Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dodatkowe skurcze serca przy niedomykalności zastawki aortalnej i mitralnej

jsp13

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o informację na temat dodatkowych skurczy serca.mam niedomykalność zastawek aortalnej i mitralnej I/II nie biorę żadnych leków na stałe tylko propranolol 10mg dorażnie mam też zmiany w kręgosłupie szyjnym (przepuklina) i miałam też robioną coronarografię :GLTW-bez zwężeń GPZ-bez zwężeń(ektazja gałęzi pierwszej przegrodowej)GO bez zwężeń PTW:bez zwężeń.Bardzo się boję tych zaburzeń rytmu ale lekarz kardiolog twierdzi że muszę nauczyć się z tym żyć.Bardzo proszę o odpowiedż-mam 56lat.Pozdrawiam.

Miałam bad. holterowskie :trzy pary komorowe 10 pobudzeń nadkomorowych bez zaburzeń przewodzenia bez zmian odcinka ST. Wcześniejszy holter wykazał 150 pobudzeń nadkomorowych.Koronarografię miałam robioną z powodu bóli w klatce piersiowej z dławieniami a próba wysiłkowa była nieprawidłowa ale póżniej powiedziano mi że u kobiet tak może być.Kiedy mam *lepsze*dni jestem zupełnie innym człowiekiem i dlatego nie rozumiem że nie można znależć przyczyny moich dolegliwości.Jestem pogodną osobą ale żyję pod strachem i mam już nerwicę lękową.Zazdroszczę ludziom którzy wogóle nie czują zaburzeńrytmu serca.Muszę przyznać że nie jest mi lekko.Kiedyś wręcz wpadałam w panikę teraz już tego nie robię staram się przeczekiwać i nie tracić nadziei ale nie jest mi łatwo męczę się z moim problemem od 33go roku życia oczywiście z przerwami.Serdeczni dziękuję za odpowiedż.Pozdrawiam i proszę o radę jak żyć?