Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykalność aortalna i mitralna

Gość Artur

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jako ze mam wpw i jestem uczulony na punkcie serca postanowilem wyslac moja mame do kardiologa bo ostatnio zle sie czula. oto co dzis wyszlo z badan: LA-30mm AO-32mm RV-30mm IVS-9mm LDEDd-43mm PW-9mm Jama serca wielkosci prawidlowej. Lewa komora o prawidlowej grubosci miesnia, prawidlowej kurczliwosci regionalnej i globalnej. Relaksacja prawidlowa. Zastawka mitralna-fala zwrotna 1 stopnia Zastawka aortalna - delikatne brzezne zwapnienia platkow, obecna fala zwrotna 2 stopnia. Pozostale zastawki i przeplywy przez nie bez istotnych klinicznie odchylen. Osierdzie prawidlowe. Wnioski: niedomykalnosc aortalna 2 stopnia, mitralna 1 stopnia. powiedzcie czy jest to bardzo powazna sprawa i czy jest szansa aby to wyleczyc. Serdecznie dziekuje z gory za odpowiedz. Artur
Gość Aleksandra
Witaj Arturze Pomijając różnice płci oraz wieku ogólna diagnoza zbliżona do tej postawionej mojemu 10-letniemu synowi. Wada aortalna co mi wciąz powtarzają specjaliści jest niestety wadą istotną dla zdrowia pacjenta. Trzeba ją obserwować. Konieczna jest profilaktyka infekcyjnego zapalenia wsierdzia. Wyleczyć w sensie cofnięcia sie tej wady nie da się. Możliwosc farmakologicznego odciążenia serca. W przypadku negatywnych zmian hemodynamicznych konieczność ingerencji kardiochirurgicznej niestety. I tu w zależności od sytuacji rózne rozwiązania od plastyki zastawki po wymianę własnej na biologiczną czy mechaniczną. Zapraszam Cię na forum gdzie znajdziesz pacjentów z takimi problemami : http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=35361 Tutaj wersja elektroniczna poradnika pacjenta po http://www.drivehq.com/folder/p976050.aspxoperacji zastawki : Pozdrawiam. Ola