Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ubytek przegrody i zastawkowe zwężenie tętnicy płucnej u dziecka

Gość Grzegorz P

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Grzegorz P

Witam serdecznie Mam pytanie ponieważ byłem dzisiaj na badaniu u kardiolog ponieważ lekarz kiedy byliśmy na szczepieniu wykrył szmery u mojej córeczki. Moja córeczka ma dopiero półtora miesiąca i po wizycie u kardiolog stwierdziła: Nieco powiększona komora prawa i prawy przedsionek. Przeciek na poziomie przegrody między przedsionkowej typu umiarkowanej wielkości ASD II 5-6mm lewo - prawy. Wypływ z komory lewej nie obturacyjny. Zastawkowe zwężenie tętnicy płucnej w stopniu łagodnym do umiarkowanego z gradientem maksymalnym 33-36 mm Hg. Zastawka t. płucnej o anatomii trójpłatkowej z niepełnym otwarciem, domingiem płatków oraz posstenotycznym poszerzeniem pnia płucnego. Przewód tetniczy zamknięty. Luk aorty i ciesn bez zmian. Funkcja komory lewej w normie. Proszę o przybliżenie tej wady czy jest to bardzo poważna wada czy jest możliwość że bez zabiegów w późniejszym etapie się nie obejdzie. Z góry bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

To, czy ubytek międzyprzedsionikowy będzie wymagał zamknięcia, zalezy od jego wilekości i przepływu krwi z jednego przedsionka do drugiego. Zdarza się, że można go zamknąć przezskórnie, bez otwierania klatki piersiowej i mostka. Co powiedział kardiolog dziecięcy? Skierował małą do specjalistycznrgo ośrodka (CZD Warszawa, Śląskie Centrum Chorób Serca Zabrze, Szpital w Krakowie- Prokocimiu, Instytut Centrum Zdrowia Matki Polki Łódź). Zapraszam na forum Fundacji Serce Dziecka, ma której poznasz wielu rodziców dzieci z ta wadą oraz dorosłych z tym ubytkiem (po korekcji lub przed). Sama jestem po 3 operacjach, które przeszłam do 18. roku życia. Niestety, nie była to prosta wada, jaką jest ASD II. W tym roku skończe 30 lat:-)

Acha! Zwążoną zastawkę obecnie też można czasem poszerzyć przezskórnie, specjalnym balonikiem :-) Moja zastawka płucna była zarośnięta całkowicie, więc najpierw mi ją wycięli w wieku dopiero 8 lat, a w wieku 17, 5 lat dostałam nową, ludzką.,

Gość Grzegorz P

Witam Ewo lekarz w opisie napisał: Wada serca wrodzona ASD II oraz PVS- łagodne do umiarkowanego. W chwili obecnej nie ma wskazańdo leczenia,postępowanie zachowawcze. Staranne leczenie infekcji- profilaktyka infekcyjnego zapalenia wsierdzia. Do kontroli ma udać sie dopiero za ok. 6 miesięcy. Z tego wszystkiego to najbardziej przeraziło mnie stwierdzenie otwarcia klatki piersiowej. Nie chciał bym aby moja córeczka musiała przechodzić coś takiego. Lekarka powiedziała że jak by już wymagała operacji to jest możliwie rozchylenie zastawek za pomocą balonika wprowadzonego przez tętnicę w pachwine. Również zamknięcie ubytku między przedsionkami można zrobić przez pachwinę wprowadzając tzw. *parasol* który spowoduje zamknięcie. Nie wiem czy jeszcze nie skonsultować tych wyników w innej klinice Szpital w Krakowie- Prokocimiu czy lepiej poczekać do kontroli za 6 miesięcy i nie zamartwiać się na zapas. I jeszcze jedno pytanie czy te wszystkie zabiegi w jakim stopniu są niebezpieczne dla dziecka.

