawie 2 lata po wymianie zastawki na mechaniczną i obecnie biorę tylko Warfin. Przez chyba rok brałam jeszcze Betaloc zok ze względu na utrzymującą się po operacji tachykardię. Po roku zaczęłam zmiejszać stopniowo dawkę betalocu, bo ja miałam b.niskie ciśnienie, a po tych tabletkach jeszcze spadało i często bolała mnie głowa i robiło mi się ciemno przed oczami. Zmniejszałam stopniowo i cały czas kontrolowałam tętno i nie działo się nic niepokojącego. W końcu całkiem odstawiłam. Teraz przynajmniej dobrze się czuję. Ale robiłam to na własną odpowiedzialność!!! Pozdrawiam