Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Leki przeciwzakrzepowe po wszczepieniu zastawki aortalnej biologicznej

annajaga

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie, jak długo należy przyjmować leki działające na krzepliwość krwi po wszczepieniu zastawki aortalnej biologicznej. Mama zażywa Acenocumarol od ponad 5 miesięcy. Jest umówiona na wizytę do kardiologa. Jednak chciałabym się dowiedzieć od osób, które mają biologiczna zastawkę aortalną, po jakim czasie przestały przyjmować leki przeciwkrzepliwości krwi, czy póżniej musiały przyjmować inne leki, jakim należy mieć poziom wskaźnika INR po 5 miesiącach gdy odstawi się leki.

Nie rozumiem.Branie leku na krzepliwosci a własciwie, w celu rozpuszczenia ewentualnych skrzeplin (produkt migotania przedsionków), wymaga kontrolowania aby nie przedobrzyć z *rozrzedzeniem*krwi. odpowiednie dawki w postaci jednej co rano przez tydzień i sprawdzian laboratoryjnie jaki jest wskaznik.Powinien byc od 2 do 3.Jak ponizej tzreba zwiększyc dawkę i znowu zbadac krew.Jak jest juz granica np. 2 to trzymac sie dawki lub lekko zwiekszyc np. o 1/4 pastylki.Cały czas kontrola laboratoryjna aby nie przesadzić .

Po wszczepieniu zastawki biologicznej leczenie przeciwzakrzepowe najczęściej stosuje się przez 3 miesiące. Poziom INR w tym czasie wynosi: - przy zastawce aortalnej - 2 do 3 - przy zastawce mitralnej - 2,5 do 3,5 Jeżeli nie ma innych wskazań do kontynuacji leczenia, lek przeciwzakrzepowy (warfaryna lub acenokumarol) po 3 miesiacach się odstawia. Po odstawieniu leku nie ma potrzeby sprawdzania INR. Więcej na temat wskazań do leczenia, sposoby dawkowania, innych chorób przy których trzeba stosować leczenia przeciwzakrzepowe oraz specjalny film edukacyjny o leczeniu przeciwzakrzepowym można znaleźć na stronie www.jaimojeserce.eu

Hmm, no własnie, a przy biologicznej zastawce płucnej się takich leków nie stosuje...Jako oosba żyją 12 lat z taka własnie cudza zastawką, zastanawiam się, dlaczego?Zreszta przez 27 lat życia w ogoleni nie brałam żadnych leków związanych z moją wrodzoną wadą serca.

Zgodnie z zaleceniami Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego leki przeciwzakrzepowe stosuje się tak jak napisałam. Dotyczy do zastawki aortalnej, mitralnej i trójdzielnej. Zastawki biologiczne często są zastawkami stentowymi, więc zawierają w swojej budowie materiał obcy (nie mam na myśli tego, że pochodzą zezwierząt, lecz że mają elementy materiałowe, stent). Poza tym zakres powikłań jaki mogą wystapić po oderwaniu się zakrzepu z zastawki umieszczonej po lewej stronie serca (aortalna, mitralna) jest duże. Przy zastawce płucnej nie stosuje się t leków przeciwzakrzepowych ponieważ: 1. jest to zastawka bezstentowa (nie ma żadnego materiału obcego), 2. po przepłynieciu przez zastawkę krew wędruje do płuc. Ryzyko powstania zatorów na zastawce płucnej oraz *wyrządzenia szkód* jest ....prawie żadne.