Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skurcze i drżenie mięśni, osłabienie przy tężyczce

agata333

Rekomendowane odpowiedzi

Dziewczyny wszystkie wyżej.... mam to samo też stwierdzili tężyczkę, ale badania przytarczyc jak i wapnia mg i całej reszty wyszły oki, miałam bóle mięśniowe z drgawkami, teraz biorę już doraźnie fluanxol okazało sie ze to co trwa juz dwa lata jest NERWICĄ i jestem skłonna w to uwierzyć, także mam skurcze dodatkowe na serduchu oraz pobudzenia komorowe nadmierne włącznie z arytmią, po fluanxolu czuję się normalnie, nie jestem osłabiona i wszystkie objawy odpukać minęły

Przestaniesz brac i wroci. W innej formie. Antydepresant to tak jak dziewczyny pisaly, remedium krotkofalowe. Niweluje objawy. Ale nie przyczyny. Moj doktorek jest bardzo daleki od przepisywania lekow dlugofalowych przy nerwicy. Pewnie ma racje. Neurolog tez odradzal.

Czesc dziewczyny - widze, ze sie nas namnozylo. Ja chcialabym podsumowac moje objawy i doswiadczenia. Do stycznia 2013 bylam szczesliwym i zdrowym czlowiekiem ale w styczniu zaczelam grzebac przy swoim zdrowiu po przeczytaniu artykulu o kobiecie z SM. Dotarlo do mnie, ze mam kilka objawow, pognalam wiec do neurologa (jestem ubezpieczona w Luxmedzie wiec mam nieograniczony dostep do lekarzy) a Ci (bo bylo ich kilku) powiedzieli, ze wszystko jest okej. Nawet nie pamietam jakie mialam wtedy objawy, chyba wiekszosc byla zupelnie blaha i nieistotna. Postanowilam jednak pojsc na MRI z kontrastem - wyszlo idealnie, ale zuawazylam, ze drgaja mi miesnie, chyba juz od dawna ale nie zwracalam na to poprostu uwagi, pewnie dlatego, ze jestem biegaczem. Zostawilam to w spokoju ale jednak jakis tam niepokoj i zastanawianie sie pozostalo. Nagle doszly skurcze w dloniach (przy malych paluszkach), to bylo w lutym. przerazona popedzilam do neurologa (pierwsza z brzegu), ktora zapytala sie mnie (debilka) czy nie maleja mi miesnie. No nie... a potem wszystko sobie wygooglowalam i stres podskoczyl na nieznane mi dotad poziomy. poszlam na pelne EMG - czysto. stres pozostal, drgalo bardziej, wszystko bardziej sie kurczylo. wkoncu trafilam do dr T, u ktorej wyszla ladna tezyczka utajona. Okej - jestem w domu, tak myslalam w marcu/kwietniu. na poczatku mg pomogl na skurcze ale drgania pozostaly. tak z nimi przebujalam sie do sierpnia, gdzie na probie wyszla juz tylko slaba tezyczka, kilka uderzen jedynie. postanowilam ponowic cale emg - czysciutko. a skurczy coraz wiecej. poszlam do wawy do instytutu reumatologii na kki wb i tam znaleziono mi borelioze, nie wszyla ona ani w elisie ani w zwyklym wb. objawy zaczely byc coraz gorsze. zaczelam sie leczyc doxycyclina, szalu nie ma, wlasnie ja koncze. sadze, ze to badanie to sciema, ale pewnosci nie mam. ponowilam emg u najlepszej pani dr w pl - ksiazkowe, mam zapomniec o jakiejkolwiek chorobie neurologicznej zwiazanej z miesniami. wg niej mam tezyczke, moze borelioze (na tym sie nie zna). jeszcze raz zrobie caly panel endokrynologioczny (choc watpie ze w nim cos wyjdzie), skoncze doxy i pojde do lekarza od borelki (staram sie jednak unikac tych z iladsa - nie wierze im), bede dalej lykac magnez. od momentu ostatniego emg jest duzo lepiej i to powoduje, ze uwazam, ze wiekszosc moich objawow ma podloze czysto nerwicowe, nie mam jednak zamiaru lykac nic na to, bo mi jakos strasznie nie przeszkadzaja. z objawow mam: drgania miesni (roznych, bez reguly od min roku), napady skurczy takich krotkotrwalych lub boli miesni (do tej pory mialam takie 2 - na wiosne i teraz trawajacych kilka tyg). nic wiecej. jestem aktywna zawodowo i sportowo. Aaa i nie lykam wapnia bo zrobilam analize wlosa (do konca jej tez nie wierze) i wyszlo mi, ze mam go uuuuuuzo za duuuuzo oraz w sam raz Mg, natomiast stosunek Ca/Mg i Ca/K jest wiele razy za wysoki co moze dawac problemy z miesniami. Pozdrawiam!

