Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skutki uboczne zażywania Piramilu na nadciśnienie tętnicze

Gość stefan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 33 lata i od jakiegoś czasu zacząłem źle się czuć. Lekarz podejrzewa nerwicę ale najpierw badania eliminujące ewentualne schorzenia sercowo-naczyniowe. EKG zwykłe prawidłowe (podczas jednego badania lekarz powiedział że z objawów kardiologicznych tylko przyspieszone tętno), EKG wysiłkowe prawidłowe (przerwane z powodu zmęczenia w 86% badania), ECHO budowa serca i działanie zastawek prawidłowe, Holter EKG dobry, a na ciśnieniowym wyszły mi skoki ciśnienia ze dwa razy skurczowe powyżej 170 i parę razy około 150 a rozkurczowe około 80-95. Dziwne jest że mierząc ciśnienie w domu jego poziom waha się w granicach 127/80 ale ok. Na podstawie holtera ciśnieniowego lekarz przepisał mi PIRAMIL. I tu rodzi się moje pytanie odnośnie tego leku. Dlaczego w ulotce (zawsze czytam) jednym z działań niepożądanych może być zawał mięśnia sercowego lub udar mózgu? Przecież jest to lek na serce a nie na szkodzenie sercu.
mnie też cos podobnego zdziwiło,gdy na leku na arytmię serca przeczytałam,że skutek uboczny to nierówne bicie serca.Rozumiem,że holter miałes 24h.Tak? Jeśli tak ,to pzreciez mogłeś się chwilowo zdenerwować,wchodzić po schodach itp.Przy każdym wysiłku lub emocjach ciśnienie na chwilę wzrasta.To normalne.Radzę ci przeczytanie na temat: ,,niefarmakologiczne sposoby leczenia nadciśnienia**.Skuteczne i nieszkodliwe.Napisałeś,że żle się czujesz,ale na czym to polega,nie piszesz.Może to nerwy i wystarczy tylko brać ziołowe tabl. uspokajające+ wit.B compositum,jeść wszystko,co zawiera dużo magnezu ....?I dużo się ruszać.Codziennie.
Cześć 4. Tak holter 24h równocześnie ciśnieniowy jak i ekg więc przy skokach ciśnienia lekarz mógł zobaczyć czy serducho dobrze pracuje (jakoś przy skokach ciśnienia nie wyszło że pracuje źle). Źle się czuję w sensie uczucie niepokoju, takie jakieś oderwanie od rzeczywistości nie wspominając o napadach paniki (?). Podczas takiego ataku wydaje mi się jak bym miał zaraz umrzeć. Wypisz wymaluj zawał ze wszystkimi objawami. Lekarz wcześniej dał mi xanax i przechodzi więc to chyba raczej nie problemy z sercem. Zresztą wg mnie badania na to nie wskazują a przecież i lekarz też by coś na ten temat powiedział jak by wyniki były złe.
no to widzę ,że nic ci nie jest,tylko ciśnienie z emocji ci czasem podskoczy.To normalne !!!!Nie pękaj ,tylko zajmij sie codziennym ruchem[pływanie,bieg,marsz,gimnastyka-tylko nie siłownia-ćwiczenia siłowe odpadają].Gdy cię złapie taki ,,atak**,to nie panikuj,paniką nakręcasz objawy.Nie bój sie,że ci cos jest,bo przecież zostałeś bardzo dokładnie kardiologicznie przebadany,a twoja ,,choroba** jest w głowie,tzn. jak przyjmiez do wiadomości,że to tylko nerwy,a twoje serce jest zdrowe,opanujesz strach,przestaniesz się nakręcać.W razie czego łyknij nerwosol,albo neospasminę,zajmij sie czymś i olej ten ,,atak**.Na pewno nie umrzesz od tego ataku.Przecież serce masz OK.Nerwy mogą wyzwalać różne dziwne dolegliwości wywołujące niepokój,że jest się ciężko chorym.Nie pękaj i dawaj radę!Pozdr.

Dzięki 4 :D Właśnie problem mój polega na tym że podczas ataku nie potrafię za bardzo przyjąć do wiadomości że to nie serce chociaż badania nic nie wykazały. czasami to już żyć się z tym nie da, ale nie mam zamiaru się poddawać, chociaż czasami przegrywam bitwę. Zdrówka.