Cóz, każdy zabieg, nawet wyrwanie zeba, może byc niebezpieczny dla zdrowia i życia. Jednak zabiegi przezskórne są dużo mniej ryyzkowne, niż tradycyjna operacja. I niemal natychmiast można wracac po nich do domu. Skonsultujcie się w Zabrzu, bo tam zamykają przeważnie takie ubytki zapinkami Amplatza, czyli własnie tymi parasolkami (mała, metalowa spręzynka, która po wprowadzeniu do serca rozchyla się, tworząc kształt czaszy parasola, stąd nazwa :-) ) Grzegorzu! Operacja to na pewno stres dla rodziców i ryzyko dla dzioecka, ale często to jedyne wyjście, by mu uratowac zycie. W Polsce co roku z wrodzonymi wadami serca rodzi sie ok. 4 tysięcy dzieci i większośc z nich musi przejśc takie operacje na otwartym sercu, by przeżyć. Operacje serca noworodków to nic nadzwyczajnego. Ja przeszłam 3 operacje, wszysktie bardzo późno, ale bez nich by mnie tu nie było. Oczywiście po każdej z nich były komplikacje, ale lekarze je sprawnie opanowali. Kiedyś czeka mnie 4 operacja, ze względu na powikłania samej wady, jak i operacji... Też muszę stosować profilaktykę IZW. Poloega ona na braniu antybiotyków w czasei infekcji bakteryjnej oraz przed zabiegami uszakdzającymi tkankę, oraz po nich (wyrwanie zęba, usuwanie kamienia nazębnego, leczenie kanałowe zęba, tatuaż, przekłucie uszu), O szczegóły pytajcie kardiologa dziecka, bo wytyczne co do stosowania tej profilkatyki zmieniają się co jakiś czas. Np. u niektórych osób stosuje się ją tylko przez pół roku od operacji. Na koniec zapewniam, że z wadą serca można normalnie żyć, bawić się, uczyć i pracować. Myslę, że jeśli macie z żoną wątpliwości, skonsultujcie się z innymi ośrodkami. I wejdźcie na forum fundacji. To kopalnia wiedzy i wielkie wsparcie psychiczne.

Gość Grzegorz P

Dzięki Ewa za pomoc i odpowiedź na mój post. Mam nadzieję że wszystko będzie dobrze z moją córeczką i jak troszkę poczytaliśmy co to tak dokładnie jest to jesteśmy już bardziej doświadczeni w tej wiedzy. Poczekamy 6 miesięcy i nie chcemy się zamartwiać na zapas. Trzeba być dobrej nadziei i mamy właśnie nadzieje że podczas kontroli okaże się że wszystko będzie w porządku.

Na pewno będzie dobrze:-) ASD II to prosta wada, ale oczywiście, jak każda, musi byc pod kontrolą. Dzieci z wadami serca są wyjątkowe (i byłe dzieci, takie jak ja też:-) )Zdolne, wrażliwe, często uzdolnione artystycznie. Nie zamartwiajcie się więc nie bardziej, niż jest to konieczne.

Gość monika9908

Witaj, moja trzyletnia córeczka też po urodzeniu miała stwierdzone ASD i PS ,od urodzenie jest pod kontrolą kardiologa, jakoś po ukończeniu roczku ubytek się zamknął, a co do zwężenia to na początku gradient był też w okolicy 30 - 35, a w na ostatniej wizycie w styczniu tego roku okazało się że gradient wynosi ok 20 i kardiolog stwierdziła, że tętnica *rośnie * razem z dzieckiem:) także należy być dobrej myśli, pozdrawiam i trzymam kciuki

U naszego Synka rówież zaraz po narodzinach stwierdzono zastakowe zwężenie tętnicy płucnej. Niestety w wieku 1,5 roczku konieczna była walwuloplastyka balonowa. Zabieg nie dał w 100% oczekiwanego efektu, ponieważ gruba tętnica nie pozwoliła sie zbyt naciągnąc. Nadal jest zwężenie. Dzisiaj Synek ma 6 lat. Cały czas jestesmy pod stałą kontrolą kardiloga dziecięcego i czekamy co bedzie dalej bojąc się że konieczny będzie kolejny zabieg, gdyż gradient nadal utrzymije się ok 30

Gość Grzegorz P

Dziękuję wam wszystkim za udzielanie jakichkolwiek informacji na temat jaki jest w tytule. Teraz w maju idziemy na kontrolę do kardiologa i jak tylko bedziemy mieli wyniki to podzilę się z wami. Jak już piszę to od razu się pochwalę że moja córeczka ma 2 ząbki na dole :) Wszyscy musimy być dobrej nadziei.

Ja też mam maksymalny gradient w zastawce płucnej 30 mg i to jest dobry wynik :-) Przed korecją wady miałam ok. 100 mg. I kiedy ja byłam dzieckiem, nie było takich super zabiegów jak balonikowanie, więc trzeba się cieszyć, że Wasze dzieci mogą przejśc takie zabieg, zamiast operacji.