Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ewa30ToF

20-latko: Pozwól, ze jako osoba po 3 operacjach zauważę, że blizna w wieku 30 lat to naprawdę nic strasznego. Ja pierwszą miałam jako ośmolatka...Poza tym jest wiele maści, kremów, ktore zmniejszają zagojoną już bliznę, sprawiają, że jest bledsza. No i są też możliwe korekcje laserowe blizn. Jeśli wygląd jest dla Ciebie ważniejszy, niż życie i zdrowie, to trudno. Medycyna naprawdę poszła do przodu i metody operacji sa coraz mnie inwazyjne, jeśli to jest możliwe.

Za miesiąc czeka mnie operacja o której wspominałem w 1 poście tegoż tematu . Chciałbym prosić o opinie w sprawie wyboru zastawki. Lekarze bezwzględnie narzucają mi sztuczną zastawkę aortalną, argumentując małe prawdopodobieństwo ponownej wymiany(a jeśli już to nie prędko), na odwrót w przypadku biologicznej. Ponadto uważają, że biologiczna jest wykorzystywana dla kobiet w wieku kiedy istnieje możliwość zajścia w ciąże (nie można wtedy przyjmować leków związanych z krzepliwością krwi). Co powinnem o tym myśleć ? Nie chciałbym popełnić błędu w takiej kwesti kiedy chodzi o moją przyszłość i przede wszystkim zdrowie . Z góry dziękuje za pomoc

Jeśli nie masz jeszcze 60 lat to bierz mechaniczną. Nie jest tak zle z ta krwią jak wszyscy straszą krew jak sie człowiek skaleczy jakoś krzepnie chodz powoli. Pić też się da ja popijam i jest git tylko maratonów kilku dniowych nie robić. I fakt że jak inr bedziesz pilnował i uważał na zdrowie(przeziebienia) to jak dobrze pójdzie to spokój do konca zycia. Do cykania idzie się przyzwyczaić.

To nie jest tak ze wygląd jest ważniejszy dla mnie niż życie ale zawsze to jakieś oszpecenie z którym będę musiała się pogodzić no cóż ale jak na razie staram się o tym nie myśleć bo przeraża mnie to lub chociaż mieć nadzieję że za 10 lat w dobrym kierunku medycyna się ruszy... pozdrawiam

Gość agniesia76

Mój wujek został otworzony na sali operacyjnej w celu wymiany zastawki, operacja się nie odbyła. heprayna nie zadzilala na niego i nie mogli go podłączyć do krążenia pozaustrojowego, musieli go zamknąć bo by umarł na stale operacyjnym. lekarze mówią ze zrobili wszystkie niezbędne badania i wszystko wyszło dobrze. pierwszy raz się spotkali z takim przypadkiem. powiedzcie czy coś wiecie na temat....???

Kurcze pierwszy raz słyszę o czymś takim :/ jak pytałam lekarki to mówiła że zdarza się coś takiego ze organizm odrzuci zastawkę (bardzo rzadko) ale ani ona ani tez nigdzie nie czytałam żeby były problemy z podłączeniem do układu pozaustrojowego może po prostu był już w tak ciężkim stanie za słaby żeby to ruszyło? w sumie nie znam się na tym zbytnio bo aż raz rozmawiałam o tym z lekarką a poprzedni kardiolog uważał że i tak nie zrozumiem niczego... Moze po prostu porozmawiać z lekarzem który operował i zapytać czym to było spowodowane?

Gość PreczZastawko

Witam mam 24 lata 2 miesiace temu dowiedzialem sie ze musze miec wymieniona zastawke aortalna i do usuniecia tetniaka . O operacji sie dowiedzialem po przebytej chorobie zapalenie wsierdzia spowodowanej bakteria paciorkowiec zielenisty w wieku 14 lat mialem miec w warszawie w centrum zdrowia dziecka wymieniona juz zastawke lecz lekarze doszli do wniosku po otwarciu ze zrobia plastyke zastawki aortalnej . Dotychczas prowadzilem bardzo zdrowy tryb zycia zdrowe odzywianie siłownia cwiczenia aerobowe basen (uzalezniony od wysilku) Czy moze mi ktos doradzic do jakeigo najlepiej szpitala sie udac na operacje lub do jakiego lekarza chcialbym jestem mlody i chce dalej uprawiac sport slyszalem o wymianie zastawki aortalnej bez otwierania klatki piersiowej otwieranie jej po raz drugi moze byc nieciekawym przezyciem ponownie :) prosze o z calego serca o jakies rady gdzie sie zglosic operacje mialbym miec w bydgoszczy w juraszu nie jestem jednak przekonany aby sie oddac tam operacji dodam ze mam wrodzona wade serca tzw zastawka dwuplatowa pozdrawiam i prosze o pomoc

