Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników przy zwężeniu zastawki aortalnej

Gość nobodyimportant

Rekomendowane odpowiedzi

Gość nobodyimportant

Witam serdecznie. Od poniedziałku moje życie zamieniło się w koszmar. Pojawiły się u mnie dziwne bóle w lewej części klatki piersiowej. Serce mi zaczęło szybko bić i jakoś zle się czułem. Udałem się do lekarza rodzinnego i dostałem od niego skierowanie do szpitala na izbę.... Nic nie wykryto, podano mi tylko kroplówkę ( bo miałem biegunke ) Przez porządki w domu znalazłem dziwne pudełko a w nim wyniki moich badań,,zwezenie zastawki aortalnej* ( echo sera - ostatnie badanie miałem w wieku 7 lat) Było to ukrywane przez moich rodziców a ja nie wiedząc o tym paliłem papierosy i czasami piłem.... jak to młody człowiek - mam 18 lat.... Dzisiaj ból bym nie do zniesienia i sam pojechalem do szpitala.... zrobiono mi echo serca i kardiolog powiedział że moja wada nie jest aż tak poważna żebym był poddawany operacji. Mam do was pytanie czy moge z tym normalnie zyc? Czy bede mial operacje? oto moje wyniki.... a te bole w klatce piersiowej moga byc zwiozane po przebytej chorobie ( zapalenie miesni zebrowych)? tylko ze wtedy bolala mnie prawa czesc klatki piersiowej ;( a teraz lewa.... a moze to ze stresu? kazdy dzien sie denerwuje.... nerwy moga spowodowac ze ta zastawka sie zwezy? prosze odpowiedziec :) to dla mnie nowosc :( i te bole w klatce.... :(:( moze one sa na tle psychicznym??? ; ( wyniki: AVmeanPG 24.45mmHG AVpeakPG 47,76mmHG obwod zastawki aortalnej 1,7 gdybym byl zdrowy to 2,5 AV AccT 67msec AV VTI 64,22cm AVmeanV 2,24m/s AVpeakV 3,45m/s AVEject 289msec LVOT VTI 17,98cm LVOTpeakV0,80m/s LVOTmeanV0,55m/s LVOTmeanPG1,44mmHG LVOTpeakPG 2,57mmHG AVarea (VTI) 1,41cm2 AVarea 1,17cm2

Witam, Zwężenie lewego ujścia tętniczego, czyli stenoza aortalna nie kwalifikuje się jeszcze do leczenia operacyjnego. Natomiast wymaga monitorowania - wskazane jest powtarzanie echa serca w określonych przez kardiologa odstępach czasowych. Warto zatem regularnie pokazywać się na wizytach - teraz już u kardiologa *dorosłego*, a nie dziecięcego. Należy unikać nadmiernie dużych wysiłków fizycznych i unikać przeziębień. Ze swoim kardiologiem może Pan ustalić, jaki rodzaj sportów może Pan uprawiać?