Również mam stwierdzoną tężyczkę utajoną,w normie mam wapń i magnez,ale wapń zjonizowany mam troszkę poniżej normy.Moje objawy są różne teraz jak i na początku. Na chwilę obecną to drgają mi mięśnie w różnych miejscach,moje mięśnie jak czują opór to mi drżą-macie tak? Mam skurcze na twarzy i cały czas czuje coś rozlanego na niej,dzwonienie w głowie od samego początku też mam. Trwa to u mnie od lipca 2012 roku,sama chciałam wykonać badanie emg w innym kierunku,neurolog na początek wykonał test tężyczkowy i wyszła silnie dodatnia. Co dalej mam zrobić,nie mam pojęcia.

Z tym drzeniem to ja wlasnie nie mam zadnego jak cos robie (uprawiam sport przede wszystkim) tylko jak nic nie robie to mam najwiecej. nigdy nie mialam drzenia w napieciu poza takim normalnym (np 75 brzuszek itd). dla mnie najlepiej jakbym byla caly czas w ruchu chyba. jezeli chodzi o skurcze to akurat na twarzy tez nie mialam, ale wszedzie indziej juz tak, najbardziej w stopach, rekach, szyji (bardzo), przy kregoslupie, wewnetrzne strony ud, dlonie. wszystko to mam obadane emg i jest ksiazkowo (wielokrotnie). nie mam tez odczuc na twarzy o ktorych mowilas, ale kazdy przypadek jest inny. co dalej? zalezy czym sie stresujesz, jezeli tym, ze masz jakas nieuleczalna chorobe miesni - zrob pelne emg (ale wybierz dobre miejsce, ja polecam dr marte banach w wawie lub krk). moze komfort psychiczny spowoduje, ze czesc objawow ustapi. zrob caly panel endo (lacznie z kortyzolem czyli nadnerczami), borelioze, rmi mozgu z kontrastem. potestuj psychotropy, jak bede pomagac to mocne wsakzanie na nerwice. pozdrawiam

Malwina. Ja mam podobnie. Tez mam tezyczke. Na moj nos utajona. Ale wapnia zjonizowanego i hormonow nie badalam. Glowa do gory. Co osoba to dodatkowy objaw. Trudno rozdzielic tez co od tezyczki a co od nerwicy. Jakbys chciala sie wesprzec to napisz mi maila. Podalam na poprzedniej stronie. Czym sie.

Witam ;) I ja chciałam dołączyć do grona *obdarzonych* tą chorobą... Moja tężyczka trwa 13 lat i dopiero teraz została zdiagnozowana... mam za sobą dwa ataki TIA i udar mózgu w ciąży. Innych przyczyn udaru nie znaleziono choć przeszłam cały szereg badań. Mam prośbę do KAMKAR...podobno tez przeszłaś udar... odezwij sie do mnie na maila jezeli czytasz jeszcze to forum. Pozdrowionka

