Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skurcze i drżenie mięśni, osłabienie przy tężyczce

agata333

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :-) Dzisiaj odebrałam swoje wyniki krwi i okazało się, że magnez mam - 0,93 (0,70-1,05), Żelazo - 171,7 (37,0-155,0), ale miałam anemie z braku żelaza i przez rok zażywałam w tabletkach. Wapń - 10,31 (8,5-10,50), Witamina B12 w surowicy - 164 (191-663) i Witamina D - 8,5 (30-100). Wynik Boreliozy dopiera za dwa tygodnie. Jutro idę do lekarza i na pewno będę musiała w jakiś sposób te witaminy uzupełnić. Z tego, co na tym forum przeczytałam i na innych też, to uzupełnienie Witaminy D nie jest takie proste, ale nie mam wyjścia muszę walczyć, bo za kiepsko się czuję. Źle śpię, za szybko i za mocno bije mi serce, mam mrowienie w rekach i nogach, szybko się męczę, źle widzę i mam problemy z pamięcią. Jest jeszcze wiele dolegliwości i wszystkie są wymieniane w objawach tężyczki. Z jednej strony czytam, że jest to prosta do wyleczenia choroba, a z opisów ludzi na forum, to takie proste to nie jest... Dziękuję, że jesteście, bo jesteście ogromnym wsparciem, którego obecnie bardzo potrzebuję. Piszcie do mnie, a ja na pewno zawsze odpiszę. Pozdrawiam i życzę zdrowia i dobrego samopoczucia :-)

Jeszcze jedno; nie mogę brać tej HYDROXIZINY, bo trzęsę się po niej i źle się czuję.Zamiast Hydroxiziny mam, na bardzo wszelki wypadek, LEXOTAN 3mg, po 1/2 tabletce w razie czego, ale to benzodiazepin i ja mam już doświadczenia z odstawianiem. Benzo, to dobry lek, ale jak bierze się bardzo rzadko i krótko. Ja czuje się czasem tak beznadziejnie i mam jakieś takie irracjonalne napady lęków. Staram się myśleć racjonalnie, ale te lęki są straszne i bezsenne noce też. Na szczęście nie zdarza się takie szaleństwo każdego dnia i wierzę z całych sił, że z czasem i ja też zacznę się lepiej czuć. Wiem chociaż co mi jest, a to już coś po 4 latach. jeszcze jedno; nie moge brac tej HYDROXYZINY,

Gość MATHYLLDA

MALWINA drzenie miesni mam jeszcze tez. Wczesniej drzaly mi non stop, teraz tylko jak o tym pomysle i zwroce uwage. U mnie 90 procent objawow ppchodzilo nie od tezyczki, a nerwicy. Bol miesni i drzenie to tez moze byc hipomagnezemia w tkankach, ale nie bez znaczenia jest twoja kondycja psychiczna. Bylas kiedykolwiek u psychologa z tymi objawami?

Ja dziś idę do lekarza bo mój poziom witaminy d3 spadł do 20 a był już 28. Tydzień nie brałam wit d3 bo byłam na wyjeździe i zapomniałam jej wziąć z domu. Dziwi mnie, że tak szybko spadło a biorę ją non stop już z 5 miesięcy. Co do tych irracjonalnych lęków to też je miałam i były okropne :( na szczęście minęły po jakimś czasie odkąd przyjmuję magnez i promolan.

Od 28 IV br. dostaję Witaminę B - MILGAMMA N w zastrzykach, każdego dnia jeden zastrzyk prócz sobót i niedziel, a następnie mam dostawać jeden zastrzyk raz w miesiącu i po 5 miesiącach badanie krwi. Poza tym dostaję Wit.D3 w kapsułkach - 4000j. na raz. Do tego COAXIL 2x dziennie, CAVINTON 2xdziennie, OXAZEPAM jak nie bedę mogła spać (wziełam jak na razie 2x). Biorę jeszcze MAGNEZ z wit.B6 w duuużej dawce i nadal ASPARGIN 2 tab. rano. Odpuściły mi lęki i trochę mniej kręci mi się w głowie i lepiej widzę i lepiej śpię, ale nie wiem czy to wpływ leków czy moja sugestia. Najważniejsze, że wiem, co mi jest i zrobię wszystko, żeby mi przeszło i na pewno będę już zawsze kontrolowała swoje wyniki i nie ufała lekarzom. Życzę Wszystkim dużo zdrowia i dużo wiary, że nam przejdzie :-)

