Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skurcze i drżenie mięśni, osłabienie przy tężyczce

agata333

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, u mnie zaczęło się standardowo. 4 lata temu pierwsze ataki - trzęsawka, uczucie duszenia, zawroty głowy. Robiłam próbę tężyczkową, ponieważ neurolog ją podejrzewał po badaniu (skurcze mięsni twarzy). Próba wykonana prywatnie wyszła negatywna. Moje lęki przed atakami się pogłębiały, wylądowałam szybko u psychiatry. Brałam 3 lata leki, od dwóch lat prywatna psychoterapia. Było lepiej, ale nastąpiło duże pogorszenie. Trafiłam najwidoczniej na mądrą neurolog, która zaleciła mi powtórzyć próbę tężyczkową. Pukałam się trochę w głowę, myślałam, że chce mnie naciągnąc na drogie badanie. Dziś wyszła wybitnie dodatnia (ischemiczna oraz hiperwentylacyjna). Straciłam 4 lata, wpędziłam się w nerwicę lękową z napadami paniki. Kurcze nie wiem co zawiniło - maszyna, ludzie a może byłam błędem statystycznym. Dzięki za Wasze przydatne informację, czuję się raźniej, wiem czego się spodziewać :)

Ja jestem na początku drogi.Przejrzałam ten temat od deski do deski i jestem załamana.MKD proszę odezwij się do mnie.Chciałabym pogadać.Jestem z Warszawy i mam mętlik w głowie od tych wszystkich informacji.Podaję e-mail: syntia.o@wp.pl i czekam na kontakt.

Czesc! Dołączam do Was, bo poszukiwałam informacji dot. Diety. Znalazłam te grupę. Po kilkukrotnych ultratach przytomności w tygodniu, karetka zabrała mnie z pracy. Badali mnie pod każdym katem i wychodziło, ze generalnie jestem cała i zdrowa. Na koniec dwutygodniowej wizyty w szpitalu pojawiła sie słabo dodatnia tezyczka. Wypuścili mnie przed świętami i dali jedynie wapno. Czekam na konsultacje u endokrynologa na Inflanckiej w Warszawie, nie mam tez jeszcze poradni neurologicznej. Święta ciężkie, bo zawroty głowy i generalne osłabienie. Raz bywa lepiej, a raz gorzej. Nie mam chyba stanów lękowych, ale budze sie czasami w nocy z uciskiem w klatce piersiowej, walacym sercem i generalnie poczuciem jakby mnie ktoś gonił. W szpitalu neurolog powiedział, ze to *tylko* tezyczka. Po przeczytaniu Waszych wypowiedzi jestem zdenerwowana...żyje w podwyższonym stresie, mam ciężka prace i juz niedługo muszę tam wrócić. Boje sie kolejnego nasilenia objawów, a jeszcze nie zaczęto mnie na dobre diagnozować. Mam do Was prośbę o pomoc w dobraniu diety, to co piszecie jest dla mnie czasami czarna magia :) jestem w tym wszystkim ewidentnie nowa... Poza tym...gdzie do lekarza w Warszawie?

Witam Wszystkich tężyczkowców. Ja też mam to dziadostwo, chociaż od 4 lat biegam po lekarzach i nic nie stwierdzili, tylko nerwica. Dopiero jak zaczęłam wpisywać w internet swoje objawy pojawiła się nazwa tężyczka. Natychmiast wykonałam próbę tężyczkową i wyszła bardzo dodatnia. Następnie okazało się, że mam bardzo za mało Wit.D - tylko 8,5 i za mało wit.B12 - 164j. Wapń i potas mam w normie, ale magnez za mało. Szukam lekarza, który zna się na tężyczka i jest z Gdańska. Dziękuję i pozdrawiam :-) Ewa

Witam wszystkich Chciałam Was zapytać czy macie bóle mięśni i stawów. Ja leczę się na tężyczkę już około 3 miesięcy, niby jest trochę lepiej ale po wysiłku fizycznym, przed okresem i po stresie potwornie bolą mnie mięśnie, czasem boli kręgosłup i to tak że nie mogę ani siedzieć ani leżeć. Jak np. nadźwigam się siatek z zakupami na drugi dzień bóle mięśni murowane. To samo jest jak pojeżdżę na rowerze - po 10 minutach muszę zsiąść z roweru i kawałek przejść bo mięśnie ud mam jak kamień.Chwilami bolą mnie stawy na początku bolały bardziej teraz jakby trochę mniej ale nadal mam takie dni, że zaczynają boleć i chrupią przy każdym ruchu - najbardziej w rękach i stopach. Może macie większe doświadczenie - czy przy tężyczce jest to normalne? Bo zaczynam już sobie wymyślać inne straszne choroby. Na dodatek od kilku dni czuję jakby ból języka ale od spodu i nie mogę zasnąć bo co np. drgnie mi język zastanawiam się czy to fascykulacje na języku związane z innymi strasznymi chorobami. Przestała mi drgać powieka - drgała całymi dniami, mięśnie skaczą już rzadziej niż np. miesiąc temu, ale zaczęło się to dziadostwo. Już nie mam siły. Sama nie wiem czy łazić po innych lekarzach strasznie się nakręcam. Dodam że mam bardzo nerwową pracę i różne kłopoty rodzinne i po prostu nie jestem w stanie się zrelaksować. Może podsuniecie mi jakieś pomysły na relaks, żeby choć na chwilę się wyłączyć. Podzielcie się doświadczeniami i błagam opiszcie jak tam Wasze mięśnie - czy tylko ja mam takie problemy z bólem. Pozdrawiam

