Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niskie tętno przy zażywaniu Lokrenu 20

Gość Adam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam 18 lat, wszystko zaczelo sie od nerwicy tak mowil mi lekarz i przez nerwy i strach zalapalem sie na nadcisnienie i dodatkowe skurcze. Biore Lokren 20 1/2 tabletki i moje pytanie jest takie bo mam niskie tetno, a zawsze mialem w granicach 60-70 kiedy jeszcze nie bralem tego leku. A teraz wynosi 45-55 uderzen na minute. Jest sie czym martwic czy to normalne?

To by podchodziło chyba już powoli pod bradykardię. Leki na obniżenie ciśnienia jednocześnie obniżają Ci tętno i dlatego tak . A jakie masz przy tym ciśnienie, normalne? Jeśli źle się czujesz z powodu tego obniżonego tętna, to pójdź do lekarza, na pewno coś poradzi(być może przepisze inny beta bloker). Z pewnością coś lepszego niż sami forumowicze,my dzielimy się tylko opinią, a decyzje o lekach, dawkach itd dot każdego z nas tak czy siak podejmuje lekarz... Pozdrawiam ciepło.

na pewno porozmawaj z lekarzem, może zmieni lek i będzie ok., Lokren z tego co kojarzę nie jest chyba betablokerem a lekiem na nadciśnienie, wtedy to tylko kwestia trafienia z lekiem, nie ma się co męczyć ja miałam niskie tętno na począku brania ale betablokera, kardiolog powiedział, że jak organizm się przyzwyczai to tętno będzie wyższe i tak też się stało

Witam.Ja tez mam nerwice i tez biore lokren na obnizenie tetna z taka tylko roznica ze biore dwa razy dziennie po 1/4 tabletki ,a tetno przed zazywaniem tabletek mialam ok100.przepisal mi je kardiolog wraz z lexotanem ,ktory ma dzialanie przeciwlekowe .lexsotanu nie bore bo nie chce sie faszerowac tabletami no i nie chce sie uzaleznic.Adamie moim zdaniem tetno 60-70 uderzen na minute dla doroslego czlowieka jest normalne ja po zazywaniu lokrenu mam wlasnie takie a jak wczesniej wspomnialam mialam ok 100.Pozdrawiam.

Uleczek1 z tym że Adam napisał że tętno 60-70 miał ale przed tym jak zaczął brać lek, a teraz ma 45-55, więc jest różnica.Tak czy siak Adam masz 18 lat wiec jesteś już prawie dorosły, sam musisz zdecydować czy jest Ci z tym dobrze czy jednak to niższe tętno znacznie obniża Ci komfort życia. A jeszcze tak spytam ,do *Uleczek1*- ten lokren to na za wysokie tętno bierzesz? a nie na nadciśnienie ( bynajmniej tak wyczytałam w internecie) ? Bo ja też mam to tetno podwyższone i też bym chciała mieć takie książkowe 60, 70..z tym że ja nie mam póki co stwierdzonego nadciśnienia tylko coś w rodzaju tachykardii zatokowej..gdzie biorę lek isoptin i nie koniecznie mi tak obniża, a szkoda ;/ pozdrawiam

RMoniqa.Jak wyzej napisalam,tetno 60-70 jest calkiem normalne a nawt wrecz ksiazkowe dla doroslego czlowieka ale musze sie tez zgodzic z tym ze, jezeli Adam dobrze sie czuje z tym swoim niskim tetnem to jego sprawa. Ja niczego nie sugeruje tylko ze, tak jak nie dobrze jest miec wysokie tetno tak samo nie dobrze jest miec je za niskie.Lokren jest srodkiem na nadcisnienie tetnicze a co za tym idzie obniza rowniez tetno w moim przypadku bardzo skutecznie i czuje sie naprawde bardzo dobrze.