Witam, ja byłem w lutym tego roku operowany w Katowicach- Ochojcu polecam ten szpital. opieka lekarska i pielęgniarska bardzo dobra, byłem zakwalifikowany do bentalla ale na stole operacyjnym kardiochirurdzy zdecydowali że wymienią tylko zastawkę ponieważ aorta jeszcze jest w normie i mogę z nią życ. Mnie operował prof. Bochenek. Mojego sąsiada z sali prof. Marek Jasiński bardzo fajny lekarz i podobno najlepszy specjalista od zastawek . pozdrawiam

KRUK75 bardzo dobry kierunek! Ja miałam wyznaczony termin operacji mniej więcej po 1,5 miesiąca czasu od wizyty . Wszystko zależy od aktualnego Twojego stanu. Jeżeli będzie ważny czas, to wykonają Ci zabieg szybko. Ja odraczałam swój termin prawie rok czasu. Różne względy, szczególnie zawodowe mną kierowały. Skąd jesteś? Zdrowia życzę. Bet

BET jestem z woj. opolskiego, więc do Zabrza nie mam zbyt daleko. Dzisiaj będę się próbował dodzwonić do tej poradni kardiochirurgicznej przy ul. Curie-Skłodowskiej w Zabrzu. Myślę, ze mój stan zdrowia jest ogólnie dobry, nie odczuwam jakiś objawów ze strony serca, ale ze względu na przelost lewej komory serca mój kardiolog wysyła mnie na konsultację.

Hej szukam osób które miały wykonywany zabieg wymiany zastawki aortalnej z małego cięcia bez konieczności rozcinania całego mostka ...Chciałabym żeby ktoś podzielił się swoim przeżyciem bo bardzo boje się zabiegu.Nie wiem jeszcze kiedy u mnie to nastąpi ale mam wiele obaw i chciałabym porozmawiać z kimś to już to przeszedł.Napotkałam się na artykuł ze operacje z małego ciecia można wykonywać u pacjentów z izolowaną wadą zastawki aortalnej

Gość Lukasz32

Do 23lata Nie ma mozliwosci w Polsce wykonania tego zabiegu. Pierwszy raz na swiecie taki zabieg wykonali lekarze w Paryzu i bylo to dokladnie wczoraj, czyli 17.03.2014. Do wymiany zastawki aortalnej trzeba rozcinac mostek. Sam jestem po takim zabiegu rowno rok i zanim sie odbyl bylem w wielu klinikach w Polsce. Ostatecznie bylem operowany w Aninie przez prof.Rozanskiego i wszystko wyszlo super, takze polecam. Jezeli masz pytania pisz. Pozdrawiam. Ja mam obecnie 32 lata.

Witam wszystkich, mam 30 lat, w sierpniu czeka mnie operacja wymiany zastawki aortalnej. Na wiele moich pytań znalazłem już odpowiedź na forum. Ja zdecydowałem się na operacje w Bielsku-Białej w Polsko-Amerykańskiej Klinice Serca. Czy ktoś z Was ma jakieś opinie na temat tej kliniki? Dziękuje za informację i życzę wszystkim zdrowia. pozdrawiam

Gość Pumski

Witam, JAROO napisz coś więcej o przygotowaniach do zabiegu w Polsko-Amerykańskiej Klinice Serca. Czy zabieg jest refundowany czy wykonujesz go całkowicie na Swój koszt? czy lekarze w czasie konsultacji zaproponowali jakieś nowatorskie metody operacji lub model zastawki niedostępny w naszych szpitalach? Interesuje się tematem ponieważ za jakiś czas czeka mnie dokładne taki sam zabieg. pozdrawiam i życzę zdrowia :-)

Do Pumski: W czasie badań i konsultacji nie zaproponowano mi niczego innowacyjnego. Przynajmniej tak mi się wydaje:) Natomiast samo podejście do mnie jako pacjenta w PAKS*ie było zdecydowanie inne, znacznie lepsze i bardziej profesjonalne niż u innych specjalistów, u których też robiłem badania prywatnie. I to tak naprawdę mnie przekonało aby u nich się operować. Koszt operacji pokrywa NFZ, muszę dostarczyć tylko skierowanie od lekarza ogólnego. 11 sierpnia mam termin. :)