Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam 29 lat i profilaktycznie zrobiłem UKG serca, pani kardiolog powiedziala że jest wszystko ok i w pszyszłości mogę zrobic jeszcze test wysilkowy. Miesiąc temu miałem EKG i powiedzieli mi że jest wszystko ok. W domu czytam i na samym dole wyniku pisze : obraz i funkcja serca w normie, ale przy Z. Ao czyli zastace aortalnej pisze ** ślad niedomykalność + ** - mam iść do innego kardiologa czy mam się tym nie przejnować bo pani kardiolog a ni o tym mi nie wspomniała. http://img704.imageshack.us/img704/7992/img0331jf.jpg

Śladowa niedomykalność zastawki aortalnej z tego co wiem jest niegroźna i wystepuje u wielu ludzi. Ja mam niedomykalność ++/+++ i mam pewne komplikacje w organizmie. U Ciebie wada może się cofnąć bądź powiększać. Z tego co wiem wady cofają się gdy dziecko jest jeszcze małe i wraz ze wzrostem serca wada się koryguje. Jakie masz ciśnienie krwi w spoczynku. Domyślam się ,że różnica między ciśnieniem skurczowym, a rozkurczowym nie budzi zastrzeżeń. W przypadku mojej wady znacznie obciążona jest lewa komora serca. Może dochodzić do jej przerostu. Uprawiasz jakieś sporty od dłuższego czasu??? Jeżeli tak to nie masz się czym martwić, bo sylwetka serca jest jak najbardziej w normie. Pozdrawiam Billymarks

Pozdrawiam - śladowa niedomykalność aortalna - sama - bez znaczenia - jeśli towarzyszy zmienionej zastawce - np. dwupłatkowej - z czasem (raczej w wieloletniej perspektywie) może się powiększać, jeśli towarzyszy poszerzeniu aorty - wymaga obserwacji. Pozdrawiam Piotr

Gość karinkaaaaaaaaa

Witam Mam problem bo nie bardzo rozumiem wynik mojego badania echokardiograficznego.Dzisiaj robiłam badanie kontrolne....lekarz powiedział że wszystko jest w porządku ale w badaniu mam napisane : * zastawka mitralna: niedomykalność: ślad tak samo przy niedomykalnosci zastawki trójdzielnej pisze: ślad co to znacz? trzeba z tym cos robic?