Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból oczu i podrażnienie śluzówki nosa

Gość Tony

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Spróbuję nakreślić Wam moje objawy. Najmocniejsze są zawsze rano. Od kilku tygodni budze się z zatkanym nosem. Śluzówka w środku jest podrażniona. Czasami w ciągu dnia sama z siebie puchnie. Lekki katarek mam zawsze do 1H rano. Potem z nosem spokój. Bardzo dokucza mi ból oczu, ktory najsilniejszy jest zawsze rano(zawsze śpie ok. 8H). Oczy bolą mnie tak cały dzień już bardzo długo. Co jest ważne - oczy mam cały czas szklące i łazawiące. Ale rano potrafią być strasznie przekrwione (to mi ja właśnie do 30-60 minut) Potem są lekko przekrwione. Dodatkowo dokucza mi ból w skroniach, który ma dużo wspólnego z bólem oczu. Co to może być ? Ja sugerowałbym alergię na pierze (tak mi się wydaje). Na kurz i pleśni już sprawdzałem obie klasa 0. Nos mam zasze zatkany przez noc.... moze przez to problem z zatkoami i ból w skroniach ??? Z góry dzięki za odp. Pozdrawiam

Na bank zatoki .Kup sobie tabletki ziołowe Sinupret i bierz regularnie plus krople Nasodren (są dośc drogie ale skuteczne 64 zł )a zobaczysz ile glutów wyjdzie ci z zatok .Trzeba je oczyścic bo żaden antybiotyk tu nie zadziała ani leki typu Ibuprom zatoki tez nic nie dadzą .

na oczyszczenie zatok dobra jest też inhalacja:kilka łyżek rumianku zaparzyc w garnku.Garnek wstawic do zlewu,głowę nakryć dużym ręcznikiem niczym parasolem,odkryć garnek ,wsypać 1 łyżkę soli,i 1 łyżkę sody oczyszczonej.To zacznie się ,,burzyć**--wtedy nad gankiem oddychać,nie głęboko,normalnie,tylko wdech ustami,a wydech nosem..Kilka razy dziennie po 10 minut.Nie wychodzić na dwór.Na noc wysmarować czoło skronie i za uszami spirytusem czy olejkiem kamforowym i założyć czapkę.Można nawet jedną noc przespać w czapce na czoło.Na dwór nie wychodzić z gołą głową.Koniecznie czapka na czoło.Na zatoki dobrze jest wziąć kilka naświetlań lampą solux niebieską.Miałam to kiedyś,to już po czwartej lampie codziennie rano przez kilka dni spływał mi z nosa żółty płyn.A brany wcześniej antybiotyk nic mi nie pomógł.Po kilku dniach jak wszystko spłynęło,była wielka ulga.I do tej pory spokój.Tylko teraz muszę chodzić w czapce jak jest wiatr czy zimno.

ból oczu jeszcze może byc od zęba.Moja kol. tak miała i okazało sie że pod zębem w górnej szczęce ma torbiel i od tego bolą ją oczy.A okulistka dawała jej leki na alergię i na jaskrę,a laryngolog na zatoki. zasugerowałam jej prześwietlenie wszystkich zębów,bo tamte leki nic jej nie pomagały. I w opisie zdjęcia było,że dwie torbiele są po zębem ,który kilka lat wcześniej był leczony kanałowo.Chirurg szczękowy robił jej zabieg: rozciął dziąsło usuwał torbiele.Była nawet zatoka szczękowa uszkodzona i dlatego oczy bolały.Jak widzisz wszystko trzeba sprawdzić ,bo nieraz jest tak,że okulista widzi tylko oczy,dentysta tylko zęby,a laryngolog gardło i zatoki.A tu trzeba szerzej na sprawę spojrzeć.Ząb leczony kanałowo nie boli,nawet,jeśli pod nim tworzy się stan zapalny,bo ząb jest pozbawiony nerwu.I dlatego trudno wpaść na to,że to może być od zęba.