Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zakaz uprawiania sportu po zapaleniu mięśnia sercowego wsierdzia i osierdzia

Gość mlody89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam 21 lat i 3 miesiace temu przeszedlem zapalenie miesnia sercowego wsierdzia i osierdzia. Przy okazji wykryto u mnie VSD. Mam do was pytanie moj lekarz prowadzacy zabronil mi pracowac fizycznie i uprawiac rozne sporty, zwlaszcza sporty silowe, ktorymi zylem do tej pory. Tzn ze ja juz nigdy nie bede prowadzil normlanego zycia? jak dlugo nie moge uprawiac sportow? Zawsze byłem aktywny fizycznie i nie wyobrazam sobie zycia bez ruchu. Przeszedl moze ktos z was podobny przypadek? Czy jeszcze kiedys bede mogl wrocic na silownie?

No, kochany, nie dramatyzujmy! Mam dużo bardziej złozoną wade, przeszłam też w dzieciństwie zapalenie wsierdzia, przeszłam 3 operacje serca i żyję normalnie. W kwietniu stuknie mi 30-tka :-) Nigdy nie ćwiczyłam na lekcjach wf-u, nie siłownię nie chodzę, ale naprawdę daję radę :-) Skończyłam dzienne studia, pięcioletnie, mam normalną prace, chodzę na imprezy i tyle. Niestety, wciąż bardzo szybko się męczę. Myślę, że powinieneś trafić do kardiologa, znającego się na wadach wrodzonych, bo taką wadą jest Twój ubytek przegrody międzykomorowej, i sprawdzić, czy nie trzeba tej dziury załatać (operacyjnie lub przezskórnie). Nawet, jeśli nie, to i tak powinieneś być pod opieką kardiologa, który jest specjalistą w kwestii wrodzonych wad serca. On Ci powie, jaki wysiłek wolno Ci wykonywać. Ruch jest wskazany, ale na pewno lekki lub umiarkowany, sporty wyczynowe raczej nie.