Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Udrożnienie tętnicy okalającej i założenie stenta

Gość tomek1radom

Rekomendowane odpowiedzi

Gość tomek1radom

Zgłosiłem się na pogotowie z niezbyt mocnymi bólami klatki promieniującymi na plecy, ręce, żuchwę, trwającymi od ok. 12 godzin. Badanie ciśnienia i EKG w porządku. Skierowano mnie na izbę przyjęć szpitala w celu dokładniejszych badań. Tam znowu ciśnienie, EKG, oraz krew do analizy. Po godzinie wynik z analizy- troponiny dodatnie. Pozostawiono mnie na obserwacji do rana, o piątej znowu krew i po godzinie info. że troponina rośnie więc przewieziono mnie na kardio na R-kę. Tam podłaczono mnie pod monitoring, podano polopirynę i polecono leżeć. Po kilku godz. znów badania krwi - troponina rośnie. Nadmieniam, że mój ból ustabilizował się na niezbyt wysokim poziomie i tak trwał. Wieczorem polopiryna i spać. W poniedziałek rano polopiryna, krew do badania, EKG, ciśnienie (wszystko w normie) i leżeć ( troponina rosła dalej). Trzeba tu nadmienić, że był to 1 listopada czyli święto. Wieczorem w poniedziałek polopiryna , augmentin dożylnie i spać. We wtorek zaproponowano mi koronarografię i po wykonaniu ECHO serca pojechałem na koro. Tam okazało się, że mam zamkniętą tętnicę okalającą, którą udrożniono i założono mi stent 2,5/12mm.W piątek wyszedłem do domu w świetnej kondycji, czuję się na prawdę świetnie jakbym wcale nie miał zawału ale mam tylko jedną obawę: czy lekarze zbyt długo nie zwlekali z koronarografią i przez to martwica w sercu nie poczyniła większego spustoszenia? Troponina urosła od 0,052ng/ml do 0,836ng/ml, a czas który upłynął od początku bólu do zabiegu to ok. 48 godzin ( 38 godz. w szpitalu ). Bardzo proszę o opinie i komentarze.

Witam, Podane wartości troponiny należy odnieść do zakresu normy obowiązującego w danym laboratorium - wówczas będzie można wiedzieć, jak wysokie wartości osiągnęła troponina. Decyzja o wykonaniu koronarografii była prawdopodobnie trudna i być może to było przyczyną przesunięcia w czasie od początku bólu do chwili wykonania angioplastyki gałęzi okalającej lewej tętnicy wieńcowej i założenia stentu. Ze zrozumiałych względów nie podaje Pan analizy EKG - być może zmiany nie były ewidentne dla ostrego zespołu wieńcowego. Prawdopodobnie brano również pod uwagę ostre zapalenie mięśnia serca, które może nie wymagać wykonania koronarografii. Oczywiście, w ostrych zespołach wieńcowych, do których należą różnego rodzaju zawały serca, istnieje pojęcie *złotej godziny*, czyli pierwszej godziny od początku bólu, kiedy najlepiej jest wykonywać badanie hemodynamiczne. Jak widać sprawa nie była początkowo wyklarowana i wobec szeregu wątpliwości przyjęto najpierw pozycję wyczekującą. W okresie po interwencji na tętnicy wieńcowej ważne są kontrolne echa serca, żeby zobaczyć, czy kurczliwość mięśnia sercowego jest uszkodzona, w jakim stopniu i jak to wygląda w obserwacji wieloletniej?