Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skurcze i drżenie mięśni, osłabienie przy tężyczce

agata333

Rekomendowane odpowiedzi

Od ponad roku mecze sie z moimi objawami,tydzien temu uslyszalam ze mam tezyczke utajona. Lekarz stwierdzil iz jest to objaw a teraz trzeba poszukac gdzie lezy przyczyna. mam obnizony wapn zjonizowany,natomiast wapn i magnez mam w normie. Czy znalecie lekarza z Poznania ktory zajmuje sie tezyczka? Nie wiem nawet jakie suplementy mam zazywac? Czy caly czas juz bede czuc sie zle?

Witajcie, Moze ktos doswiadczony tutaj pomoze mi w sprawie mojej tezyczki. Przed samym wyjazdem z PL zrobilam proby tezyczkowe. Wynik byl nastepujacy: proba ischemiczna ++, proba hiperwentylacyjna +++. Zrobilam tez parathormon - wynik 44 (w normie). Magnez we krwi mialam niewiele ponizej normy. Zdazylam jeszcze zapytac o suplementacje - od miesiaca biore SlowMagB6 5 tabl dziennie i calciumVitrum 1250 z VitD3 1 tabl dziennie. Po miesiacu kuracji przeszly mi bole i zawroty glowy ale skurcze i drzenia miesni sie utrzymują . Nadal czuje sie słaba. Za granicą tezyczki sie nie uznaje jako jednostki chorobowej wiec jestem zdana na Matkę Naturę. Doradzcie mi czy to jest normalny przebieg leczenia? Jak dlugo sie to leczy? Moze moj magnez sie nie przyswaja? Pozdrawiam Anna

Oj AnkaAnka nie czytałaś wpisów. Masz takie same wyniki jak ja, ja piszę z Irlandii, no lipa leczyć się tutaj, ale w PL też nie wesoło. Ja idę do lekarza i mówię co ma mi przepisać a tymczasem czekam w kolejce do neurologa (jeszcze rok i się doczekam ;( ) po co nie pytaj. tak tylko, może trafię na kogoś kumatego, no i potrzebuję jednak papierów podpisanych przez jakiegoś specjalistę, że jednak nie siedzę na tym chorobowym bo lubię. Suplementacja magnezem przynosi skutki najwcześniej po pół roku, a czasem ponad 1 rok można łykać, czasem tylko wlewy pomagają. niektórzy biorą wapń, inni nie, sama zobacz. Ja miałam wrażenie że czuję się gorzej i przestałam. Na drganie mięśni dostałam: baclopar, który biorę 2x po 10mg dziennie plus pół tabl czasem wieczorem. Poza tym siądzie ci psychika, więc zacznij łykać coś lekkiego np. homeopatycznego antydepresyjnego. Lekkie i działające anty -by się nie pojawiło- RHODIOLA tabl w sklepach ze zdrową żywnością itd. Niczego więcej się nie dowiedziałam i nie trafiłam na żadnego normalnego lekarza, prócz endokrynologa, który wykluczył tężyczkę endokrynologiczną. No i lipa, wit B15 mam w normie, popełniłam błąd przy przepisywaniu wyników. JAK DŁUGO MOŻNA BRAĆ LEKI ZWIOTCZAJĄCE MIĘŚNIE TJ Baclopar? Łykam non stop od miesiąca, to ma jakieś skutki uboczne? Trzęsę się 4 godz po wzięciu tabl i nie mogę odstawić.

