Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ścisk w klatce piersiowej i uczucie duszenia a nerwica

Gość abcde

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie uczucie, że uciska mnie w okolicach klatki piersiowej Czasem na dole mostka, jakby na styku brzucha z klatką, a czasem wyżej nad mostkiem Oddycham niby normalnie przez nos, nie duszę się tak *typowo*, ale mam wrażenie, że powietrze nie do końca wpływa i co kilka oddechów muszę nabrać jeden porządny ustami Dodam, że miałam w tym roku kilka razy ekg nawet jak miałam duszności i wyszło ok Miałam usg serca, też ok Czasem skacze mi ciśnienie, biorę wtedy doraźne captorpil i ciśnienie się poprawia Czasem serca zaczyna mi tak dziwnie przyspieszać, mocno bije Tętno wtedy mam około 86 A czasami ledwo mam wyczuwalny puls i wtedy tętno jest około 54 Czuję się wtedy słabiej Ale nigdy nie czuję źle gdy dzieją się te rzeczy Nerwus też jestem paskudny, ale ja panikuję, że to może jednak zaczyna się jakaś choroba kardiologiczna...

Mam bardzo podobnie. Też raz tętno mam ponad 90 a nieraz 50-parę i wtedy czuję się bardzo słaba i bez siły, jakbym miała zemdleć i już się nie obudzić, szybko się meczę, czuję ból i duszenie w klatce piersiowej i na plecach. Lekarze stwierdzili, że to nerwica + wypadanie płatka zastawki mitralnej (zespół Brawlowa). Wpadłam w nerwicę właśnie przez to, że zaczęłam się żle czuć-wtedy pojawiły się lęki na tle zdrowia. Jak zaczynam się denerwować swoim złym samopoczuciem i to nakręcam się i jest jeszcze gorzej. Trudno z tego wyjść. Dobrze robi psychoterapia, konsekwentne optymistyczne podejście do życia, konsekwentne postanowienie nie zadręczania sie lękiem, miłe otoczenie, wsparcie bliskich. Niestety to wszystko czasem bywa trudne.

Gość kacha3334

U mnie to wygląda podobnie. Ostatnio oglądałam film sensacyjny, gdzie jedną z głównych ról grało dziecko w wieku mojego syna. Po włączeniu mojej szeroko rozwiniętej empatii, zdenerwowałam się do takiego stopnia, że serce myślałam, że mi z piersi wyskoczy, słyszałam w głowie jak mocno i szybko bije - to było okropne, a potem tracenie sił, ciemno przed oczami i mrowienie całego ciała. Już nie wiem gdzie szukać pomocy :( brałam leki, przeszłam terapię i nadal mi się to przydarza. Oprócz tego nie mam siły , aby wykonywać codzienne czynności, bo ciągle czuję ucisk w klatce piersiowej.............

Najpierw trzeba sprawdzić czy duszności, ściskanie w gardle, uciski w klatce piersiowej nie są związane chorobami serca . Trzeba zrobić EKG, USG, próbę wysiłkową i diagnozę kardiologa, to podstawa !.Jeśli serce zdrowe, to potem wizyta u psychiatry, nie wstydźcie się !!!!! to żadna ujma dla was, a może bardzo pomóc. Wiem że np. na ściskanie w gardle, uczucie braku możliwości oddychania, co jest bardzo nie przyjemne jest lek o nazwie LEXOTAN, od 1/3 do 1 tabl - jak już nie możemy prawie oddychać, to jest ratunek na taka dolegliwość, dla mnie jedyny, do tego uzupełnienie zioła, krople na nerwice, najlepsze Ojca Grzegorza, Validol to można wziąć razem. Jeśli uciska w klatce to można brać Seroxat 20 mg. Ale pamiętajcie , trzeba isć do lekarza psychiatry, szczególnie na początku to bardzo ważne! I pamiętajcie trzeba się klasć spać przed 23,30 to tez ważne. Życzę zdrowia :)