Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Osłabienie i okresowe częstoskurcze przy wysokim ciśnieniu i niskim tętnie

Gość Irka

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszy raz trafiłam do kardiologa. Miałam wyniki badanie krwi i ekg spoczynkowe. Skarżę się na osłabienie ogólne oraz okresowe częstoskurcze przy czym prawidłowością było, że jak ciśnienie wysokie to tętno niskie i odwrotnie przy spadku ciśnienia tętno dochodzi do 190. Pani dr zapoznała się z wynikami, osłuchała mnie i przepisała leki. Wizytę kontrolną wyznaczyła na początek kwietnia. 1. Dlaczego lekarz specjalista nie informuje pacjenta o diagnozie skoro przepisuje leki ? Dlaczego nie uzgadnia czy pacjent może brać konkretne leki np. ze względu na ogólny stan zdrowia ale również np. z uwagi na warunki życia czy prowadzenie samochodu? Takie zachowanie lekarzy jest nagminne! 2. Czy trzy i pół miesiąca to nie za długi okres między wizytami przy pierwszym zordynowaniu leków - Atorvasterol na noc oraz Diuver, Bisopromerck, Tritace na dzień? Czy wszystkie organizmy reagują tak samo? Ja po kilku dniach mam nerwobóle w mięśniach oraz zaczynam mieć problemy ze snem. Jeśli ktoś kompetentny może odpowiedzieć na moje wątpliwości - będę wdzięczna!

Witam!Jest taki kodeks nazywający się Prawa Pacjenta. Może Pani pytać lekarza do woli o co tylko Pani chce. Jeżeli lekarz nie potrafi odpowiedzieć na pytanie i przypisuje leki to moim zdaniem nie potrafi wysnuć diagnozy. Leki przypisuje, bo może pomogą i problem z głowy. Wg. mnie istnieje grupa lekarzy niedokształconych i opierających się na przestarzałej literaturze. Dobry lekarz zna się na rzeczy, zna najnowsze badania i interesuje się swoją dziedziną. Jeżeli tak nie jest to mamy lekarza niekompetentnego, bo kto idzie na studia i się czymś interesuje dąży do poszerzania wiedzy, a nie tylko zdobycia papieru i opierania się na podstawowych informacjach. Nie wiem jak jest z Pani lekarzem, ale mogło być tak, że Pani nie zapytała, a potem wychodzą konwenanse. Ostateczna odpowiedź należy do Pani. Pozdrawiam billymarks!!!! ps. trzeba lekarzy męczyć i zadawać pytania. Mnie niektórzy nie lubią, bo jak się rozgadam i zacznę pytać o różne rzeczy to robi się ciekawie. Jedna Pani powiedziała nawet żebym nie przychodził, bo mam swoje zdanie na postawione tezy. :)

Dostałaś leki ma obniżenie ciśnienia i wyregulowanie tętna oraz zbicie cholesterolu .Dlaczego nie zapytałas lekarki o diagnozę ?I o powód tak dalekiego terminu następnej wizyty ?Jeśli nie wiesz co ci jest idz do przychodni i poproś o kartę choroby i po prostu wyczytaj co tam napisano .A na drugi raz wypytaj lekarza o wszystko a jesli będzie kręcił idz do innego .

Irka Piszesz ze bierzesz lek Atorvasterol i masz nerwobóle mięśni ,to fakt ze obniża on cholesterol Ale gdy ja brałam leki z tej grupy ,to tak mnie nogi bolały ze nie mogłam chodzić i nikt nie wpadł na pomysł ze to przez leki na cholesterol. Dopiero badanie krwi zrobione w szpitalu wykazało że to od tego leku I jeżeli już na początku leczenia bolą cie mięśnie musisz zaprzestać brania tego leku Ja zaczęłam brać Cynarex piję siemię lniane mielone ,i jem otręby owsiane imam cholesterol super A muszę go trzymać w rydzach ze względu na ciężką wadę serca i czekająca mnie operację A na wizytę do kardiologa to sobie też czekam pół roku a jak nie chcę czekać to idę prywatnie To nasza Polska norma pozdrawiam