Ja po kolejnej wizycie u mojej neurolożki. Powiedziała, że to normalne, że witamina D3 waha się i dopóki nie osiągnie wystarczającego poziomu wyniki mogą być różne. Tak więc mam teraz brać 3500 tys w kropelkach raz dziennie + magnez jak do tej pory. Kolejną wizytę mam pod koniec sierpnia z wynikami D3. ARKERA cieszę się, że czujesz się lepiej i wreszcie zaczęłaś leczenie na to co na prawdę Ci dolega. Na samym początku też u siebie zauważyłam dużą poprawę a potem bywało różnie. Trzeba po prostu to przetrwać. Trzymam za nas kciuki :)

FLIPENDO. Nikt nigdy ani mi, ani nikomu kogo znam, a jest dorosły, jakiś lekarz zaproponował badanie krwi pod kontem witamin. Ja do tej pory czułam się normalnie i nie wiedziałam, że takie badania należy robić. Gdybym wiedziała, to robiłabym jej sama na własny koszt i pewnie nie doprowadziłabym się do takiego stanu i nie była leczona na niezdiagnozowane choroby...!!!! Ty na pewno też zbadałabyś się wcześniej, bo przecież taki brak Witaminy D3, czy B12 nie nastąpił w jeden tydzień. Teraz zmusiłam mojego męża do badania i też ma braki i mojego brata i przyjaciół. Wszyscy maja braki mniejsze lub większe, ale mają! 17 czerwca idę na spotkanie z endokrynologiem, aby, oczywiście taka mam nadzieję, znaleźć przyczynę tych niedoborów. Do tego nie wiem u kogo leczy się tężyczkę, u neurologa czy u endokrynologa. Neurolog wysłał mnie do endokrynologa i nie wiem, co będzie później. Mam nadzieję, że na tym forum dowiem się jeszcze wielu rzeczy, bo jesteście trochę bardziej ode mnie doświadczeni w tej dziedzinie. Ja nadal zażywam ten ASPARGIN, a piszecie, że to nie najlepszy wybór, ale mam jeszcze jedno opakowanie i jak się skończy, to będę kupowała MAGNE B6 lub CHELA MAG B6 tak jak Wy proponujecie. Dzisiaj dostałam 6 zastrzyk z tej Wit.B12 czyli MILGAMMA N. Nie wiem czy czuję się lepiej, ale na pewno jestem spokojniejsza i trochę lepiej widzę i trochę mniej kręci mi się z głowie, ale żaden cud. Wierze z całych sił, że będzie lepiej, tylko muszę poczekać i konsekwentnie się naprawiać. Pozdrawiam serdecznie i życzę Ci aby Twoje wyniki w sierpniu były bardzo poprawne i żebyś dobrze się czuła, jak i Wszyscy, którzy zmagają się z tym dziadostwem.

ARKEKRA nie dają na badania poziomu witamin bo są drogie - czyli standard, ja przez wiele lat byłam faszerowana lekami przeciwpadaczkowymi: lamotrygina, tegretol, kwas walproinowy i inne leki neurologiczne, siadła mi pamięć, żołądek itd. Trwało to ok 10 lat, aż sama zaczęłam drążyć internet i tak prywatnie zrobiłam próbę tężyczkową - oczywiście wyszła dodatnio. W wyniku dalszego diagnozowania okazało się że jest to odmiana magnezowa. Potem była dr Toruńska (bez rezultatu, poza pustą kieszenią) - już o tym pisałam, przejrzyj wpisy, ale ostatecznie leczy mnie dr Sawicki z Białobrzeskiej. Kilka serii 10-20 kroplówek postawiło mnie na nogi. Odeszły stany lękowe, nerwicowe, migrenowe, drgawkowe itp. Od stycznia 2014 nie biorę żadnego magnezu ani wapnia, DZM też ok, naprawdę polecam. Dawno mnie nie było na forum, bo zapomniałam że mam tężyczkę. Pozdrawiam wszystkich i życzę zdrówka. P.S. Ale oczywiście żeby nie bylo zbyt pięknie mam jeszcze inne choroby o którymi nie będę zawracać Wam głowy.

