Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadkomorowe częstoskurcze napadowe, tachykardia zatokowa i bradykardia

atis1981

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam 27 lat dwójkę dzieci zawsze byłam aktywną osobną z tym że w młodości chorowałam na epilepje. Od okło roku bardzo źle się czułam zawroty głowy, silne bóle w klatce piersiowej ,uczucie zatykania braku tchu.Zmęczenie taki że gdy wejście na pierwsze piętro z dzieckiem graniczyło z cudem 5 przystanków po drodze.Zaraz byłam zlana potem serce biło szybciej niż ja nadąząłm oddychać. Uczucie gniecenia w klatce piersiowej budziło mnie w środku nocy.Potrafiło pojawiać się znikąd bez żadnej przyczyny.Przy takim bólu odczuwałam mdłości drętwienia ręki i szczęki ale jakoś zawsze mijało.Zwaliłam to wszystko na szybki tryb życia na wszelki wypadek wybrałam się do neurologa wszystko dobrze i do psychiatry żeby sprawdził czy przypadkiem nie nabawiłam się nerwicy tak popularnej w dzisiejszych czasach.Też bez cech nerwicowych.Az pewnego ładnego dnia wracałam ze spaceru i do domu juz nie dotarłam.Zasłabłam i zlazłam sie u nas w wiejskim szpitaliku Mogilno.Tam zrobiono Ekg- Rytm zatokowy miarowy 82,płytki ujemny załamek T W III.Zlecono holter i 24 godzinna obserwacje. W hol terze zarejestrowano 114989QRSów, Średni rytm wyniósł 85 ,ax HR 150, Min HR 43 ponadto wykryto 52 pojedynczych pobudzeń przedwczesnych,3 nadkomorowe częstoskurcze napadowe 10 tachtykardii zatokowych, 2 Bradykardii. Niemiarowość zatokowa w godzinach nocnych. Rozpoznanie; Diagnostyka w kierunku zaburzeń rytmu serca Napadowe częstoskurcze nadkomorowe Nadciśnienie Tętnicze Zalecono: Dalsze systematyczne leczenie w poradni kardiologicznej Echo serca robione w zeszłym roku ale u nas w mieścinie nikt nie zalecił mi leczenia:-Prawa komora 2.5, lewa komora 5,Przegroda miedzy komorowa 1 , tylna ścina lewej komory 1,00 Aorta wstępująca 3,00 ,Lewy przedsionek 4,0. Zastawka mitralna fala zwrotna I stopnia Vmax 1,1, z aortalna bz, Vmax 1,7, zastawka trójdzielna fala zwrotna I stopnia Vmax0,7. Ob 45, cl 110 Na 140 K4,60 Proszę o poradę co dalej robić do jakiego lekarza kardiologa się zgłosić u nas nie ma żadnego dobrego. Mam wykonac diagnostykę w kierunku zaburzeń rytmu serca nawet nie wiem na czym ma polegac. Bardzo proszę o pomoc. atis1981 Posty: 1 Dołączył(a): dzisiaj, o 09:54 * Prywatna wiadomość Góra

OB-45 ? Oczywiście nie jestem lekarzem ale wg mnie to ponad normę..no a co do kardiologa to musisz się wybrać-to oczywiste. Spróbuj poszukać na forach jakiś opinii i w ogóle w internecie nazwisk kardiologów z okolicy, ewentualnie popytać znajomych itd. wywiad też jest ważny, bo skoro chodzi o serce to nie można sobie pozwolić na pierwszego lepszego, tylko na takiego który faktycznie poważnie potraktuje sprawę,zna się na robocie i tym samym zleci badania w kierunku znalezienia przyczyny tych zaburzeń. Być może każe zrobić ponownie echo i holter i jeszcze innee.Trzeba będzie pewnie też dobrać leki no ale to już działka doktorka a nie nasza. Pozdrawiam