Tak zostało zdiagnozowane przez lekarzy... zaczyna sie od zaburzeń widzenia (połowicznych)... później przechodzi to w różne dziwne rzeczy przed oczami... dezorientacja... zasłabnięcie(bez omdleń)... po 20 minutach przechodzi pozostawiając okropny ból głowy... nie jest to migrena gdyz aura wyglada podobno inaczej. Tak samo wyglądał udar, lezałam wtedy w szpitalu na podtrzymaniu ciazy wiec od razu byłam zdiagnozowana i skonczyło sie cesarką. Piszę to co mówią lekarze :/ Choć wiecie, że z tym różnie bywa :/

Gość vanityoverdose

Daaawno mnie tu nie było. Widzę, że liczba *szczęśliwców* z tężyczką stale rośnie. Przede wszystkim polecam każdej osobie tutaj, której sugerują nerwicę skierować się do psychologa! Ja do swojego chodzę od początku roku. Ataki tężyczki mam raz na 4 miesiące (ostatni w zeszłym tygodniu), ale dostaję magnez dożylnie, hydroksyzynę w szpitalu i dużo szybciej do siebie dochodzę. Nie boję się tych ataków tak panicznie jak kiedyś, nie układam sobie życia pod chorobę. Dbam o siebie, chodzę spać o określonych porach, jem regularnie posiłki i staram się unikać stresu (z różnym skutkiem). Nie biorę leków, chyba, że mam atak. Niedawno dostałam Relanium (żeby działało na ataki paniki i zwiotczało mięśnie jednocześnie). Oczywiście suplementuję się ciągle i chyba już do końca życia będę zmuszona. Ale wiem, że bez pomocy psychologa mogłoby być ze mną dużo gorzej. Co do badań - zrobiłam EMG i ENG. Nerwy mam podręcznikowe. Mięśnie zbadałam dwa na nodze. Są zaburzenia i wszystko wskazuje na miopatie (nie wiem jakiego typu, ani nic dokładniej nie jestem w stanie napisać, z wynikami jadę do Warszawy, ale dopiero w styczniu). Tracę władzę nad stopami. Nie mogę zginać palców, a stopa jest już prawie sztywna. Nie wiem czy to efekt tężyczki, czy jest ona tutaj jedynie objawem innego schorzenia.

Gość behindgreeneyes1

Witam Was Mam zdiagnozowaną u dr T. wybitnie dodatnią tężyczkę podobno rekord gabinetu (objaw Trosseau po 37 sec od wbicia igły) nie będę się tu rozpisywać o objawach bo mam takie rewelacje których nikomu nie życzę ale chciałabym nawiązać kontakt z innymi osobami objętymi tym schorzeniem ponieważ nie do końca wszystkie objawy mogę zrzucić na tężyczkę boję się że jednak to inna poważniejsza choroba mięśni. Proszę napiszcie na moje gg :8191443 jeśli ktoś ma ochotę pogadać bo jest na prawdę ciężko :( pozdrawiam- Agata

Gość vanityoverdose

MKD - podają mi normalnie w szpitalu u mnie.Zazwyczaj wystarcza jedna ampułka, jak jest bardzo źle dostaje dwie. Mam to szczęście, że nikt nie robi mi problemów, tylko dostaję magnez i hydroksyzynę. MANGAA - ciężko mi powiedzieć, czy to drganie mięśni to od miopatii, czy tężyczki. W każdym razie nie jest dobrze, od kolan w dół mam zaburzenia. Stopy tracą swoja funkcjonalność, ale w badaniu i łydki są w gorszym stanie. Od kolan w górę wszystko gra.

VANITYOVERDOSE dają Ci te wlewy bez zlecenia lekarskiego? Zgłaszasz się i masz? U mnie jak lekarz widzi że Mg we krwi jest w normie to nie chce podać. Mnie ręce opadają jak lekarz na dyżurze nie wie nawet co to za badanie to EMG! Ile czasu trwa u ciebie taki wlew dożylny? Jesteś z Warszawy?

Gość vanityoverdose

MKD - Jestem z zachodniopomorskiego. Wlewy dostaję po objawach. Raz mi się zdarzyło, że lekarz dyżurny po zbadaniu poziomu magnezu we krwi nie chciał mi podać dożylnie, bo wszystko niby w normie, ale ostatecznie się ugiął. Zalecił jedynie dalsze badania (on zasugerował pod kątem kanałopatii). Generalnie jak trafiam na izbę przyjęć, to bezproblemowo dostaje to co jest mi potrzebne. Mam chyba dużo szczęścia.