Niestety lekarze w naszym kraju są jacy są i trudno znaleźć kogoś kto na prawdę zna się na rzeczy. Jak wylądowałam w szpitalu to oczywiście nie zrobiono mi wszystkich badań tylko lekarka powiedziała, że po prostu czasem tak jest, że się kręci w głowie. Szkoda słów. Ja leczę się u neurologa bo moja tężyczka nie wynika z problemów endokrynologicznych, chociaż jak czasem bywam u lekarza np. z przeziębieniem to oczywiście wysyła mnie do endokrynologa bo tężyczka jest głównie wiązana ze sprawami endokrynologicznymi. Oni się po prostu na tym nie znają :( ARKERA posłuchaj sobie, jak jeszcze na nią nie trafiłaś dość ciekawej rozmowy w radio na temat tężyczki. http://www.polskieradio.pl/7/163/Artykul/807851,Choroba-zestresowanych-i-ambitnych-Jak-ja-rozpoznac

MKD, MALWINA :-) Ja też przez długi czas byłam leczona TEGRETOLEM i też siadła mi pamięć, a tężyczka miała się dobrze. Sama samowolnie odstawiłam tegretol i za własne pieniądze zrobiłam próbę tężyczkową, bo jak zaczęłam wpisywać w internet swoje objawy, to pojawiła się własnie tężyczka, o której nigdy wcześniej nie słyszałam i żaden lekarz u którego byłam, a byłam u bardzo wielu tzw. specjalistów o żadnej tężyczce nie wspomniał. Poza tym mam przeprowadzone wszelkie możliwe badania i TK głowy, i Rezonans magnetyczny głowy i EEG kilkakrotnie i wszystko co możliwe z tarczycą i wiele innych na wszystko i zawsze byłam bardzo zdrowa, a i tak lekarze leczyli mnie na nerwice lękową i na padaczkę, chociaż żadne badania tego nie potwierdziły. Jedyna rzecz jaka u mnie nie jest w normie to Wit. D3 i Wit. B12. Reszta jest dobrze, ale podobno wapń, czy magnez, to co innego w krwi i co innego w tkankach czy jakoś tak. Nie wszystko jeszcze wiem, ale dowiem się i już nie odpuszczę, bo jeszcze pamiętam jak to jest dobrze się czuć. Ja jestem z Gdańska i może ktoś zna w Gdańsku jakiegoś specjalistę od skutecznego leczenia tężyczki. Jeżeli tak, to bardzo proszę o jakiś namiar, bo neurolog, u którego byłam nie traktuje tężyczki jak poważnej choroby i muszę znaleźć kogoś innego... Trzymajmy się i walczmy :-) Pozdrawiam i ściskam Wszystkich zmagających się z tym dziadostwem :-)

Witam U mnie tężyczkę stwierdzono we wrześniu 2013, wcześniej z powodu duszności 3 razy zabierało mnie pogotowie. Biorę wieczorem raz magnez (bez ustalonej wielkości dawki), wapń, biotynę na usprawnienie układu nerwowego oraz sympramol. Leczę też niedoczynność tarczycy a po ciąży dorobiłam się ataków paniki i stanów lękowych Nie robiono mi próby tężyczkowej. Robiłam jonogram z magnezem, wyniki wyszły w normie. Na wizycie u neurolog, wysłuchała mojej litanii i zabrała się do mnie z młoteczkiem, od razu jak zaczęła ostukiwać stwierdziła, że mam ewidentną tężyczkę. Moim głównym problemem to czasem te stany lękowe oraz przyduszanie się. Od początku października do połowy maja był spokój. I właśnie pod koniec maja, przez 4 dni dusiło mnie, miałam to wrażenie uciskania gardła. Przeszło samo, nie zwiększałam dawek. Jedynie co brałam atarax (zamiennik hydroxyzyny, ale ten sam składnik) na lęki. Od wczoraj znów mam ten problem, wieczorem przed położeniem się do łóżka poczułam ucisk i trudność w oddychaniu. Trwało to kilka minut. Dziś już gorzej, uczucie dusznoście trwa od prawie 20 minut. 15 minut temu wzięłam dodatkowo magnez i wapń (odrobinę później po późnej kolacji wezmę kolejną dawkę). Na razie ustępuje powoli. Stąd moje pytanie jak sobie radzić z tą dusznością? Jakie preparaty z magnezem i wapniem polecacie?

