Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Alkohol przy zażywaniu Exforge 10 na nadciśnienie tętnicze

Gość Marek555

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , zbliża się impreza sylwestrowa , i wiadomo będzie na niej alkohol. Biorę lek na nadciśnienie, codziennie (exforge 10mg/160mg).Moje pytanie : co zrobić ,aby bez kompleksów spożywać różnego rodzaju trunki? Nie brać leku w dniu zabawy ? Proszę o konkretna odpowiedź

To zależy co masz napisane na ulotce. Na pewno możesz spożyć alkohol. Jeżeli jednak chcesz uniknąć skutków ubocznych np. zastopowania działania leku, nie możesz po prostu ulać się w trupa. Umiarkowane picie nikomu nie szkodzi, a wiadomo jak to Polak, wali wódkę jak bezmózgie Yeti:) Nie należy odstawiać leku. Alkohol podnosi ciśnienie, a gdy odstawisz lek to domyśl się jakie możesz mieć ciśnienie na imprezce. Wybór zależy od Ciebie. Po prostu kontroluj stan w jakim jesteś, jak jest za grubo, nie pij więcej poczekaj aż ten stan się zmniejszy i dalej pij:) To takie zalecenie dla Polaka:)

Marek555 A kto ci da taką odpowiedź czy jak się upijesz czy ci się coś stanie Nie wolno jest pić alkoholu, i brać jakichkolwiek leków Chłopie czy ty się chcesz przejechać. Jak chcesz pic w sylwestra to odstaw leki chociaż na 3 dni przed sylwestrem i pij. Ale musisz się liczyć że ciśnienie pójdzie ci w górę bo bo alkohol podnosi ciśnienie Ale wybór należy do ciebie pozdrawiam

Jeżeli odstawisz lek to nie będzie za ciekawie. Przecież lek nie będzie działał bez kolejnej dawki, a gdy jeszcze wypijesz ciśnienie krwi może ci zagrozić. Tu chodzi tylko o interakcje z alkoholem. Gdy weźmiesz lek i wypijesz ciśnienie utrzyma się na zadowalającym poziomie, bo lek będzie działał. Zresztą w ulotce jest co powoduje lek wraz z alkoholem i nie jest to sytuacja zagrażająca życiu. Gorzej jak nie weźmiesz leku i wypijesz wtedy bardziej prawdopodobne, że ciśnienie Cię zabije. Nadciśnieniowiec też ma prawo się wyluzować raz do roku i wypić trochę ogólnie dostępnego alkoholu. Miłego sylwestra Marek. Tylko nie pij ile wlezie:):):)

Marku, lekarz ma rację , to są leki nowej generacji , które nie wchodzą w interakcje z alkoholem. Mój Tata jest farmaceutą( teraz ma 85 lat) i od prawie 30 lat bierz leki na nadciśnienie i ma jeszcze utrwalone migotanie przedsionków( od prawie 25 lat) i w związku z tym bierze aspirynę .Alkohol pił zawsze z umiarem i teraz tez jak bierze leki. Na początku brania no może właśnie po sylwestrze czuł się trochę bardziej skacowany ale ja myślę teraz ,ze to nie wynikało z brania leków tylko z ilości wypitego alkoholu. Lekarze tego za bardzo nie mogą mówić ,ze wolno pić alkohol bo wiadomo *Polak .potrafi*. Marku spokojnie weż swoją zalecaną dawkę leków i wypij sobie alkohol w umiarkowanych ilościach, bo nie biorąc leków tez można dostać wstrząsu i umrzeć. Mój Tata mając tyle lat tez sobie wypije na sylwestra( nie tylko szampana). Pozdrawiam i życzę udanej zabawy

Witam, Ja osobiście również pytałem sie lekarki o leki i alkohol i powiedziała mi ze moge pić (np rano wziąźć leki a potem wieczorem pic ) ale nie popijać ich alkoholem.Powiedziała również ze przy piciu ciśnienie spada bo alkohol rozszerza naczynia natomiast na kacu ciśnienie szybko rośnie.I prawdą jest ze picie codziennie lamki wina jest dobre dla zdrowia ale zaden lekarz tego nie zaleca bo wiadomo.Ja jak pije to nie biore leków np wieczorem dopiero potem rano ( biore metocard i tritace) i nic mi sie jeszcze nigdy nie działo.No i oczywiście nie jest to codziennie :-)))) raz na kilka miesięcy . Pozdrawiam

Drogie Jajo, farmaceuta wie co robi dlaczego tak długo żyje i z nadciśnieniem i migotaniem przedsionków . Dla uściślenia sprawy , na migotania nie wymyślono jeszcze lekarstwa a aspirynę bierze na rozrzedzenie krwi . Taty koledzy Ci co tylko brali leki i sobie od czasu do czasu nie wypili to już dawno wąchają kwiatki od spodu. Wódka jest bardzo dobrym lekarstwem na krążenie ale dla ludzi rozsądnych i *mądrze pijących*.