Hej. Ucichlam.Bylam dzis na rezonansie. Wyszedl czysty. Robilam na Wiertniczej. Nie chcieli dac kontrastu. Bo nie bylo podstaw.polazlam bez skierowania bo nikt nie chcial mi dac.Od tygodnia czuje sie koszmarnie. Odstawiam xanax. Bylam w srode u doktor Torunskiej i niestety dostalam ssri. Elicea sie zwie. Mam brac ok 2 3 miesiace bo uznala ze moj stan psychicZny jest fatalny. I xanaxu nie odstawie sama bez wspomagania. Masakra. W ciagu miesiaca wydalam juz ponad tysiaka na leki i lekarzy i badania. Doszly nowe objawy. Mimowolne ruchy rak nog miesni tiki nerwowe chyba jakies. Mega drgania miesni. Po stresie napiecie miesni i bol okropny w miesniach. Glownie ramion.Bol stawow. Czy sa jakies leki na to? Pani doktor uznala ze d3 o wartosci 9 to rzadko tak niskie bywa i dlatego tak sie zle czuje. Ale gdzie nie powiem ze mam tak niskie to odpowiadaja., ze taka pora. Mama ma 15 i nic nie ma. A ja ledwo chodze. Morfologii nie chca mi zrobic w luxmedzie bo pol roku temu mialam. Psychoterapia na razie jest w fazie raczkowania bo tych nierozwiazanych spraw jest duuuzo. Help!! Od pon ide do nowej pracy. Znowu mnie ze stresu pospina i wyladuje na pogotowiu. Albo w Tworkach. Zle mi jest. :(

Hej - ja mam bardzo podobne objawy jak Ty. U mnie wyszla jeszcze borelioza, nie do konca temu wierze, ale coraz bardziej mi pasuje. Ja test robilam na spartanskiej w inst reumatologii. I teraz tak - jedni twierdza ze to najlepszy test w pl a inni mu zupelnie nie ufaja. Ja gadalam z tym prof, ktory go wykonuje i on twierdzi ze jest zajebisty, ale co innego ma powiedziec. zakaznicy go odrzucaja ale nawet nie wiedza co to jest. zwykla elisa mi wyszla ujemna. jestem po 5 tyg doxy i czuje sie fatalnie, tak zle jeszcze nie bylo. mialam we wt pelne emg i wyszlo ksiazkowe (oprocz 50% polifazowych muapow w lydce w jednym jej miejscu, co wszyscy zrzucaja na kregoslup). interpretacja - emg ksiazkowe. co do wit d- nie wierz jej, kazdy na okolo ma taka niska, ja mialam 13 a teraz mam 40 i absolutnie nic sie nie zmienilo. z ta wit to bajki sa. pozdrawiam

Dzieki. Tez myslalam o boreliozie. Maz doktor Torunskiej tez sugerowal. Ale dla mnie to wszystko za szybko sie dzieje. Emg nie robilam calosciowo. Na razie skupiam sie na tezyczce i nerwicy. Rezonans juz doprowadzil mnie do skrajnych atakow paniki. Nie chce kolejnych badan na razie. Dostalam dopalacz. Moze ciut pomoze. Terapia pomaga. Na krotko ale zawsze. Rany. Na fejsie wszyscy zobacza jaka jestem powalona ; p. Lepiej nie. Hehe

Gość vanityoverdose

MKD - Zaczyna się zawsze od skurczy mięśni w nogach z wykręcaniem ich, mam mimowolne skurcze mięśni całego ciała, potem dochodzi atak paniki, ostatnio ciśnienie tez mi mocno skoczyło. Dostaję standardowo hydroksyzynę i magnez. MANGAA - Ja jestem za stworzeniem grupy (byle zamkniętej)! Zawsze łatwiej będzie do siebie dotrzeć!