Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Jak żyć i funkcjonować normalnie z nerwicą lękową

Rekomendowane odpowiedzi

Ginekolog zleca najczesciej, moze byc i endokrynolog. Robi sie test hormonow kobiecych, czyli estrogenu i progesteronu w 21-22 dniu cyklu, do tego prolaktyna na czczo i po obciazeniu, no i TSH (tarczyca). Jezeli kolezanka ma za wysoka PRL to mozna to zbijac lekami, ale zalezy jaka jest przyczyna i wlasnie taki test z obciazeniem to pokaze.

Justa tylko się nie upij :) jak was czytam to mi sie cieplej na sercu robi, Hexe dzięki, ty to chyba jesteś po medycynie !! :) nadal boli mnie brzuch :( wiesz co zjadłam dzis tylko bułke razową z masłem, na obiad ryż z dżemem i na kolację kromkę z masłem i 2 gryzy banana i wypiłam theraflu, aspiryne c i syrok i tabl. ze 2 na gardło ssałam (w przerwach czasowych oczywiście) i boli brzuch!! dosłownie mam juz dosyć..... niestety w ciazy nie jestem a okresu dostać jakoś nie mogę a po duphastonie jestem. Kielce ja zawsze mam niskie cisnienie 90 na 60 :( i się męczę z tym bo kawy nie dam rady wypić , noo przez bóle brzucha niestety..

Nie jestem :) Gosia, jezeli masz klopoty z zoladkiem, nie jedz aspiryny. Zwlaszcza rozpuszczalnej. Tym bardziej, ze w Theraflu jest Paracetamol, czyli zjadzasz na raz dwa srodki antygoraczkowe i antyzapalne. Aspiryna bardzo podraznia sluzowke. 2: przy klopotach z zoladkiem jedz biale pieczywo. Zadnych razowcow, grahamow, pumperniklow. Ciemny chleb tez podraznia. Jedz bulki. Banan jest ok. Ale nie jedz na czczo owocow typu pomarancza, mandarynka. W ogole nie zaczynaj posilku od owocow, wylaczajac banana. Ani od slodkiego. Dobre sa: ryz zapiekany z jablkiem i cynamonem, kasza jeczmienna, geste zupy (z warzywami i ziemniakami), drob, tluste ryby, lekkie mieso typu cielecina. Raczej duszone i pieczone niz smazone. W ogole ziemniaki sa ok. I marchewka gotowana (na biegunki) oraz buraki.

Dzięki Hexe :) zastosuję się! ja sadziłam że ciemny chleb bedzie lepszy i zdrowszy dla mnie!! ja zrezygnowałam ze smażenia, śmietany, ostatnio nawet z mięsa bo czytałam o diecie wg. grupy krwi i sie zastanawiałam bo ja mam gr.A . Ale zastanawia mnie fakt iż kiedyś mogłam jeść wszystko co chiałam i było dobrze z brzuchem a teraz to jest nie do zniesienia.. mam chyba zespół jelita drażliwego bo sie o tym naczytałam, ale tez czasami jest tak że np. to samo danie jem w ciagu dwóch dni i jednego dnia jest oki a już mnastepnego boli bruch . I od czego to zależy? nie chiałabym sie faszerować lekami do końca życia lub być na diecie , wybiore sie do gastrologa i zobaczymy co mi doradzi. Nadal jestem w kiepskim stanie i psychicznym i zdrowotnym--- ból głowy, gardła, osowiałość i nietomność moja zmusza do leżenia w łóżku, a mam wizyte dzis u terapeuty i sama nie wiem czy jej nie odwołać chodź powinnam sie udać bo nerwica daje znaki.. dziewczyny jest mi cholernie cieżko !!! staram sie nie poddawać ale to bywa silniejsze odemnie

Gosia, ciemny chleb jest dobry, kiedy sie odchudzasz :) ja uwazam, ze dieta wg grupy krwi jest wydumana i zbyt restrykcyjna. Nie sadze, ze masz zespol jelita drazliwego, ale jezeli biegunki Cie mecza dluzszy czas - idz do lekarza. Przedstaw problem calosciowo. Wizyta u psychologa nie zaszkodzi, jezeli nie masz goraczki to idz.

Byłam u terapeuty, ale jutro sie dowiem czy bede w grupie! (t.grupowa) facet mnie wkurzał dziś, miałam wrazenie jakbym była poniżana i chwilami miałam ochote wyjsc ale nie wiem czy to nie była z jego strony prowokacja czy dam sobie rade miedzy obcymi w grupie?? kolejny raz sie pytał czy dam sobie rade, czy wytrzymam 4h zajęć, czy dojadę, czy mnie ktoś przywiezie , czy mam na kogo liczyć. itd. durne pytania mnie strofowały juz myślałam że się poryczę albo wyjdę i trzasnę drzwiami ale przetrwałam i jutro mam dostać maila z decyzją, jak sie nie załapię to chyba zmienię gościa. Grypa nadal trzyma ale ciutek lepiej mimo że nos zapchany i głowa boli ale psychicznie lepiej . A jak u reszty kobitek?? Hexe czemu sądzisz że to nie zjd? myslisz ze nerwica atakuje mi narządy te bardziej wrażliwe czyli głownie brzuch i głowę?

Gosia - terapia grupowa nie jest latwa i trzeba miec duzo samozaparcia. Ja wole indywidualna. Ale zasada jest taka, ze jezeli nie odpowiada Ci terpeuta - zmien go. Co do ZJD - gosiu, to jest zespol roznych objawow i jest to choroba, ktora czesto rozwija sie u osob bedacych w stresie. Czyli mozna najpierw miec nerwice, a potem zostac z ZJD (jak moja mama np.), mozna byc zdrowym psychicznie i miec ZJD. Mozesz to zbadac, ale jezeli jestes w trakcie roznych objawow nerwicy - to diagnoza nie bedzie latwa. Wejdz na te strone, do ktorej link zalaczam, tam jest wszystko o ZJD. Nerwica atakuje najczesciej 3 uklady: pokarmowy - jak u Ciebie, neurologiczny i krazenia. I najczesciej sa objawy wlasnie z nich, czyli: biegunki/zaparcia, bole brzucha, zaciskanie zoladka i utrata laknienia; zawroty glowy, bole glowy, dretwienie rak, zaburzenia wzroku, no i serce.