Gość MATHYLLDA

MKD super. To tak jak ja. To mija. Moze wroci. Ale podobnie jak u Ciebie, zapomnialam o tym, ze cos mi.jest. nic oprocz kwasu foliowego nie przyjmuje z lekow i zyje. Spie. Wstaje. Mam dobry nastroj mimo stresow w pracy...zmienilam podejscie i mam dobrego terapeute. Torunska tylko z kasy mnie oskubala. Dala leki po ktorych mialam stany drgawkowe i trzesly mi sie rece. Nie polecam. @ MALwina. Mysle ze to jest tak mocno niedoprecyzowane zagadnienie, ze mozna miec wszystko. Ja tych odruchow tez nie mialam..a proba fodatnia. A jawna tezyczka jest tylko endogenna, czyli przy uszkodzeniu przytarczyc. Wapn zjonizowany spada tez przy stresie tak mi endokrynolog powiedzial.

Gość MATHYLLDA

Wyluzowac sie i zdystandowac do zdrowia i objawow. Nie umrzesz od nich na pewno.Polowa z nich ( jak nie wiekszosc) wystepuje dlatego, ze sie nimi przejmujesz i myslisz, ze znowu to masz i bledne kolo sie robi kazdego dnia. Endokrynolog mi powiedzial, ze tezyczka nie jest choroba i ma ja 20 procent ludzi. Polowa nawet mie wie. On sam miewa drgania miesni i czasem cos mu mrowi. Ale nic z tym nie robi bo twierdzi, ze to pewnie minie. Wtedy jak u niego bylam, wydawalo mi sie to smieszne i niepowazne, teraz mysle ze mial racje.

Hej, leczę się magnezem od 1,5 roku, brałam różnych firm i nic, jestem przekonana ze wchłanialność tabletek jest znikoma, a w szczególności CHELA MAG B6 bym odradzała. Łykałam te tabl nawet co 2 godz i zero rezultatów. Ale jak ktoś już wcześniej pisał, niektóre działają na jednych inne nie. Poza tym skoro magnez we krwi jest w normie, ale wchłania się z krwi do tkanek jak trzeba, to oznacza że problemem nie jest ilość magnezu ale np. wit D3 lub B6 lub nie wiem czego tam jeszcze. A nie wchłania się i już. Każdy miesiąc jest inny, i co innego mi dolega, raz siada na psychikę raz na motorykę, ostatnio najbardziej dokuczają mi zawroty głowy i mdłości. to tak w odpowiedzi na niektóre pytania, mam tężyczkę utajoną stwierdzoną. Rozśmieszają mnie te statystyki, co piąty polak ma depresję, 20% społeczeństwa ma tężyczkę a potem dodają: czasem tak jest i już, spadajcie na drzewo, super podejście lekarzy wrrr Nie mam już sił dyskutować z lekarzami, osobami które mają mnie serdecznie gdzieś i traktują jak symulanta. Odstawiłam leki depresyjne na próbę i nie wierzę że pociągnę długo bez nich, a jakoś całe zycie nie zamierzam ich łykać tylko dlatego, że lekarzom nie chce się sprawdzać skąd mam te wszystkie objawy. Ależ jestem zła! I ile kasy trzeba prywatnie wydac, by poznać przyczynę! Skaczę z powodu na powód usiłując dociec, czy wystarczy że mamy problem z oddychaniem, zbyt szybko oddychamy by wywołać to wszystko? Gdzieś można to zbadać? Jest sen chodzenia do kardiologa? Czy wogóle jest sens chodzenia do lekarzy? ooooh czasem mam wrażenie, że to strata czasu, kasy i nerwów. Niedobór wit b12 to poważny problem i wiąże się z wystąpieniem depresji, polecam szybką konsultację i uzupełnienie witamy.

Witam, po przeczytniu wnikliwym postów postanowiłam dołaczyć. Tez ma teżyczke utajoną zdiagnozowaną u dr Toruńskiej w W-wie. Parathormon i hormony tarczycy w normie. Ktoś pytał gdzie można zbadać wapń zjonizowany . kosztuje badanie 20 zł i mozna zbadać w W-wie ul. świętokrzyska 18 na antresoli jest przychodnia kardiologiczna. co go objawów to były straszne leki i niepokój i napadowa dusznośeć ale po akupunkturze jest lepiej. Wit d miałam w lutum na poziomie 7 jednostek po intensywnym syplementowani przez 4 m-ce 4000 jednostek dziennie mam 20. Biorę też magnez w tym w zastrzykach domięsniwych. najbardziej dokucza mi bezsenność a jesli wezme hydroksizinę na noc lub inny lek to do południa dochodze do siebie.