Pewnie, że można się bawić bez alkoholu ale nie zmienię zdania ,że biorąc tabletkę rano nie można sobie wypić np. dwóch czy nawet trzech drinków przez cała noc sylwestrową. Ania, wyluzuj się trochę , Ty jesteś strasznie *spiętą* osobą i przewrażliwioną na punkcie Swojego zdrowia. Podam jeszcze jeden przykład ,że niektóre ulotki na temat całkowitego zakazu picia alkoholu są bardzo przesadzone.Mój mąż bierze pewien lek już 15 lat i na ulotce jest napisane,że nawet cukierków nie wolno jeść z alkoholem i w związku z tym pijąc ten alkohol okazjonalnie nie upijając się nic się z organizmem nie stało.Mąż żyje i się trzyma bardzo dobrze. Abstynenci wcale dłużej nie żyją i na ogół ci właśnie abstynenci są osobami zestresowanymi i znerwicowanymi bo alkohol w rozsądnych dawkach bardzo rozlużnia i uspakaja. Ja osobiście jeżeli jest okazja do wypicia to staram się wypić nie więcej jak 2 lampki czerwonego wina i to każdy lekarz powie ,że ta ilość jest bardzo zdrowa na serce i układ krążenia.

Zdrowa1 na rozrzedzenie krwi w migotaniu przedsionków bierze się warfin lub acenokumarol, a nie żadną aspirynę. aspiryne w formie acardu lub polocardu stasuje sie dodatkowo, przy obciążeniu chns. bo jesli bierzę samą aspirynę 300mg to wrzody ma bankowe...tak gwoli sprostowania ASPIRYNA NIE ZABEZPIECZY PRZED SKUTKAMI MIGOTANIA

Do was .Tak ogólnie to popieram Anie 05.Opiszę taki przypadek W święta poszłam do siostry i zastałam szwagra podpitego, .Bardzo się źle czuł ,bo oczywiście bierze leki na nadciśnienie ale wódzia okazała się ważniejsza niż zdrowie Ja która przepracowała 30 lat w służbie zdrowia nie wiedziałam co robić .Wiedziała bym gdyby nie wypity przez niego alkohol .Ale zakończyło się wszystko dobrze a gdyby nie . Jak napisałam wyżej jest to każdego sprawa osobista i pozdrawiam

Billymarks- nie mylisz się, UMIARKOWANE PICIE ALKOHOLU MA SAME ZALETY , to jest udowodnione naukowo, można sobie poczytać na stronie tytułowej forum kardiolo o pozytywnym działaniu umiarkowanego picia alkoholu. Kowi poczytaj sobie o skutkach ubocznych warfinu i acenocumarolu.MASAKRA!!!!!!!!!!!!! ale jak trzeba to się bierze. Pospolita aspirynka nie dosyć ,że rozrzedza krew to jeszcze zapobiega stanom zapalnym żył a najnowsze badania wykazały ,że tez zapobiega nowotworom. Kowi trzeba się trochę interesować nowościami naukowymi a nie stosować stare metody .Nauka idzie do przodu i trzeba się dla własnego dobra tym interesować. Zofio! Nie trzeba mieć nadciśnienie i brać na to leki aby poczuć się żle po wypiciu alkoholu nadmiar tego trunku szkodzi wszystkim. Napiszę jeszcze raz abstynenci wcale nie żyją dłużej a UMIARKOWANE PICIE i to jest udowodnione naukowo przedłuża życie.

Witam, Podpisuje sie pod tym co napisała zdrowa1 , poza tym trwają badania nad rakiem jelita grubego i naukowcy dochodzą do wniosków ze małe dawki aspiryny stosowane reguralnie zmniejszaja ryzyko.Poza tym wcale sobie nie trzeba niszczyc zołądka ponieważ teraz sa tabletki dojelitowe które omijają żołądek i dwunastnice a rozpuszczają sie dopiero w jelicie cienkim.Wiem bo raz w tygodniu tez zażywam Polocard 150. pozdrawiam