MALWINA279: wszystkie opisy na tym forum dotyczą tężyczki utajnionej. Ja to forum od początku do końca czytałam już trzy razy. Nie dość że sporo treści do przetrawienia, to jeszcze słaba koncentracja. I alej się edukuję w tym temacie, żadna ze mnie specjalistka. Jedno mogę Ci powiedzieć, lekarze odpowiadają nam: nie ma Pani tężyczki, bo dla nich tężyczka utajona to błahostka, a poważnym przypadkiem jest ta jawna. Zresztą powinny się nazywać inaczej, w ang są na to dwie różne nazwy. Ciekawy link do artykułu o homeostazie magnesu: http://www.phmd.pl/fulltxthtml.php?ICID=429699 AnkaAnka -Odp na pytanie -tak szerzej rozumiane: *Stężenie magnezu można oznaczać w moczu, płynach ustrojowych, leukocytach, trombocytach, włosach. Mimo tak szerokiego zaplecza materiałów biologicznych nie są one rutynowo badane, głównie z powodu trudności technicznych. W praktyce laboratoryjnej najczęściej wykonujemy testy z surowicy lub osocza. Stężenie magnezu w tych materiałach biologicznych jest w miarę stabilne. Powszechnie stosowane jest również badanie poziomu magnezu w moczu, gdzie odnotowuje się pewne wahania, w zależności od diety, równowagi neurohormonalnej, wysiłku fizycznego oraz zażywanych leków.* z strony http://dolinabiotechnologiczna.pl/diagnostyka/tajemnica-magnezu-czesc-druga/ A konkretniej: *Stosowane w praktyce codziennej metody analityczne (kolorymetryczne i spektrofotometria atomowo-absorbcyjna) pozwalają na określenie w badanych płynach ustrojowych stężenia magnezu całkowitego tj. sumy stężeń frakcji związanej z białkiem, anionami i frakcji tzw. wolnej czyli magnezu zjonizowanego. Stężenie magnezu całkowitego nie jest miernikiem jego zawartości komórkowej i tkankowej (4, 7, 8, 12, 16). Jego obniżenie sugeruje istnienie niedoboru proporcjonalnie do stopnia swego nasilenia, lecz nie stanowi jego dowodu. Więcej informacji przynosi znajomość stężenia frakcji zjonizowanej, decydującej o biologicznej aktywności jonu. Stanowi ona blisko 60% magnezu całkowitego tj. około 0,5 mmol/L, ma węższy zakres wahań wartości niż magnez całkowity i, co jest istotne, stężenia te są podobne w surowicy, osoczu i pełnej krwi a także – zbliżone do stężeń w większości płynów wewnątrzkomórkowych * http://www.czytelniamedyczna.pl/720,znaczenie-magnezu-w-praktyce-lekarskiej-czesc-ii-diagnostyka-i-terapia.html Czyli w dwóch słowach badanie zjonizowanego we mg krwi jest szczegółowsze. Ciekawe gdzie wcięło resztę? Bo jeśli to ktoś wróci ze stałych bywalców to proszę się podzielić informacją: jak wyglądało to badanie mg wewnątrzkomórkowe i gdzie je można wykonać. Oraz moje 2 pyt: jak długo można nieprzerwanie brać te ;leki rozkurczone, mam Baclofar.

A gdzie takie badanie wykonują: *Istotne znaczenie przy podejmowaniu decyzji o wdrożeniu leczenia preparatami magnezu ma stwierdzenie jego niedoboru, nawet utajonego (gdy stężenie w surowicy oscyluje w granicach przyjętej normy). Wymogom tym odpowiada test dożylnego obciążenia magnezem. Jego istotą jest założenie, że człowiek zdrowy wydala w moczu dobowym niemal w całości podaną dożylnie ilość magnezu a stanach niedoboru ilość ta jest mniejsza. Różnica pomiędzy ilością podaną i wydaloną w ciągu doby odzwierciedla retencję magnezu, wzrastającą wraz ze stopniem niedoboru tkankowego, dzięki oszczędzającej magnez resorbcji kanalikowej w nerkach.* Reszta artykułu w podanym wcześniej linku. No i wspominają o badaniu z włosa, ale jakoś nie wierzę że jakikolwiek lekarz potraktuje to badanie serio, skoro EMG nie traktują :(

Witam, mam ten sam problem od 2 lat mam dziwne przypadki jak nie z tachykardią to arytmią i ogól pełne osłabienie , od dwóch tygodni mam bóle mięśni nóg i rąk udałam się do neurologa w Poznaniu który stwierdził tężyczkę, teraz liczne badania i czekam.... przy okazji jest ktoś z was z Poznania i może zna dobrego lekarza , który leczy takie choróbsko???? pzdr

Witam, zrobilam wlasnie badanie krwi. Magnez jest juz w normie. Po 2 miesiacach suplementacji (5 tabl dziennie MagneB6). Niestety objawy tezyczkowe nie ustepuja. Czy jest tu ktos kto wyleczyl sie z tezyczki ? Jezeli tak po jakim czasie mozna sie spodziewac widocznej poprawy? Mam na mysli zwlaszcza drzenia i skurcze miesni. Jak do tej staram sie uniknac psychotropow. Napiszcie

Psychotropy nie działają rozkurczowo, chyba że wezmiesz benzodiazepiny to tak. Natomiast trochę uspokoją drżenia. Ja magnezem szprycuję się od 8 miesięcy, w międzyczasie miałam wlewy dożylne, niestety Tężyczka nadal dodatnia, ja już sama nie wiem jak to cholerstwo wyleczyć. Za tydzień idę do szpitala ze skierowaniem na wlewy. Zobaczymy co tam mi kolejny lekarz doradzi. Leczenie tego dziadostwa zapowiada się na lata.

