Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Leki na umiarkowane nadciśnienie tętnicze a alkohol

Gość Antymon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 26 lat i około 1 miesiąca temu zdiagnozowano u mnie umiarkowane nadciśnienie tętnicze. Lekarz przepisał mi lek TRITACE 10. Jestem ogólnie osobą niepijącą, a od czasu zdiagnozowania tego problemu także niepalącą. Jednakże mam takie pytanie - zbliża się wesele mojego znajomego. Jak to w polskim zwyczaju bywa będzie ono zakrapiane dużymi ilościami alkoholu. Na co mogę sobie pozwolić? Czy powinienem w tym dniu i ewenetualnie następnym nie przyjmować leku czy raczej nie jest to wskazane. Czy też muszę zachować całkowitą wstrzemięźliwość. Proszę o poradę. Pozdrawiam

przeczytaj tez o przyczynach nadcisnienia.Może niektóre z tych przyczyn ciebie dotyczą i jeżeli je zmienisz,to cisnienie samo spadnie ,no. nadwaga[nawet nieduza],palenie,silne napięcie nerwowe w ciągu dnia,nieumiejętność relaksacji,niezachowanie proporcji między praca i wypoczynkiem,złe odżywianie,mało ruchu: brak codziennej porcji ruchu niezbędnej do utrzymania właściwego cisnienia,wagi i samopoczucia.,naduzywanie napojow energetycznych,coli,fast foodów itp.Zmiana trybu życia może wrócić cisnienie do normy Jeśli nadciśnienie masz nie za duże ,to może ci pomóc picie mieszanki ziołowej,która możesz sam zrobić.Tylko pic trzeba dłuugo.Może nie trzeba będzie sie chemicznymi lekami faszerować? Skład mieszanki : -ziele jemioły 100g, ziele serdecznika 50g , liść ruty 50g, kwiatostan głogu 50g, koszyczek rumianku50g. Zioła wymieszać,zaparzać łyżeczkę w szklance wrzątku pod przykryciem przez pół godziny.Prrzecedzić i pic 3x dziennie po jedzeniu.