Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Widzę że na forach niewielu młodych osób pisze. Chciałbym aby w tym wątku młodziaki z nerwicami podzielali się ze swoimi historiami, odczuciami, jak sobie z tym radzą. Ja obecnie mam 17 lat, z nerwicą walczę już od prawie 3 lat. Bywa różnie-czasami daje radę, czasami jest trochę gorzej. W jakich okolicznościach nabyliście tą okropną chorobę? Ja niestety, albo stety przez szkołę. Otóż od 1 klasy szkoły podstawowe miałem nieciekawą sytuację, ponieważ nigdy nie byłem akceptowany i wiecznie odpychany od grona klasy. Obecnie jestem w klasie 2 Technikum, i jakoś poprawy nie zauważyłem bo i teraz trafiłem na nieprzyjazną w stosunku do mnie klasę. Moje problemy z nerwami objawiają się dość typowymi objawami somatycznymi, m.in szybkie bicie serca, potliwość, kłucie w klatce piersiowej, drżenie ciała, szybszy oddech itp itd. W jaki sposób objawia się ona u was? Pozdrawiam wszystkich ;)

Witam Cie Patryk. Ja akurat nie jestem młoda osoba, ale poniewaz na swój sposób poradziłam soibie z nerwica i dzis czuje sie szczęsliwa, dlatego wyszukałam na różnych forach posty osób, które tez sobie z nia poradziły, więc podpowiadam, Ci przyjrzenie sie watkowi *Z nerwicy sie wychodzi* w dziale NERWICA.Ale czytaj go od poczatku, gdyz tam starałam sie zamieszczac same posty. Oprócz postów znajdziesz ram artykuły na temat :jak sie nauczyc asertywnosci( co Ci pomoze zrozumieć, dlaczego zdarza Ci sie trafiac na nieprzyjazne osoby), jak sie nauczyc bycia szczęsliwym itd. Jest taka fajna strona na której znajdziesz super artykuły psychologiczne, na temat rozwoju osobistego ,radości Zycia itd. *Cud niedziałania, czyli jak mądrze odpoczywac*. Gdy wejdziesz na nia , po prawej stronie pod POLECAm sa takie tematy jak *Energia wewnetrzna *, *Rozwój i swiadomość*, tam znajdziesz artykuły na rózne tematy Zycia, w tym i takie które pomoga Ci nauczyć się odwagi, pewnosci siebie itd. I musisz wiedziec na poczatek jedno, ze tak jak pisze autorka ksiązki *Sekret* R.Byrne, to jakość promieniujacej z nas energii wewnetrznej (np.pewnosci siebnie lub strachu, niskiej samooceny) decyduje o tym, jak przyjmuje nas srodowisko.Czy masz w sobie energie wiary w siebie, pewnosci siebie, czy tez czujesz się niepewny siebie i masz na przykład niska samoocene ? Na pewno nieraz słyszałes o tym, ze gdy pies wyczuje nasz strach , predzej nas ugryzie. Ta zasada odnosi sie do relacji ludzkich, bo w koncu tez jestesmy biologicznie spokrewnieni ze zwierzetami. Wiec musisz sie zając praca nad odwaga i wiarą w siebie.Pozdrawiam.

Witam mam 16 lat nerwice mam praktycznie od dziecka już wtedy miewałam ataki w pierwszych klasach podstawówki znęcały się nade mną 2 dziewczyny :( później było lepiej bo wygrywałam w prawie wszystkich ważnych konkursach i dali mi spokój najgorzej było w 1 klasie gimnazjum wtedy znowu wszystkie dziewczyny się na mnie uwzięły mój wychowawca i nauczycielka wf się zainteresowali dzięki nim miałam siłę by jako tako przeżyć ta 1 klasę i właśnie wtedy zaczęły wracać ataki później się przepisałam do innej szkoły a teraz chodzę do liceum i mam nawet fajną klasę :D