Zaczynam sie zastanawiac czy ten magnez to nie jest jakas sciema? Dwa miesiace kuracji i jak na razie oslably bole glowy, mrowienie w konczynach, nocne poty, jestem jakby troche mniej nerwowa. Pozostaly zawroty glowy momentami, szybko sie mecze, drzenie miesni - wrazenie podobne do tego jak drzą powieki, skurcze szczeg. łydek, zmeczenie, oslabienie, wypadanie wlosow. Od momentu rozpoczecia kuracji doszly bole kregoslupa, stawów - nie wiem czy łączyc to z tężyczką? Mam wiecej niz wczesniej tych drzen miesni. Mangaa, u mnie zaczelo sie jakies 2 lata temu : wypadanie wlosow, nerwowosc, zawroty glowy, bole glowy. Tlumaczylam sobie to wycienczeniem. Moj synek od urodzenia plakał, nie spał, nie jadł. Nikt nie wiedzial dlaczego. Moj partner calymi dniami i tygodniami pracuje (holandia). Wiec bylam sama z problemem i jeszcze 5 letnia corka. 2 lata temu okazalo sie ze syn ma autyzm. Zalamalam sie chwilowo ale walczylam. Od wiosny sytuacja sie uspokoila - okazalo sie ze synek ma IQ przecietne wiec nadrobi zaleglosci. Ulzylo mi. Niestety zaczely mi sie skurcze lydek, wieczna sennosc, zmeczenie, ciagle bole glowy (myslalam ze to zatoki). Na wakacjach takie zawroty glowy jak po imprezie ze nie moglam sie podniesc z lozka, dretwienie konczyn i wiele innych dziwactw. W Polsce przebadali, przeskanowali mnie na wszystkie strony i stwierdzili ze nerwica lękowa. Po dwoch tygodniach psychotropow czulam sie jeszcze gorzej bo doszly skutki uboczne. W koncu sama zwrocilam uwage ze w badaniu krwi magnez mam nieco ponizej normy. Parathormon ok. Testy tezyczkowe wyszly dodatnio. Zaczelam leczyc tezyczke najpiierw magnez+B6, wapno +Vit D, vit B1. Od 3 tygodni zostawilam wapno i biore tylko mg +B6 i Vit D. Jestem za granica gdzie tezyczki nie uznają wiec testuje sama sobie. Dzisiaj mam magnez i inne pierwiastki we krwi w polowie normy. Mimo to drzenie i oslabienie sie utrzymuje. Czy jest tu ktos kto ma podobne objawy? Albo dokladniej - ktos komu sie polepszyło? Jesli tak to co stosowal?

Macie fascykulacje czy drżenia mięśni?U mnie żadko występują fascykulacje.Drżenia mięśni mam często. A macie drżenia mięśni podczas ćwiczeń np.jak robie brzuszki to drży mi brzuch,macie tak? Ja mam różnie objawy,cały czas dzwoni mi w uszach,czasami czuję wibracje czy to w nogach czy w klatce piersiowej,czuje taką rozlaną łatę na policzkach,w upały bardziej się pocę a jeszcze dobry rok temu nie miałam takich problemów.Na plecach czuję rzadko jakby robaki pod skórą,jak zginam palce u rąk to mi drżą. Czy ma ktoś z was takie objawy jak ja? Wybieram się do mojej neuro z Poznania do dr Elżbiety Tokarz.

Fascykulacje i drzenia miesni to to samo. Moje sa niezalezne od wysilku i nie sa to robaczki ale poprostu podskakuja miesnie raz tu raz tam, czasami chwilke czasami siedzi to dluzej w jednym miejscu. Biegam z tym kilometry, nosze ciezary i to zupelnie nic nie zmienia. Idz z tym do neurologa. Anka - zrob sobie test na borelioze bo moze to to, takie podobne.

Witam wszystkich tężykowiczów. Również mam tężyczkę jeszcze nie w pełni zdiagnozowaną. Na razie potwierdzona ta spowodowana niedoborem wapnia, jak przypuszczam mam również tą magnezową. Objawy takie jak u większości. W tej chwili jest okropnie, Ataki prawie codziennie. Nie jestem w stanie funkcjonować. Pilnie potrzebuję kontaktu z Anitką. Może ktoś ma namiary jakiekolwiek do Anitki Mam identyczne objawy jak Ty. Również jestem z okolic Wałbrzycha. Chciałabym się dowiedzieć jak przebiegło leczenie i o opinię o dr Zaruckiej - Hałub.

Mam zaburzenia rytmu serca,skurcze dodatkowe, napadowe szybkie bicie serca, kołatania i od 1,5 roku szukam ich przyczyny. Dopiero niedawno pojawiły się pełne objawy tężyczki jawnej i zaczęłam brać ok 2000 mg wapnia i 400 jednostek d3 (magnez i potas suplementowałam od zawsze, a i tak ich poziom mi spada okresowo) i po ok 2 tygodniach widzę lekką poprawę, nie mam ataków codziennie, a serce zaczęło się uspokajać, więc chyba to był powód arytmii i tachykardii. Nie wiem skąd te niedobory, hormony w normie. Czy ktoś miał podobnie?