Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nieoczekiwane bardzo mocne bicie serca i ucisk w klatce piersiowej

Gość Kuba

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mezczyzna, 25 lat, brak nalogow, zero uzywek, sporo sportu, brak problemow ze zdrowiem do tej pory 5 dni temu, zupelnie bez przyczyny i niespodziewanie, zaczelo mi bardzo mocno bic serce do czego doszedl takze ucisk w klatce piersiowej w okolicy serca. puls mam w porzadku (okolo 70 uderzen na minute) ale serce wali na tyle mocno ze czuje prawie kazde uderzenie i moge nawet liczyc uderzenia nie dotykajac ciala w zadnym miejscu. co jakis czas (kilkanascie minut zazwyczaj) jedno uderzenie jest wyjatkowo silne, czuje je w calej klatce piersiowej az do gardla. ucisk w klatce wydaje mi sie coraz wiekszy z dnia na dzien, a do tego dzisiaj doszlo mrowienie w dolnych jedynkach (zebach) ktore trwa non stop (pulsacyjnie, zgodnie z pulsem). czy ktos ma pojecie co to moze byc? niestety przebywam zagranica gdzie opieka medyczna jest na niskim poziomie + bariera jezykowa, dlatego w pierwszej kolejnosci szukam informacji tutaj. jezeli musialbym udac sie do szpitala to jakie badania wykonac? z gory dziekuje za wszelkie rady i pomoc, sytuacja wydaje mi sie powazna wiec bede bardzo wdzieczny za kazdy post.

MAm podobny do Ciebie problem, z tym , że ja już wiem, że moje serce jest zdrowe. Najpierw ekg, a jesli tam wyjdzie cos nie tak, to wtedy tam lekarze podadza Cie dalej. Nie miales jakis stresujacych sytuacji ostatnio? Moze cos sie bardzo zmienilo w Twoim życiu?

Dziekuje Ci bardzo za odpowiedz. Tu masz dobra uwage, zapomnialem o tym wspomniec - zaczelo sie to na dwa dni przed wlasnie moze troche stresujacym zdarzeniem, a moje cialo wyjatkowo silnie reaguje na stresujace sytuacje (co tez nie wiem czy jest normalne). Czesto wczesniej miewalem wlasnie bardzo silne walenie serca podczas stresujacych sytuacji (naprawde silne), trzesace sie rece i wrecz cale cialo, problem z plynnym mowieniem - ale byly to krotkotrwale efekty (kilkanascie minut). Teraz tez bylem pewien ze to reakcja na nadchodzace wydarzenie, ale zdarzenie minelo, jest kilka dni po nim i wcale nie jest lepiej, a doszedl ucisk klatki piersiowej i mrowienie zebow. Jaki to moze miec zwiazek? Co u Ciebie wywolywalo te objawy?

Kuba zrób na początek EKG (tak zeby sprawdzic czy to od serca). Ale wiesz ze serce potrafi tez mocniej bic gdy np jest jakas infekcja (np. bakteryjna). Zbadaj sobie krew , mocz i zrob badania OB i CRP - taka moja rada. Jesli w tych badaniach bedzie ok to mozna sie doszukiwac jakis problemow sercowych. nie napisales jak z cisnieniem , w porzadku?. Z tym uderzeniem do gardla to moga byc skurcze dodatkowe serca , pojedyncze = niegorozne. pzdr

jak jestes w Uk,to tam w polskich sklepach mozna kupić nervosol.Kup sobie i magne B6. Pobierz systematycznie i zobacz czy pomoze.Może to chwilowe i na stres tak zareagowałeś.Jednak trzeba zriobić bad. krwi OB i CRP i poziom elektrolitów tzn. MG,Ca, K,Na,z także poziom żelaza.----trzeba sprawdzić czy cos się nie dzieje w organiżmie.KOnieczne zrób te badania.Jak beda dobre,to może jednak stres to spowodował.

Powiem Ci Kuba tak.. Rok temu miałam nerwice, tzn mam ja dalej, ale na rok ustała, nie bylo jej wogole. Zapomniałam o niej, myslalam juz ze z niej wyszłam. Jedno zdarzenie - moj chlopak wyjechał na tydzien - bałam sie o droge, jak dojedzie, kilka złych wspomnien z przeszłosci. Skumulowało sie to tak, ze w dzien jego wyjazdu z pracy wywiozło mnie pogotowie. Chlopak juz wrocił, jest cały i zdrowy, minelo ponad miesiac od tego zdarzenia, a ja brykam sie z sercem i coraz to nowymi objawami, ktore mialam wczesniej - rok temu. To taka mała dygresja, ze to moze bys stres, cos pod nerwice... Ale zrob badania, zeby byc spokojnym, ze to tylko stres, nic wiecej. NApewno bedzie dobrze :)

Dziekuje bardzo za Wasze odpowiedzi. cisnienia krwi niestety nie znam, nie mialem tu jeszcze mozliwosci zbadania tego (srodkowe Chiny - nie tak latwo sie odnalezc ze wszystkim, puls sam sobie zmierzylem). poki co kupilem magnez i witamine B, od dzis zaczalem przyjmowac. jutro pojde do szpitala, sprobuje zrobic EKG i badanie krwi pod katem serca na poczatek, zobaczymy jakie beda wyniki. kazdy kolejny wpis mile widziany jezeli ktos ma cos do dodania. pozdrawiam

Cześć mam podobne objawy do Twoich - ucisk w klatce piersiowej w okolicy serca, (takie uczucie leku przy tym ucisku) serce pracuje mi wtedy wolno ok 30 - 50 ud/min, cisnienie ok 120/70- 130/80. Po wykonaniu kilku holterów, echa i ekg stwierdzono arytmie, liczne bi i trigeminie, bardzo liczne asystolie. Dostałam na to lek Beto ZK i przez jakiś rok było super (w okresie tego roku większość czasu nie pracowałam ze względu na połamane nogi). Po powrocie do pracy (dużo ruchu, praca zmianowa) objawy powróciły ale leki biorę nadal a w momencie napadu ucisku za mostkiem staram sie wykonać kilka gwałtownych ruchów, przysiad lub po prostu wstrzymać na chwilę oddech tak by przyspieszyć wysiłkowo pracę serca. Dodatkowo biorę (jak sobie przypomnę) tabletki potasu i magnezu. Właściwie mozna się do tego przyzwyczaić ale kardiolog przebąkiwał coś o rozruszniku na stare lata.