Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zabieg wymiany zastawki aortalnej a przekroczone wskaźniki Alat i Asat

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Mam 34 lata, 6 miesięcy temu miałem wszczepioną zastawkę mechaniczną. Obecnie mam przekroczone wskaźnik Alat i Asat, tzn Alat 77 a norma przewiduje 55 oraz Asat 38 a norma przewiduje 34. Trochę to mnie niepookoi, gdzieś czytałem, że te dwa enzymy znajdują się w mięśniu sercowym i przy zabiegach kardiochirurgicznych następuje ich wzrost steżenia we krwi. Ale czy to prawda to nie jestem przekonany. Czy ktoś orientuje się w tym temacie, jakie wy macie wyniki tych enzymów? Dzięki

Pewnie jak każdy z nas bierzesz leki antykoagulacyjne i inne... a wątroba reaguje... Normy są dla ludzi zdrowych bez jakichkolwiek terapii farmakologicznych. Zgaduję tylko, ale może mieć to związek. Popieram za to Jarka; jak sobie mierzyłem i badałem różne wskaźniki po operacji to ciągle mnie coś przerażało. Rzuciłem to i czuję się naprawdę dobrze.

Gość artur10117

Dzięki za wpisy. Nie przejmowanie się nieprawidłowymi wynikami to jest jakiś sposób na to wszystko, aczkolwiek może są inne sposoby radzenia sobie ze złymi wynikami. Dodatkowo oprócz podwyższonego Alatu poszedł mi w górę cholesterol w wyniku tego acenokumarolu. Moje pytanie jest czy ktoś z Was bierze może równolegle z acenokumarolem jakieś tabletki osłonowe, żeby zbijać Alat i cholesterol??? Bo z tego co wiem to jest luźna interpretacja, jedni biorą osłonę na watrobę a inni nie. pozdrawiam