Witam, Pytanie głownie do Arkekry, znalazłąs możej akiegoś specjalistę z okolic 3miasta? Ja mieszkam koło Gdańska i jestem leczona na padaczkę. Nikt w rodzinie jej nie miał, nie miałam żadnego urazu, EEG dobre inne badania również. 4 ataki w życiu na przełomie 2 lat, w tym trzy w nocy.Jestem na Depakinie mam 30 lat, pobolewają mnie kości i jestem bardzo nerwowa, mam duże wahania nastrojów. W zeszłym roku zasugerowałam lekarzowi tężyczkę to powiedział że w żadnym wypadku chociaż badania wit D nie miałam a Ca i Mg w normie. Nie wiem czy nie zrobić tego prywatnie a może już sama wariuje. Ale nie pasuje mi jakoś ta padaczka tym bardziej że lekarz sam nie wie skąd ona jest. Co o tym myślicie? Dziękuje za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam

Takaja, jak bedzisz robila badania z krwi to zrob taki enzym CK (kinaza keratynowa) OB a także CRP. Bardziej skomplikowane badania jak EMG wykluczające bądź potwierdzające miopatie to później. W Warszawie takie badania wykonuje Klinika Chorob Miesni na Banacha. Jak interesują Cie szczegoly możesz do mnie pisać na gg 7695497

MARTI2015. Cześć :-). Ja zrobiłam badanie EMG prywatnie w szpitalu Kopernika w Gdańsku. Zadzwoniłam i umówiłam się i jeszcze tego samego dnia pojechałam. Wynik jest na miejscu. Tam w szpitalu dowiedziałam się, że tężyczkę ma się z jakiegoś powodu i powinnam ten powód poszukać i że to może być brak wit.D3, Wapnia, hormonów w związku z tarczycą i innych i że powinnam poszukać neurologa, który mnie wyleczy. Badanie na Wit.D3 i B12 też zrobiłam prywatnie, bo to drogie badanie i lekarze nie dają skierowań. Lekarz, który zna się to też lekarz prywatnie dr.K.Dziewiatowski we Wrzeszczu, ale jest prywatny, więc tak na prawdę leczę się sama. Teraz minęło 6 miesięcy jak dostaję 4000j wit.D3 i Wit.B12 i MAGNEZ i CALPEROS1000 i nie mogę od lekarza z NFZ dostać skierowania na ponowne badania, więc muszę znów iść za swoje pieniądze, a nie jestem bogata. Piszę o tym i proszę, że jeżeli Tobie uda się znaleźć lekarza dobrego i chętnego do leczenie innych, to proszę napisz do mnie. Pozdrawiam i życzę więcej szczęścia niż mi :-))

Witam i pozdrawiam wszystkich zmagających się z TĘŻYCZKĄ. Ja czuję się tak sobie i nadal leczę się sama. Ostatnio drętwieją mi ręce i stopy, więc pewnie mam za mało magnezu, chociaż łykam 2 tabl.MAGLEK b6 i 2 tabl. ASPARGINu i 6000j Wit D3 i CALPEROS1000 1 tabl. i COAXIL 1x1tabl. i Wit.B12 1 tabl. i BETASERC24 2x1tabl. i ATENOLOL50 2x1tabl. i nadal nie najlepiej się czuję i nie wiem, czy tą TĘŻYCZKĘ można wyleczyć. Przekonałam się, że lekarze prywatnie, to robią wszystko aby jak najczęściej i najdłużej przychodzić na wizyty po 100,-zł od jednej, a z NFZ nie znają się i nie wiem co mam robić. Jestem z Gdańska i może jest ktoś, kto ma podobny problem do mnie i lepiej sobie radzi i chciałby sie podzielić doświadczeniem, to będę wdzięczna :-) POZDRAWIAM :-)

Drętwieją mi ręce i stopy, ale raczej nie w nocy, tylko w ciągu dnia, poza tym mam napady leków, zawroty głowy, źle widzę, jakby podwójnie, mam kłopoty z pamięcią i różne inne atrakcje. Badanie Wit.D3 wykazało duży niedobór, wit.B12 też, wapń jest w dolnej granicy i magnez też. Starałam się znaleźć lekarza, który pomógłby mi uzupełnić te braki i jednocześnie wyleczyć tężyczkę, ale lekarze na tężyczce nie znają się, a prywatni, to może ja mam złe doświadczenie, są zainteresowani częstymi wizytami i na tym koniec, dlatego staram się również znaleźć ludzi, którzy mają podobny do mojego problem i wzajemnie sobie pomożemy przez wymianę, chociażby doświadczeń.

A Ty też masz TĘŻYCZKĘ? Może i tak, ale ja jestem bardzo dokładnie przebadana, bo moje złe samopoczucie przez 4 lata było podejrzewaniem nawet padaczki, bo traciłam przytomność. Okazało się, że poziom Wit.D3 jest bardzo niski i jak zaczęłam uzupełniać, to omdlenia się skończyły. Nie mniej Wit.D3 jest bardzo trudno uzupełnić i nadal biorę duże dawki i nadal nie najlepiej się czuję, chociaż wszelkie możliwe badania niczego nie wykazały i lekarz prócz uzupełniania witamin i makro i mikroelementów niczego nie umie poradzić.

Dzięki za radę, ale ja już byłam, z kompletem badań i orzeczeniem że mam tężyczkę, u dwóch różnych neurologów w przychodniach z NFZ i obaj (niezależni), po drugiej wizycie zaproponowali, żebym dalsze leczenie kontynuowała u lekarza rodzinnego. Ja jestem osobą, która słucha, co się do niej mówi i jestem pewna, że obaj nie mieli zbyt dużej wiedzy na temat tężyczki. Nie jestem zbyt zamożna, ale muszę znaleźć prywatnego lekarza neurologa i wierzyć, że ten będzie się znał i chciał mi pomóc, bo inaczej nigdy mi nie przejdzie.