blondimisia Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Wszczepiono mi ICD w 2006 roku. Na dzień 10.11.2010 bateria wynosiła 2,59. Po dniu sprawdzenia stanu baterii i odczycie ICD nastąpiło w kilku następnych dniach 17 adekwatnych wyładowań ICD. Zamiast zażywanego wcześniej Betalok ZOK przepisano mi Protevasc, Rytmonorm 150 i Biostal 40 a na uspokojenie Afobam. Po kontroli i regularnym zażywaniu leków nagle podskoczyło mi ciśnienie np. 180 na 120 i tętno 130 przy pozycji siedzącej. Trafiłem do szpitala gdzie znowu nastąpło około 20 wyładowań Nie wiem czy znów mam skontrolować Icd w poradni gdyż nie ma żadnej poprawy zdrowia i samopoczucia. Wizyta jest umówiona dopiero na 5 stycznia 2011. Chciałbym się dowiedzieć dlaczego tak często następują wyładowania i co może być ich przyczyną, gdyż wcześniej nie miałem tak częstych wyładowań. Lekarze twierdzą, że mam zwiększone napięcie psychiczne i podwyższony poziom lęku. W lutym 2010r miałem przeprowadzoną koronografię z wszczepieniem stętów w sierpniu okazało się, że jeden ze stętów zamknął tętnocę okalającą. Czy może to też być przyczyną częstych wyładowań ICD. Proszę o pilną odpowiedż. Cytuj Odnośnik do komentarza
jarek1983 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 serio powiem że nie wiem co to może być ale wiem że po każdym wyladowaniu ICD trzeba jechać na kontrole i sprawdzić co to było jak tak mam chodze już 7 lat z ICD ale mój mnie uderzył przez 7 lat może z 5 razy i za każdym razem nie słusznie. Cytuj Odnośnik do komentarza
blondimisia Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Co wyląduje w szpitalu po kilkukrotnym wyładowaniu to lekarze stwierdzają, że nie potrzebnie dzwonie po karetke i idę do szpiatala gdyż ICD ratuje mi życie i po to mam wszczepione ICD natomiast podczas kontroli ICD lekarz prowadzący zalecił po wyładowaniu wezwać pogotowie gdyż może zagrażać utracie życia. Cytuj Odnośnik do komentarza
jarek1983 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2010 No dokładnie tak powinno się robić no ja musze sam jeździć bo mieszkam w Kłodzku a szpital który mi wszczepiał ICD jest we Wrocławiu. Ja nie mogę narzekać bo mam spokój z ICD wszczepili mi go 7 lat temu z powodu Nagłego zatrzymania krążenia uderzył mnie kilka razy ale za każdym niesłusznie. Teraz mam sztuczną zastawke aortalną i chba nie będzie mi już ICD potrzebne. A z bateria 2.59 chodziłem ponad 3 lata zanim się skończyła. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi