Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Powiększona prawa komora serca u sportowca

luka26

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, miałem robione echo serca, mam 26 lat, ćwiczę na siłowni z małymi przerwami od około 10 lat, do tego biegam i uprawiam wszelkie możliwe spory. A taki jest wynik: Jama lewej komory niepowiększona 52/34mm, przegroda międzykomorowa 9.5/11mm, ściana tylna 11/15mm- wymiary prawidłowe Nieco hipokinetyczna przegroda międzykomorowa, bez innych zaburzeń kurczliwości. Frakcja wyrzutowa 55% Funkcja rozkurczowa E* - 10.6cm/s E/E*-6.61- prawidłowa relaksacja Lewy przedsionek - 41mm, pole 25cm2 powiększony Zastawka mitralna- fala E - 0.70m/s fala A- 0.69m/s E/A - 1.01 DT - 210ms Płatki prawidłowe, bez wypadania. Śladowa niedomykalność Zastawka aortalna - zastawka trójpłatkowa, płatki prawidłowe Przepływ: Vmax 1.4m/s - prawidłowy, bez niedomykalności Aorta - opuszka 36mm- wymiar prawidłowy PRAWA KOMORA POWIĘKSZONA RV basal- 49mm bez zaburzeń kurczliwości TAPSE- 23mm Zastawka trój-dzielna - płatki prawidłowe, mała niedomykalność z Mx PG- 25 mm Hg, pole fali 2.5cm2 Prawy przedsionek powiększony 28cm2 Tętnica płucna - nieco poszerzona, 30 mm mała fala zwrotna. Act- 110ms Osierdzie - prawidłowe. Przegroda między-przedsionkowa bez widocznego przecieku. Wn Poszerzona jama prawego serca Byłem już u 3 kardiologów, każdy powiedział, że jest to bardzo rzadki przypadek i tak naprawdę nie powiedzieli mi dokładnie co mi dolega. Zrobiłem EKG wysiłkowe(jeden lekarz powiedział, że dobre), drugi, że zła frakcja serca. Ciekawe co teraz powie główny specjalista, który robił mi echo i zlecił inne dodatkowe badania, między innymi badanie krwi NT-pro BNP, prześwietlenie płuc. Może tutaj ktoś wie coś więcej.

Prawa komora serca powiększa się gdy wykonujesz wysiłki beztlenowe tj. dźwiganie żelastwa na przykład. Masz 26 lat??? Masz frakcję wyrzutową jak zawodowi ciężarowcy korzystający ze wspomagania chemicznego. Nie wiem czym może to być spowodowane. Uprawiasz dość długo dźwiganie ciężarów. Jeżeli korzystałeś ze środków dopingujących musisz się zastanowić, co jest ważniejsze, zdrowie czy forma fizyczna. W oczy rzuca się jeszcze aorta 35mm. Czy to dużo czy mało nie mnie to oceniać, ale powyżej 40mm zaczyna się mówić o tętniakowatości. Trudno mi uwierzyć, że te anomalia wystąpiły w skutek treningu tzw. ,,na sucho**. Jeżeli się mylę wyprowadź mnie z błędu.

Dziękuje za odpowiedź. Nigdy nie stosowałem żadnych *sterydów*, ale dosyć dużo brałem suplementów , średnio robiłem 1-2 cykle na rok(kreatyna, aminokwasy, glutamina, białko- przeważnie firma Olimp) Moja mama jak miała 40 lat to lekarz powiedział jej, że ma serce 70-latki,od x lat przejmuje propranolol, może taka genetyka.

Nie ma za co!!!!! Jesteś sportowcem i należy ci się odpowiedź:) Nie wiem jak odniesie się do tego lekarz, ale słuchaj jego rad. Stosowałeś suplementy to dobrze, bez tego nie ma wyników. Sądząc po twoich wynikach ostro trenowałeś. Jak dla mnie należy Ci się trochę przerwy w treningach. Trzymaj dietę i spożywaj odpowiednią ilość białka dzięki temu unikniesz katabolizmu i zachowasz to co zachowałeś podczas odpoczynku. Nie wiem jaka jest graniczna norma dla prawej komory, ale może jest tylko nieznacznie powiększona. Dla twojego serca oznaczałoby to normę. Bo przy sercu wytrenowanego sportowca odbieg od normy nie jest już uznawany za patologię. Daj znać Co powie główny kardiolog. Pozdrawiam i powodzenia!!!!