Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zastawka aortalna dwupłatkowa z falą zwrotną

Gość Artur

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, W czasie badania stwierdzono u mnie podejrzenie dwupłatkowej zastawki aortalnej z falą zwrotną ++, powiększenie lewej komory 55mm oraz nadciśnienie 160/100. W chwili obecnej nadciśnienie (po lekach) jest na poziomie 130/82. Lekarz powiedział, że być może czeka mnie „wymiana zastawki. Może ktoś może udzielić mi odpowiedzi na pytanie: 1. Kiedy jest konieczna wymiana zastawki lub raczej, co wskazuje na konieczność jej wymiany? 2. Jaka długo można z nią żyć? 3. Jakie są typy zastawek i w jakich przypadkach są stosowane?
Witaj Mam ten sam problem i na przełomie grudnia i stycznia czeka mnie wymiana zastawki. opowiedzi Ad.1) kedy na to pytqanie odpowie Ci kardiochirug na podstawie badania Echo, ale mi się wydaje ,że im szybciej tym lepiej - mniejsze uszkodzenie lewej komory Ad.2) Zastawki mechaniczne maja gwarancje na 300 lat Ad.3) Ostatnio zespół Pana Prof.dr. hab. n .med. Jerzego Sadowskiego w Krakowie wstawił zastawkę z końskiego worka osierdziowego ale jest ona przeznaczona dla ludzi strszych poniewaz dział do 15 lat dla ludzi młodzszych zalecane sa zastawki mechaniczne -wiecej na ten temat możesz poczytać na www.kardiochirurgia.net.pl Pozdrawiam jak masz jakies inne pytania to zapraszam na pogawędke na meila robert48@op.pl
witaj mam podobna wade do twojej : nienapisałes jaką podajesz wielkość prawej komory czy wstanie skurczu czy rozkurczu,generalnie przyjmuje sie skrajne wartosci diastole na 70mm , systole na 50 , i to wazne jaka masz frakcje wyrzutowa norma 55% . Jednoczesnie do operacji klsalifikuje sie serce przy wykrytych zaburzenia kurczliwosci ty o takich niepiszesz , do operacji klsalifikuje sie równiez pacjent który traci przytomność lub ma bardzo mała tolerancje wysiłkową . Nawiazujać do twojego cisnienia krwi , uwazam ze jest on bardzo dobre , wrecz idealnie . Serce z uszkodzoną zastawką jest w stanie po lekkim przyroście zrównowazyc tą wade i ten stan moze trwac kikadziesiat lat. Tak wiec jezali tylko nieodczuwasz tej wady w zyciu codziennym niemasensu operowac tymbardziej ze masz takie dobre cisnieni , dodatkowa twoja wada jest wadą w budowie zastawki a nie jest wadą nabytą naprzykład po zapaleniu wsierdzia czyli niemasz jakis stanów zapalnych. KOnczac nieprzejmuj sie tym tak bardzo kontroluj serce conajmniej 1 w roku , i zyj spokojnie ,bo do operacji to jeszcze ci daleko o ile wogle bedziesz ja kiedykolwiek potrzebował. pozdrawiam wojtek
Zastawki operuja najlepiej w Krakowie, albo prof. sadowski albo dr kapelak* To naprawde mistrzowie swiata. Ostatnio wszczepili znow pierwsi na swiecie zastawki bez szwow. Glosno bylo o tym w TV i mediach. Wiecej mozna sie dowiedziec od lekarzy z Krakowa. Pozdrawiam i zyce powowdzenia. nie czekaj na pogorszenie, bo potem operacja jest duzo trudniejsza.
A co z jakością takich zastawek bez szwów i czasem ich działania -są jakieś doniesienia na ten temat w mediach? Media donosiły, że są to pionierskie zabiegi - pionierskie czyli pierwsze - a tu poleca się je ludziom jak towar z półki. Nic tylko brać - co z tego, że niesprawdzony, ważne że mówiono o tym w TV. A co z ludźmi, którzy mieli te operacje - też o ich życiu i lekach które muszą brać mówią media? Ech...