Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Mam prośbę, czy ktoś mógłby pomóc mi poszukać powodu moich dolegliwości? Otóż ostatnio często czuję chwilowe osłabienie, zawroty głowy, nogi z waty, i totalną niemoc. Ostatnio ćwiczyłam Callanetics i podczas ćwiczeń zrobiło mi sie momentalnie słabo, czułam się tak jakbym miała zemdleć, kręciło mi sie w głowie, czułam się osłabiona. Dodam, że serducho zazwyczaj pracuje raz szybciej a raz po prostu za wolno. Dodam, że w dzieciństwie, miałam szmery w sercu. Czy to może mieć jakieś znaczenie? Co jakiś czas boli mnie w klatce piersiowej, często po stronie serca. Odżywiam się prawidłowo, a TSH mam w normie. mam 20 lat

Gość lilia112521

W pierwszej kolejności proponuję wykonanie podstawowych badań . Morfologia, mocz, crp , elektrolity. W drugiej kolejności warto wykonać przeswietlenie kręgosłupa szyjnego który ma bardzo duże znaczenie przy zawrotach głowy. Wybrać się do kardiologa na badanie ekg, echo serca oraz test wysiłkowy lub holter ekg i prowokacja wysiłku przy holterze. Po otrzymaniu tych wyników można zacząc stawiać diagnozę. Szmery na sercu nie powinny mieć wpływu na zawroty głowy. Owszem moze mieć to związek z tolerancją wysiłku ale trzeba wykonać echo serca by sprawdzić w jakim stanie jest ono czy nie występują jakieś anomalie na zastawkach które często wiązą się ze szmerami.