Gość JimB Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 Witam! Mam prośbe o podanie ćw korekcyjnych (na lądzie) do wady : skolioza totalna lewostronna z powiekszona kifoza piersiowa - cw asymetryczne. Ćw moga byc z laskami piłkami itd. Z góry dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość 4 Opublikowano 17 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 bardzo dobrym ćwiczeniem na skoliozę jest takie.: Z piłki do siatkówki spuścić część powietrza ,aby była miękka.Stanąć tyłem do ściany lub szafy.Kucnąć,piłke włozyć między szafę a plecy.Przesuwać tułowiem w górę -w dół z tej strony na którą jest skrzywiony bocznie kręgosłup.U dzieci do 14 lat przynosi to doskonałe rezultaty.Tylko trzeba robić to kilka razy dziennie i systematycznie.Naciskanie kręgosłupa w odpowiednich miejscach przez przesuwającą się piłkę powoduje nastawianie kręgosłupa na swoje miejsce.Gdy kręgosłup jest w odcinku piersiowym wypukły, wtedy ,,jeżdzimy**/ piłką po nim,nie obok jak w przypadku skoliozy.Już po kilu dniach widać efekty.Należy jednocześnie wykonywać gomnastykę: ćwiczenia wzmacniające mięśnie brzycha,klatki i grzbietu.Mięśnie z przodu i z tyłu tułowia muszą byc w jednakowym stopniu mocne.Gdy np. mięśnie klatki są silne,a na grzbiecie słabe,to automatycznie ,,ściągają** wszystko do przodu i plecy się robią okrągłe.W antykwariacie można znależć stare książki z rysunkami jak ćwiczyc ,w bibliotece... Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Spicy Opublikowano 17 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 Możesz wspomnieć o d nowatorskiej metodzie *FED* opatentowanej kilka lat temu przez hiszpańskiego profesora. Poszukaj na ten temat w necie. W polsce ta metoda na razie raczkuje więc na polskich stronach chyba nie wiele znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość 4 Opublikowano 17 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 to ćw. z piłka wybitnie poprawia kyfozę.Jak będziesz ,,jeżdzić** tą piłką po kręgosłupie,to ta wypukłość się choć częściowo schowa. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Studentka fizjoterapii Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Witam, Jestem studentką fizjoterapii UM w Lublinie. Piszę pracę magisterską na temat ćwiczeń korekcyjnych w wadach postawy. Bardzo proszę o wypełnienie mojej ankiety rodziców dzieci uczęszczających do klas 1-6 posiadających wadę postawy. Link do ankiety: http://www.ankietka.pl/ankieta/185761/cwiczenia-korekcyjne-w-wadach-postawy.html Serdecznie dziękuje za poświecony czas Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi