Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykalność zastawki mitralnej biegnąca po tylnym płatku zastawki

NELLA

Rekomendowane odpowiedzi

U mojej córki wykryto niedomykalnośc zastawki mitalnej.biegnącą po tylnym płatku tej zastawki. Nic w opisie nie pisze w jakim stopniu ta niedomykalnosc.moze ktos sie zna co oznaczają te skróty, w badaniu Dopplera vmax Ao-1,3m/s Vmax zas2.-0,9;0,5 Vmax PA-1,15m/s Vmax zas3-0,6;0,45 Szmer 2-3/6.gl.w.p Erba tetno udowe(+) ostateczne rozpoznanie;Q23.3 Przedni platek zastawki mitralnej maksomatryczny. Może ktos mi pomóc zrozumiec czy mam się martwić tym wynikiem, czy też nie . z góry bardzo dziekuje za jakomkolwiek podpowiedz.POZDRAWIAM

rozpoznanie to : (Q23.3) Wrodzona niedomykalność zastawki dwudzielnej. Rokowanie oraz dalsze postępowanie zależy od wielu czynników, przede wszystkim wiek dziecka? Interpretacji może dokonać tylko lekarz wykonujący badanie, nie da sie w pełni autorytatywnie postawic rozpoznania tylko na podstawie opisu. To dośc częsta wada wrodzona

W wieku 17 lat wykryto u mnie taką samą chorobę.Już podczas badań gdy miałem 20 lat stwierdzono że zastawka jest prawidłowa .Ale gdy miałem 32 lat wykryto inną chorobę. , tzn pani doktor - lekarz medycyny - w poradni kardiologicznej podczas badania przy pomocy EKG i osłuchiwania mnie słuchawką rozpoznała chorobe którą potwierdzono po 20 latach podczas badań najlepszą aparaturą w najlepszej klinice kardiologicznje w Polsce. Mam jej pamiętny opis pisany zielonym atramentem. Jak na to trafiła młoda lekarka , wiek ok. 35 lat , pracująca w poradni .Studia ukończyła jeśli mnie pamięć nie myli w Białymstoku.Pozdrawiam tą panią doktor , może czyta wpisy na tym forum.

Tym bardziej jest to dla mnie zastanawiajace że lekarka bez żadnego doktoratu przy pomocy słuchawki lekarskiej osłuchiwała mnie w taki sposób w jaki nigdy potem żaden lekarz mnie nie osłuchiwał to znaczy przez ramię i plecy oraz przy pomocy EKG i trafiła na to co nie mogli trafić profesorowie otoczeni przez ciekawskich studentów medycyny na tzw warsztatach kardiologicznych tak to się te badania dwudniowe nazywały, warsztaty odbyły się przed moim położeniem się do specjalistycznej kliniki gdzie spotkałem się z prawdziwymi fachowcami w dziedzinie kardiologii o wysokiej kulturze osobistej. Badał mnie dawno, dawno temu pan profesor kardiolog o takiej samej kulturze osobistej ale wówczas i aparatura była inna bo to było w 1976 roku. Wszystkiego dobrego !